Pytanie na Śniadanie

Sezonowe mirabelki na słodko i wytrwanie cz.2

2 weki z mirabelek - konfitura z wanilią oraz chutney do mięsa na jesień
Konfitura z mirabelek z wanilią
  • ok. 2,2 kg mirabelek (z pestkami lub 2 kg bez pestek)
  • 20 g agaru lub inne substancji żelującej
  • 700 g cukru
  • 2 laski wanilii
Mirabelki należy zaparzyć, aby pozbyć się pestek. Należy zalać je wrzątkiem na ok 5-10 minut i odcedzić. Zmiękną co ułatwi drylowanie. Tak przygotowane przekładamy do garnka z dodatkiem agaru i mieszając doprowadzamy do wrzenia i delikatnie gotujemy kilka minut. Dodajemy cukier i ziarenka wanilii ponownie doprowadzamy do wrzenia ok 3 minuty. Gorąca konfiturę przelewamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i odwracamy do góry dnem do momentu aż ostygną. Mniejsze słoiczki wystarczy wystudzić, ale większe należy pasteryzować ok 15 minut

Pikantny chutney do mięsa
  • 400 g mirabelek,
  • 2 łyżki octu winnego,
  • 5 łyżek brązowego cukru,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 szalotki,
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu,
  • sól i pieprz,
  • Łyżeczka gałki muszkatołowej
  • Oliwa do smażenia
Mirabelki należy zaparzyć, aby pozbyć się pestek. Należy zalać je wrzątkiem na ok 5-10 minut i odcedzić. Zmiękną co ułatwi drylowanie. Mirabelki opłukać, osuszyć. Czosnek i szalotkę obrać i drobno posiekać. Rozgrzać naczynie z grubym dnem, dodać odrobinę oliwy, cebulę i czosnek i kiedy się zeszklą przyprawy i zioła. Dodać mirabelki i kiedy zmiękną dodać ocet. Zmniejszyć moc gotowania – musi lekko mrugać aż lekko zgęstnieje ok 3 minut. Całość doprawić finalnie i gorące przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić i pasteryzować przez ok 15 minut. Sos mirabelkowy idealnie pasuje do pieczonego mięsa i sera – zwłaszcza oscypka
Indyk z grilla/ mirabelki z woka z olejem sezamowym
Składniki dla 4 osób
  • Ok 700g fileta z indyka
  • Kilka gałązek tymianku
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 cm imbiru
  • 2 cytryny
  • 100ml jasnego sosu sojowego
  • 50ml ciemnego sosu sojowego
  • Ok 50ml oleju sezamowego
  • 1 łyżka miodu
  • 2-3 łyżki oliwy do marynowania mięsa
  • Ok 500g drylowanych mirabelek
  • 1 czerwona cebula
  • 1 mały pęczek dymki
Filet indyka oczyścić. W naczyniu umieścić siekana cytrynę, gałązki tymianku, siekany imbir i czosnek, odrobinę oliwy oraz sosy sojowe. Mięso podzielić na steki i zamarynować w powstałej marynacie na minimum 20 minut. Grillować na dobrze rozgrzanym grillu ok 7-10 minut w zależności od wielkości porcji.
Mirabelki z woka
Na rozgrzany wok wlać odrobinę oleju do smażenia, dodać cebulę pokrojoną z piórka, po chwili mirabelki i miód. Należy smażyć ok 2 minuty i pod koniec dodać olej sezamowy i odrobinę jasnego sosu sojowego. Gotowymi polać grillowanego indyka

Kruche ciasto z mirabelkami i migdałami
Spód do tarty
  • 200 g mąki
  • 50 g cukru
  • 100 g masła
  • 1-2 łyżki mleka
Nadzienie:
  • 150 g cukru
  • 100 g masła
  • 4 jajka
  • 200 g zmielonych migdałów
  • 50 g płatków migdałów do posypania
  • ok. 400g drylowanych mirabelek
Ciasto - Zimne masło, cukier i mąkę posiekaj nożem. Kiedy masa nabierze konsystencji kruszonki, połącz delikatnie w całość dodając mleko. Rozwałkuj ciasto między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i wylep nim dno i brzegi formy. Przykryj folią i wstaw do lodówki na 30 minut. Nagrzej piekarnik na 180ºC, u mnie na termo obiegu. Nakłuj spód tarty widelcem i piecz przez 15 minut.
Nadzienie - Zmiksuj masło i cukier na puszystą masę. Następnie dodaj po jednym jajku, cały czas miksując. Na koniec dodaj zmielone migdały i wymieszaj masę. Rozprowadź nadzienie na podpieczonym spodzie. Na wierzchu ułożyć drylowane mirabelki dociskając. Na koniec posyp ciasto płatkami migdałami.
Tartę upiec w 160 C ok 30 minut.
Więcej na ten temat