Pytanie na Śniadanie

Wakacyjna kuchnia: potrawy z jagodami cz.3

- rogaliki z serem owczym i jagodami - sałatka z pieczoną dynią i jagodami - łosoś pieczony z sosem jagodowym - buraki pieczone z kozim serem i jagodami - letni pudding z jagodami

Rogaliki z owczym twarogiem i jagodami
  • 500 g mąki pszennej
  • 250g masła
  • 80 g drożdży
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • szczypta soli
  • ok 300g twarogu owczego
  • ok 400g jagód
  • 2 jajka
  • kilka łyżek cukru
Sposób przygotowania
Do miski wsypać mąkę i dodać masło, jogurt, rozkruszone drożdże, szczyptę soli. Całość wyrobić na gładkie ciasto. Ciasto zawinąć we folię spożywcza i odłożyć do lodówki na ok 1 godzinę. Schłodzone wyjąć na posypaną mąką stolnicę, rozwałkować dość cienko, wyciąć niewielkie kwadraty, nałożyć ser połączony z cukrem, posypać jagodami i zwinąć. Uformowane ułożyć na blasze z pergaminem, posmarować rozmąconym jajem, posypać lekko cukrem i upiec w 190 C ok 15 – 20 minut

Łosoś pieczony z wytrawnym sosem z jagód
Składniki dla 4 osób
  • 600g fileta łososia
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • Kilka gałązek ulubionych ziół
  • 1 cytryna
  • 200g borówek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała szalotka
  • 1 łyżka cukru
  • 1-2 łyżki octu winnego
  • Otarta skórka z pomarańczy
  • Sól, cukier, pieprz
Sposób przygotowania
Łososia podzielić na 4 równe porcje. Skropić oliwą, oprószyć solą, pieprzem, siekanymi ziołami i wstawić do nagrzanego piekarnika z opcją grill rozgrzanego do 220st. C na 15 minut. W rondlu podsmażyć posiekaną szalotkę, siekany czosnek, następnie dodać jagody i po kilku chwilach skórkę pomarańczy. Całość doprawić cukrem i finalnie octem. Lekko wyredukować i podać z rybą.
Sałatka z pieczona dynią, halloumi z jagodami i orzechami
Składniki dla 4 osób
  • ½ średniej dyni – hokkaido lub piżmowa
  • 2 sery halloumi
  • Ok 250g jagód
  • Sok z 1 cytryny
  • 2-3 łyżki miodu
  • Ok 100g prażonych orzechów i pestek
  • Opakowanie zielonych liści – mizuna, rukola, szpinak
  • Odrobina oliwy do skropienia gotowej sałatki
Sposób przygotowania
Dynię podzielić na małe cząstki, skropić oliwą, oprószyć solą i pieprzem. Upiec w 200 C ok 20 minut, wystudzić. W osobnym naczyniu połączyć jagody z sokiem z cytryny, skórką cytryny i miodem. Opcjonalnie można dodać melisę lub inne ulubione zioła. Na osobnej patelni oprószyć orzechy z pestkami. W naczyniu układać partiami składniki i na końcu skropić oliwą

Buraki pieczone z grillowanym kozim serem, jagodami i migdałami
Składniki dla 4 osób
  • Ok 1,5kg buraków - mogą być kolorowe
  • 1 główka czosnku
  • 150ml oliwy
  • Ok 200g koziej rolady
  • Kilka gałązek tymianku
  • 200g jagód
  • 100g płatków migdałów
  • Mały pęczek bazylii
  • Sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Buraki zawinąć w pergamin i dalej we folię aluminiową. Upiec w 180 C ok 1,5 godziny i kiedy skórka będzie łatwo schłodzić, to oznacza, że są gotowe. Ciepłe obrać, podzielić w plasterki i połączyć z odrobiną oliwy z sokiem z cytryny, wyskubanym tymiankiem, sola i pieprzem. Odstawić, aby się zamarynowały – im dłużej tym lepiej! Plastry sera podsmażyć na lekko wytłuczonej patelni i ciepły ułożyć na burakach. Wykończyć jagodami, prażonymi płatkami migdałów i bazylią

Letni pudding angielski z jagodami i kremem angielskim
Składniki dla 4 osób
  • Ok 450g jagód
  • Ok 100ml miodu
  • Ok 15 kromek chleba tostowego
  • 1 słoiczek konfitury z jagód
Krem
  • 6 żółtek
  • 120g cukru
  • 1 laska wanilia
  • 250ml tłustego mleka
  • 250g śmietanki 30%
Sposób przygotowania
Krem – zagotować mleko ze śmietanką i naciętą laską wanilii – ok 85 C.
Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na biało. Do tak ubitych żółtek cienkim strumieniem i partiami dodajemy ciepły płyn cały czas mieszając. Całość należy ponownie podgrzać nie przekraczając 85C. Całość zgęstnieje. Można go serwować na ciepło lub kiedy porządnie schłodzimy powstanie delikatny budyń.
Pudding – Wyciąć skórkę z chleba i 1 stronę każdej posmarować konfiturą. Naczynie do puddingu należy wysmarować delikatnie oliwą, wyściełać folią spożywczą. Ułożyć kromki chleba na dno i boki naczynia. Wypełnić wnętrze jagodami połączonymi z miodem – przekładając również chlebem. Całość przykryć również chlebem, folią i docisnąć. Porządnie schłodzić i podawać z kremem
Więcej na ten temat