Pytanie na Śniadanie

Koreański grill cz.3

Koreański grill, czyli modna dieta „low carb“ w wersji azjatyckiej!

Gyeran jjim - jajko na parze
Składniki:
  • 100 ml rosołu
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka sosu rybnego
  • 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku lub dymki
  • 1 mały kawałek papryki czerwonej
  • kilka kropel oleju sezamowego
Przygotowanie:
Do małego rondelka wlej rosół, dopraw do smaku, zagotuj. Rozbełtaj w miseczce jajka, dodaj sos rybny, dokładnie wymieszaj. Wlej jajka do gotującego się rosołu, mieszaj przez 10 sekund. Przykryj pokrywką, zmniejsz ogień, gotuj 4-5 min. Przed podaniem udekoruj szczypiorkiem i posiekaną papryką oraz skrop olejem sezamowym

Doenjang jjigae - zupa na bazie pasty z sfermentowanej soi
Składniki:
  • 1 łyżeczka płatków chili gochuragu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka pasty doenjang
  • ½ cebuli
  • ½ pęczka cebuli dymki
  • 150 g tofu
  • 500 ml wody
  • pół cukinii lub 1/4 kabaczka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka czarnego świeżo zmielonego pieprzu
Przygotowanie:
Pokrój cebulę w piórka, tofu i cukinię w kostkę, cebulę dymkę posiekaj na ukos. Wymieszaj w miseczce płatki chili (lub posiekaną papryczkę chili) z sosem sojowym, pastą doenjang, posiekanym czosnkiem i szczyptą pieprzu. Na patelni podsmaż cebulę. Na dno garnka ułóż cebulę, cukinię, a na górę – tofu. Zalej wodą, dodaj pastę. Zagotuj. Delikatnie wymieszaj pastę z płynem. Gotuj aż cukinia zmięknie (ok. 10 min). Przed podaniem udekoruj posiekaną dymką. Podawaj z ugotowanym ryżem.
Samgeopsal - grillowany boczek
Składniki (4 porcje)
  • 500 g boczku
  • 4 zielone ostre papryki
  • 1 cebula,
  • 1 główka czosnku
  • 200 g mocno dojrzałego kimchi
  • 200 g pieczarek
  • 4 łyżki pasty ssamjang
  • po kilka liści różnych sałat na porcję
Przygotowanie:
Pokrój boczek w plasterki (ok. 1 cm grubości). Pokrój cebulę w talarki (ok. 0,5 cm grubości). Czosnek obierz i przekrój wydłuż na 2-3 części. Pieczarki pokrój w plasterki (ok. 0,5 cm grubości). Bataty lub ziemniaki pokrój na kilkumilimetrowe plasterki. Paprykę pokrój ukośnie na mniejsze kawałki. Kimchi lekko odciśnij. Grilluj boczek i warzywa z obu stron na złoty kolor (czosnek i papryczkę można nie grillować) Zawijaj boczek z wybranym dodatkiem i odrobiną pasty ssamjang w liść sałaty 

Gochujang moksal - karkówka w marynacie gochujang
Składniki:
  • 500 g karkówki
  • 2 łyżki koreańskiej pasty gochujang
  • 1 łyżka cukru, miodu lub 1 łyżeczka stewii
  • 1 łyżeczka płatków chili gochugaru
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 3 łyżki wina ryżowego
Przygotowanie:
Mięso pokrój na kawałki
Wymieszaj w misce wszystkie pozostałe składniki, połącz z mięsem. Odstaw na min. 1 godzinę, a najlepiej na całą noc. Grilluj mięso z obu stron, podawaj z dodatkami

Mu muchim - Marynowane rzodkiewki
Składniki (ok. 4 porcji)
  • 2 pęczki rzodkiewki
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 spora łyżka płatków gochugaru
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
Przygotowanie:
Rzodkiewki dokładnie umyj, odkrój końcówki, pokrój w cienkie plasterki, oprósz solą, wymieszaj. Wymieszaj płatki gochugaru z octem, sosem sojowym, cukrem i olejem sezamowym. Dodaj do rzodkiewki, dokładnie wymieszaj. Odstaw na min. pół godziny.
 
Pa muchim - Sałatka z dymki
Składniki (ok. 4 porcji):
  • 1 spory pęczek grubej dymki
  • 1 łyżka uprażonego sezamu
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka płatków gochugaru
Przygotowanie:
Dymkę pokrój najpierw w poprzek na 10-cm części. Każdą część pokrój w cienkie kawałki wzdłuż. Wymieszaj sos sojowy z sezamem, płatkami gochugaru i olejem sezamowym. Zalej mieszanką dymkę, dokładnie wymieszaj. W razie konieczności dodaj więcej sosu sojowego. Odstaw na min. pół godziny.

Więcej na ten temat