Indyk z grilla/ mirabelki z woka z olejem sezamowym
Składniki dla 4 osób
- Ok 700g fileta z indyka
- Kilka gałązek tymianku
- 3 ząbki czosnku
- 3 cm imbiru
- 2 cytryny
- 100ml jasnego sosu sojowego
- 50ml ciemnego sosu sojowego
- Ok 50ml oleju sezamowego
- 1 łyżka miodu
- 2-3 łyżki oliwy do marynowania mięsa
- Ok 500g drylowanych mirabelek
- 1 czerwona cebula
- 1 mały pęczek dymki
Filet indyka oczyścić. W naczyniu umieścić siekana cytrynę, gałązki tymianku, siekany imbir i czosnek, odrobinę oliwy oraz sosy sojowe. Mięso podzielić na steki i zamarynować w powstałej marynacie na minimum 20 minut. Grillować na dobrze rozgrzanym grillu ok 7-10 minut w zależności od wielkości porcji.
Mirabelki z woka
Na rozgrzany wok wlać odrobinę oleju do smażenia, dodać cebulę pokrojoną z piórka, po chwili mirabelki i miód. Należy smażyć ok 2 minuty i pod koniec dodać olej sezamowy i odrobinę jasnego sosu sojowego. Gotowymi polać grillowanego indyka
Kruche ciasto z mirabelkami i migdałami
Spód do tarty
- 200 g mąki
- 50 g cukru
- 100 g masła
- 1-2 łyżki mleka
Nadzienie:
- 150 g cukru
- 100 g masła
- 4 jajka
- 200 g zmielonych migdałów
- 50 g płatków migdałów do posypania
- ok. 400g drylowanych mirabelek
Ciasto - Zimne masło, cukier i mąkę posiekaj nożem. Kiedy masa nabierze konsystencji kruszonki, połącz delikatnie w całość dodając mleko. Rozwałkuj ciasto między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i wylep nim dno i brzegi formy. Przykryj folią i wstaw do lodówki na 30 minut. Nagrzej piekarnik na 180ºC, u mnie na termo obiegu. Nakłuj spód tarty widelcem i piecz przez 15 minut.
Nadzienie - Zmiksuj masło i cukier na puszystą masę. Następnie dodaj po jednym jajku, cały czas miksując. Na koniec dodaj zmielone migdały i wymieszaj masę. Rozprowadź nadzienie na podpieczonym spodzie. Na wierzchu ułożyć drylowane mirabelki dociskając. Na koniec posyp ciasto płatkami migdałami.
Tartę upiec w 160 C ok 30 minut.