Pytanie na Śniadanie

Gazpaho Andaluz

Gazpaho Andaluz  

Przepis dla 4 osób 
2 kromki chleba bez skórki 
Ok 2 kg ulubionych czerwonych pomidorów 
2 łyżki octu cherry
 Ok 120ml oliwy extra virgine 
Ok ½ szklanki wody mineralnej 
2 ząbki czosnku – lekko posiekane 
Szczypta kuminu 
Szczypta papryki cayenne 
Szczypta soli morskiej 
1 ogórek obrany i bez nasion
 1 oczyszczona czerwona papryka ! oczyszczona zielona papryka 
½ hiszpańskiej cebuli 
Do dekoracji – zachowaj odrobinę posiekanych warzyw, cebuli i pomidorów 

Sposób przygotowania
 W misce połączyć połamany chleb, skropić częścią oliwy, sokiem z pomidorów i octem. Całość wymieszać i odstawić na kilka minut. Pokroić oczyszczone warzywa w cząstki. Po upływie czasu przełożyć całość do blendera razem z kuminem, czosnkiem, papryką cayenne, solą i miksować na gładko. Dodać większość pokrojonych warzyw (część pozostawić do dekoracji) pozostałą oliwę, ocet i przyprawy. Doprawić do smaku 

Paella a La Marinera - z mulami, krewetkami i kalmarami 

Składniki dla 4 osób
 Szczypta szafranu 
Ok 350g fileta z żabnicy lub innej ulubionej ryby – pokrojone w 2-3 cm cząstki
 Sól koszerna i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku 
1⁄2 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia 
8 langustinek lub bardzo duże krewetki z głową w skorupie 
Ok 250g kalmarów, oczyszczone i pokrojone w mniejsze kawałki 
1 łyżka wędzonej papryki 
4 średnie pomidory - zmiksowane 
3 ząbki czosnku- posiekane 
1 zielona papryka – oczyszczona i posiekana
 1 mała cebula, posiekana 
Ok 1l bulionu rybnego 
2 1⁄2 szklanki ryżu krótko ziarnistego, najlepiej Valencia lub Bomba 
Ok 500g oczyszczonych muli 
Kolendra i cytryna do dekoracji 

Do małej miski z wrzątkiem dodać szafran, zamieszać i odstawić na 15 minut. Kawałki ryby i langustyki przyprawić solą i pieprzem. Rozgrzać oliwę na patelni na średnim ogniu. Ryby obsmażyć ok 5 minut, na złoty kolor, przełożyć na talerz i odstawić. Dodać kalmary, paprykę, pomidory, czosnek, paprykę i cebulę na patelnię i gotuj tzw Sofrito, często mieszając, aż cebula będzie miękka, około 6 minut. Dodać wodę z szafranem i bulion, doprawić solą i zagotować na dużym ogniu. Dodać ryż, równomiernie rozprowadź łyżką i gotować wolno bez mieszania, aż ryż wchłonie większość płynu, 10- 12 minut. Zmniejszyć ogień, dodać ryby i langustynki, a następnie ułóż małże „zawiasami” w dół, gotować bez mieszania, aż małże się otworzą, a ryż wchłonie sok i będzie al dente, 5-10 minut. Zdjąć patelnię z ognia, przykryć folią aluminiową i odstawić na 5 minut przed podaniem. Serwować z cytryną i kolendrą
Pescado a La Sal - ryba pieczona w soli / tortilla espagnola 

 Składniki dla 4 osób 
2 (ok 350g każda) sztuki karmazyna lub okonia morskiego – patroszone 
Ok 2 kg soli gruboziarnistej 
Ok 1 l wody
 1 bulwa fenkuła 
1 cytryna 
100g natki pietruszki 
Ok 100 ml oliwy extra virgine 
1 kg obranych ziemniaków, pokrojonych w plastry ok 0,5 cm 
1 duża cebula hiszpańska 
8 jaj 
Sól, pieprz do smaku 

Sposób przygotowania Ryba – należy oczyścić, usunąć płetwy i ogon, nadziać rybę plastrami fenkuła, cytryny i listkami natki. W misce połączyć sól z wodą – utworzy taką lepką masę. Na dnie naczynia do zapiekania ułożyć sól, na niej rybe i dokładnie przykryć mieszanką soli. Piec w piekarniku ok 30 minut w maksymalnej temperaturze ok 250 C 

Tortilla - w dużej brytfance lub patelni obsmażyć ziemniaki i posiekaną cebulę z dodatkiem soli i pieprz, tak aby lekko zmiękły a nie zmieniły koloru – ok 15 minut. W misce rozbić jaja, doprawić solą i pieprzem. Dodać do nich podsmażone ziemniaki a naczynie z powrotem ustawić na kuchence z pozostałą oliwą – należy dokładnie „wyskrobać” brytfankę po smażeniu ziemniaków! Ponownie do rozgrzanej brytfanki z oliwa dodajemy już mieszaninę z jajami i wolno podgrzewamy aż spód i brzegi się zetną. Wstawiamy naczynie do pieca i zapiekamy kolejne 20 minut pod przykryciem. Gotowe dzielimy i serwujemy 

Crema Catalana z lawendą 

Składniki dla 4 osób 
6 żółtek 200 g cukru 
¾ l mleka 
skórka obrana z 1 cytryny 
kawałek kory cynamonu 
Kilka kwiatków lawendy 
100 ml mleka 
3 łyżki mąki kukurydzianej 

Sposób przygotowania W misce ubić żółtka z częścią cukru - 150 g. W rondelku zagotować mleko z cynamonem, lawendą i skórką cytrynową, skórkę, lawendę i cynamon wyjąć, mleko stopniowo wlewać do miski z żółtkami i cukrem, cały czas mieszając. Mąkę kukurydzianą połączyć ze 100 ml mleka, dolać do miski z ubitymi jajami. Zawartość miski przelać do garnka, postawić na ogniu i zdjąć, gdy tylko mleko zacznie lekko „mrugać”, cały czas mieszając płyn. Przelać do jednej miski lub kilku małych miseczek, odstawić aż krem wystygnie i stężeje. Posypać wierzch pozostałym cukrem i skarmelizować go, wsadzając na chwilę pod piekarnikowy grill.
Więcej na ten temat