Pytanie na Śniadanie

Letnia kuchnia Celiny Statkiewicz cz.3

Drożdżowa tarta z kurkami i kozim serem
  • 200 g mąki
  • 60 g masła, roztopionego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 torebka suszonych drożdży
  • 500 g kurek
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/2 cebuli
  • 1 łyżka masła
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 2 jajka
  • 150 g kwaśnej, gęstej śmietany 18%
  • 150 g sera żółtego
  • gałązki świeżego tymianku
  • Potrzebna będzie: tortownica z odpinaną obręczą o średnicy 20 cm
Mąkę przesiać do miski, dodać roztopione masło, jajko, sól, drożdże. Wyrobić ciasto, dodając 5 - 6 łyżek ciepłej wody. Ciasto wygniatać przez 15 minut (mieszadłem miksera - 10 minut). Rozwałkować na placek większy niż średnica torownicy, wyłożyć nim dno i boki formy. Wstawić do lodówki na czas przygotowywania nadzienia. Kurki oczyścić i w razie potrzeby szybko opłukać, bardzo dokładnie osuszyć. Na większej patelni, na 1 łyżce oliwy zeszklić cebulę, mieszając od czasu do czasu, nie rumienić. Dodać kurki i smażyć na średnim ogniu przez około 10 minut. Na koniec dodać 1 łyżkę masła, doprawić solą oraz pieprzem (na patelni nie powinien pozostać płyn, w razie potrzeby, zdjąć kurki z patelni a płyn odparować). Ostudzić. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Jajka roztrzepać lub przez chwilę zmiksować. Odłożyć około 1/3 roztrzepanych jajek, a resztę wymieszać ze śmietaną, doprawić solą oraz sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu. Tartę wyjąć z lodówki i wstawić na 2 minuty do piekarnika. Na dno tarty wyłożyć kurki, zalać masą z jajek i śmietany, posypać tartym serem. Brzegi ciasta posmarować odłożonym roztrzepanym jajkiem, resztą skropić wierzch tarty. Wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut. Następnie na środku tarty ułożyć odłożone do dekoracji kurki i piec jeszcze przez kolejne 15 minut (ja pod koniec pieczenia zmniejszyłam nieco temperaturę, aby boki tarty nie zrumieniły się za bardzo). Tartę pokroić jak trochę się przestudzi. Posypać tymiankiem.


Kurkowa zupa z łososiem
  • 200 g kurek
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 łyżki masła
  • 1/2 łyżki oliwy
  • 1 marchewka
  • 3 ziemniaki
  • 1,5 litra bulionu drobiowego, rosołu lub warzywnego
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • ok.300 g filetu z łososia
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%
Kurki włożyć do miski z zimną wodą i dokładnie wypłukać, zmieniając wodę. Odcedzić na sitku. W większym garnku na oliwie i maśle zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać obraną i pokrojoną na półplasterki marchewkę i mieszając co chwilę podsmażać przez ok. 3 minuty. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i wymieszać. Dodać kurki a po chwili wlać gorący bulion i zagotować. Doprawić solą oraz pieprzem. Gotować przez ok. 10 minut do miękkości warzyw. Na koniec dodać koperek i odstawić gorącą zupę z ognia. Dodać obranego ze skóry i ości łososia pokrojonego w kostkę. Wymieszać i odczekać 2 minuty, podczas których łosoś się dogotuje. Wlać śmietankę, wymieszać i podawać np. z pieczywem.

Kasza gryczana z cielęciną, tymiankiem i kurkami
  • kasza gryczana 200 g
  • cielęcina 200 g
  • masło 1 łyżeczka
  • oliwa 1 łyżka
  • cebula 1/2 sztuki
  • kurki 200 g
  • białe wino 50 ml
  • bulion 200 ml
  • śmietanka kremówka 2 łyżki
  • świeży tymianek 2 gałązki
  • cebula dymka garść
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
Kaszę przygotowujemy wedle instrukcji na opakowaniu. Cielęcinę wrzucamy na rozgrzaną patelnię z łyżeczką masła i łyżką oliwy. Dodajemy posiekaną w piórka cebulę, a następnie oczyszczone kurki. Całość smażymy kilka minut, podlewamy białym winem, odparowujemy i dodajemy bulion. Dusimy przez moment, dodajemy śmietanę i mieszamy. Doprawiamy listkami tymianku, solą morską i świeżo mielonym pieprzem. Kaszę podgrzewamy na patelni i dobrze mieszamy z sosem. Podajemy z posiekaną dymką.
Więcej na ten temat