Pytanie na Śniadanie

Przepyszna kuchnia Joli Kleser cz.3

Kurczak Piri Piri
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 mała szalotka
  • 1/2 średniej czerwonej papryki
  • 1 sztuka papryczki piri piri
  • 1/4 szklanki świeżej kolendry
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 cytryna
  • 2 łyżeczki octu z czerwonego wina
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • kurczak w całości 
  • 10 dużych ziemniaków
  • olej
  • 10 sztuk pomidorów bawole serca lub malinowych
  • czerwona cebula
W robocie kuchennym lub blenderze zmiskuj czosnek, szalotkę, paprykę, chili, 1/4 szklanki kolendry, paprykę, oregano, skórkę i sok z cytryny, ocet winny, oliwę z oliwek i sól. Kurczaka połóż na desce do krojenia i użyj nożyc kuchennych do przecięcia wzdłuż każdej strony kręgosłupa, wyjmij go i zachowaj na zupę. Otwórz kurczaka jak książkę, spłaszczając go. Przełożyć do dużego naczynia. Wlej około 1/3 marynaty na wewnętrzną stronę kurczaka, a drugą w 1/3 polej na zewnątrz. Odłóż ostatnią 1/3 na porcję. Pozwól kurczakowi marynować się tak długo, jak chcesz; 20 minut w temperaturze pokojowej lub kilka godzin (a nawet dzień) w lodówce. Kurczaka piecz w piekarniku 200 st grill przez 15 min a następnie 180 st 45 min. Udekoruj dodatkowymi ziołami i podawaj z pozostałym sosem na boku.

Roladki z fetą i suszonymi pomidorami
  • 4 duże bakłażany
  • 2 kostki miękkiego sera feta
  • duży pęczek pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 suszonych pomidorów z oleju
  • sól
  • oliwa
Bakłażany pokrój wzdłuż w cienkie plastry, posól z obu stron i odstaw na 15 minut, by puściły wodę. Osusz je ręcznikiem papierowym, posmaruj delikatnie oliwą i grilluj na ruszcie lub patelni grillowej z obu stron, aż będą miały rumiane paseczki i będą miękkie. W miseczce widelcem rozgnieć fetę. Dodaj do niej pietruszkę (trochę zostaw do dekoracji), pomidory, czosnek. Wymieszaj, skosztuj, dopraw do smaku, jeśli to konieczne. Na każdy plaster nakładaj łyżkę farszu, zwijaj w roladkę, układaj na talerzu.

Morele z pieca z jogurtem
  • 1 kg dojrzałych moreli
  • odrobina cukru trzcinowego
  • lawenda (opcjonalnie)
  • jogurt grecki 600 ml
  • zest z ½ cytryny
  • kilka łyżek miodu
  • świeża mięta
  • pokruszone ciasteczka amaretti
Morele umyj, przekrój na pół, pozbaw pestek i ułóż na blaszce. Posyp cukrem, opcjonalnie kwiatami lawendy. Piecz ok.30 minut w 180 stopniach na złoto. Jogurt wymieszaj z miodem i zestem. Morele przełóż do miseczek, polej jogurtem, posyp miętą i ciasteczkami.
Więcej na ten temat