Serowy omlet masala
- 200 g startego sera
- 1 łyżka masła klarowanego
- 2 łyżki niesolonego masła
- 1 duża czerwona cebula
- 1-2 zielone papryczki chilli (do smaku)
- 2 ząbki rozgniecionego czosnku
- ½ łyżeczki soli
- 250 g posiekanych pieczarek brązowych
- 8 średnich jajek
- 20g świeżej kolendry
Rozgrzej masło na patelni na średnim ogniu. Na gorącą patelnie wrzuć cebulę, papryczki chili, czosnek i sól. Smaż 6 minut, aż cebula się zeszkli, a czosnek uwolni aromat, następnie dodaj grzyby. Rozłóż grzyby w jednej warstwie, aby stały się chrupiące. Aby woda wyparowała, a grzyby zaczęły się rumienić, powinno zająć to około 12 minut. W międzyczasie włącz grill na maksymalną temperaturę. Jajka wbijamy do miski, dobrze ubijamy widelcem, dodajemy kolendrę i odstawiamy na bok. Gdy grzyby się zarumienią, wlej mieszankę jajek i kolendry. Szybko wymieszaj drewnianą łyżką, następnie potrząśnij patelnią, aby wyrównać masę, i gotuj przez 2 minuty. Zdejmij patelnię z gazu i ostrożnie wsuń ją pod grill (z uchwytem wystającym do siebie). Zapiekaj przez 2 do 3 minut lub do momentu, aż zacznie się rumienić na wierzchu, następnie wyjmij i umieść na żaroodpornej powierzchni. Wsuń szpatułkę na zewnątrz i wsuń na duży talerz. Podawaj z grzankami posmarowanymi masłem na śniadanie lub z sałatką z cytryny na lekki lunch.
Serowa bomba
- 200 g żółtego sera gouda
- 2 opakowania sera camembert z przyrostem pleśni
- 2 pudełka serka śmietankowego
- 2 łyżki śmietany
- ¾ łyżeczki czosnku w proszku
- ½ łyżeczki cebuli w proszku
- ¼ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- Różowy pieprz
- Papryczka chilli
- 2 szklanki posiekanego ostrego sera
- Słoiczek jalapenos w plastrach
- ½ szklanki posiekanej zielonej cebuli
- Okrągłe mini krakersy
Używając blendera ręcznego na średnich obrotach, ubij ser śmietankowy, starty ser gouda i miękką cześć sera camembert śmietanę, czosnek w proszku, cebulę w proszku i czarny pieprz na gładką i kremową konsystencję. Zmniejsz obroty i wymieszaj 1 1/2 szklanki sera gouda, połowę mielonego jalapeno i połowę posiekanej zielonej cebuli. Połącz pozostałe części papryczki jalapenos i zieloną cebulę w małej torebce z zamkiem błyskawicznym i przechowuj w lodówce. Rozłóż duży kawałek folii na blacie. Ułóż ser łyżką w kulkę i podnieś boki plastikowego opakowania, aby przykryć kulkę serową. Wykorzystaj proces pakowania, aby uformować ser w kulkę. Kulkę serową wstaw do lodówki na kilka godzin. Rozłóż zarezerwowany ser, papryczki jalapenos i zieloną cebulę, papryczkę chilli i różowy pieprz na desce do krojenia lub dużym talerzu. Rozpakuj kulkę i obtocz w dodatkach. Podawaj na krakersach