Kurczak Piri Piri
- 3 ząbki czosnku
- 1 mała szalotka
- 1/2 średniej czerwonej papryki
- 1 sztuka papryczki piri piri
- 1/4 szklanki świeżej kolendry
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1 cytryna
- 2 łyżeczki octu z czerwonego wina
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- kurczak w całości
- 10 dużych ziemniaków
- olej
- 10 sztuk pomidorów bawole serca lub malinowych
- czerwona cebula
W robocie kuchennym lub blenderze zmiskuj czosnek, szalotkę, paprykę, chili, 1/4 szklanki kolendry, paprykę, oregano, skórkę i sok z cytryny, ocet winny, oliwę z oliwek i sól. Kurczaka połóż na desce do krojenia i użyj nożyc kuchennych do przecięcia wzdłuż każdej strony kręgosłupa, wyjmij go i zachowaj na zupę. Otwórz kurczaka jak książkę, spłaszczając go. Przełożyć do dużego naczynia. Wlej około 1/3 marynaty na wewnętrzną stronę kurczaka, a drugą w 1/3 polej na zewnątrz. Odłóż ostatnią 1/3 na porcję. Pozwól kurczakowi marynować się tak długo, jak chcesz; 20 minut w temperaturze pokojowej lub kilka godzin (a nawet dzień) w lodówce. Kurczaka piecz w piekarniku 200 st grill przez 15 min a następnie 180 st 45 min. Udekoruj dodatkowymi ziołami i podawaj z pozostałym sosem na boku.
Roladki z fetą i suszonymi pomidorami
- 4 duże bakłażany
- 2 kostki miękkiego sera feta
- duży pęczek pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 10 suszonych pomidorów z oleju
- sól
- oliwa
Bakłażany pokrój wzdłuż w cienkie plastry, posól z obu stron i odstaw na 15 minut, by puściły wodę. Osusz je ręcznikiem papierowym, posmaruj delikatnie oliwą i grilluj na ruszcie lub patelni grillowej z obu stron, aż będą miały rumiane paseczki i będą miękkie. W miseczce widelcem rozgnieć fetę. Dodaj do niej pietruszkę (trochę zostaw do dekoracji), pomidory, czosnek. Wymieszaj, skosztuj, dopraw do smaku, jeśli to konieczne. Na każdy plaster nakładaj łyżkę farszu, zwijaj w roladkę, układaj na talerzu.
Morele z pieca z jogurtem
- 1 kg dojrzałych moreli
- odrobina cukru trzcinowego
- lawenda (opcjonalnie)
- jogurt grecki 600 ml
- zest z ½ cytryny
- kilka łyżek miodu
- świeża mięta
- pokruszone ciasteczka amaretti
Morele umyj, przekrój na pół, pozbaw pestek i ułóż na blaszce. Posyp cukrem, opcjonalnie kwiatami lawendy. Piecz ok.30 minut w 180 stopniach na złoto. Jogurt wymieszaj z miodem i zestem. Morele przełóż do miseczek, polej jogurtem, posyp miętą i ciasteczkami.