Polędwica wieprzowa z grilla nadziewana morelami, grillowane letnie warzywa z emulsją pomarańczową z miętą
Składniki dla 4 osób
- 2 polędwiczki wieprzowe
- Ok 50ml oliwy z oliwek
- Kilka gałązek tymianku
- Ok 500g moreli
- 1 pęczek młodej marchwi
- 2 kalarepy
- 2 młode pory
- 1 młody kalafior
- 1 główka czosnku
- Kilka pomidorów koktajlowych
- Mały pęczek świeżych ziół – ok 30g
- Sok z 2 pomarańczy
- Skórka otarta z 2 pomarańczy
- 100ml oliwy z Oliwek Reserva
- Ok 30g siekanej mięty
- Sól, pieprz do smaku"
Sposób przygotowania
Mięso oczyścić, morele podzielić na ćwiartki, połączyć z odrobiną tymianku. Mięso nadziać kawałkami moreli, oprószyć solą, pieprzem, wymasować oliwa z oliwek i odstawić do lodówki najlepiej na godzinę. Mięso wyjąć kilkanaście minut przed początkiem grillowania. Opiec na złoto na rozgrzanym grillu obracając ok 17 minut.
Warzywa obrać i podzielić na mniejsze, równe cząstki. Całość skropić oliwa z oliwek i grillować ok 15 minut
Emulsja – do naczynia wlać sok i skórkę z pomarańczy, całość zmiksować z oliwa z oliwek Reserva, doprawić solą, pieprzem i dodać siekaną miętę Emulsją skropić gotowe mięso i warzywa
Włoskie oliwne babeczki z kremem z ricotty i malinami
Składniki na 12 babeczek
- 2 ½ szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- Szczera szczypta soli
- ½ szklanki mleka
- ½ szklanki oliwy z oliwek Reserva
- Otarta skórka z 3 cytryn
- 1 ekstrakt waniliowy
- 150g masła
- 200g cukru
- 500g malin
- 3 duże jaja
Krem
- 500g ricotty
- 500ml gęstego jogurtu greckiego
- 150g cukru pudru
Sposób przygotowania
W mikserze połączyć cukier z oliwa z oliwek Reserva
W osobnym naczyniu połączyć mleko z oliwą z oliwek Reserva, otartą skórkę z cytryn i ekstraktem z wanilii.
Do ubitego dobrze masła dodawać jajka pojedynczo, aby dobrze się razem połączyły a następnie przy mniejszej prędkości ubijania dodać mieszaninę maki i mleka. Musza się dokładnie połączyć – nie ubijać za długo
Ciasto wlać do foremek wysmarowanych oliwą z oliwek Classico do objętości ¾ foremki lub do i piec w 180 C ok 17-20 minut na głęboki złoty kolor. Warto sprawdzić przy pomocy wykałaczki czy ciasto jest wypieczone dokładnie.
Upieczone wystudzić zanim nałożymy krem z ricotty.
Krem – w wychłodzonej misce ubić ricottę z cukrem ok 4 minuty. Ubity ser połączyć z wanilią i dalej z gęstym jogurtem. Krem dodatkowo schłodzić przed wyciśnięciem na babeczki. Dekorować malinami.