Pytanie na Śniadanie

Polędwica z grilla z morelami

Pierogi z kurkami / twardym serem i sosem śmietanowym
Składniki dla 4 osób
Ciasto pierogowe
  • 250g mąki
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 50ml oliwy z oliwek Reserva
  • 100ml wrzącej wody
  • 200ml śmietany
  • 1 szalotka lub cebulka
  • 1-2 łyżki Octu balsamicznego
  • Sól, pieprz do smaku
Nadzienie
  • 500g świeżych kurek
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 duża cebulka
  • 100 ml białego wina
  • 4 ząbki czosnku
  • Mały pęczek natki
  • Mały pęczek koperku
  • sól, pieprz, cukier do smaku
Sposób przygotowania
Nadzienie. Kurki dokładnie umyć w wodzie z solą, odsączyć i osuszyć możliwe jak najlepiej. Cebule i czosnek obrać i drobno posiekać. Na rozgrzaną patelnię dodać oliwę z oliwek, i kolejno cebulę, kurki, czosnek. Całość podsmażyć chwilę, dodać białe wino i kiedy odparuje doprawić do smaku. Na końcu dodać posiekane zioła i drobno tarty ser
Ciasto. Mąkę przesiać I połączyć ze solą. Do maki dodać oliwę i powoli dodawać wrzącą wodę – kręcąc ciasto. Całość wyrabiać ok 10 minut i odstawiamy przykryte na 30 minut – najlepiej do lodówki
Następnie rozwałkować równo na grubość ok 2 mm, wykrawamy krążki, napełniamy i zamykamy pierogi.
Gotować we wrzącej, osolonej wodzie od momentu wypłynięcia ok 1 minutę.
Sos – na rozgrzana patelnie wlać odrobinę oliwy z oliwek , następnie posiekaną cebule lub szalotkę i lekko zrumienić. Kolejno dodajemy śmietanę i wolno gotujemy aż zgęstnieje – ok 5 minut. Odstawić z ognia I łączymy z octem balsamicznym. Doprawiamy finalnie do smaku, sos zgęstnieje
Całość skropić oliwa z oliwek Reserva przed podaniem.
Polędwica wieprzowa z grilla nadziewana morelami, grillowane letnie warzywa z emulsją pomarańczową z miętą
Składniki dla 4 osób
  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • Ok 50ml oliwy z oliwek 
  • Kilka gałązek tymianku
  • Ok 500g moreli
  • 1 pęczek młodej marchwi
  • 2 kalarepy
  • 2 młode pory
  • 1 młody kalafior
  • 1 główka czosnku
  • Kilka pomidorów koktajlowych
  • Mały pęczek świeżych ziół – ok 30g
  • Sok z 2 pomarańczy
  • Skórka otarta z 2 pomarańczy
  • 100ml oliwy z Oliwek Reserva
  • Ok 30g siekanej mięty
  • Sól, pieprz do smaku"
Sposób przygotowania
Mięso oczyścić, morele podzielić na ćwiartki, połączyć z odrobiną tymianku. Mięso nadziać kawałkami moreli, oprószyć solą, pieprzem, wymasować oliwa z oliwek i odstawić do lodówki najlepiej na godzinę. Mięso wyjąć kilkanaście minut przed początkiem grillowania. Opiec na złoto na rozgrzanym grillu obracając ok 17 minut.
Warzywa obrać i podzielić na mniejsze, równe cząstki. Całość skropić oliwa z oliwek i grillować ok 15 minut
Emulsja – do naczynia wlać sok i skórkę z pomarańczy, całość zmiksować z oliwa z oliwek Reserva, doprawić solą, pieprzem i dodać siekaną miętę Emulsją skropić gotowe mięso i warzywa

Włoskie oliwne babeczki z kremem z ricotty i malinami
Składniki na 12 babeczek
  • 2 ½ szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • Szczera szczypta soli
  • ½ szklanki mleka
  • ½ szklanki oliwy z oliwek Reserva
  • Otarta skórka z 3 cytryn
  • 1 ekstrakt waniliowy
  • 150g masła
  • 200g cukru
  • 500g malin
  • 3 duże jaja
Krem
  • 500g ricotty
  • 500ml gęstego jogurtu greckiego
  • 150g cukru pudru
Sposób przygotowania
W mikserze połączyć cukier z oliwa z oliwek Reserva
W osobnym naczyniu połączyć mleko z oliwą z oliwek Reserva, otartą skórkę z cytryn i ekstraktem z wanilii.
Do ubitego dobrze masła dodawać jajka pojedynczo, aby dobrze się razem połączyły a następnie przy mniejszej prędkości ubijania dodać mieszaninę maki i mleka. Musza się dokładnie połączyć – nie ubijać za długo
Ciasto wlać do foremek wysmarowanych oliwą z oliwek Classico do objętości ¾ foremki lub do i piec w 180 C ok 17-20 minut na głęboki złoty kolor.  Warto sprawdzić przy pomocy wykałaczki czy ciasto jest wypieczone dokładnie.
Upieczone wystudzić zanim nałożymy krem z ricotty.
Krem – w wychłodzonej misce ubić ricottę z cukrem ok 4 minuty. Ubity ser połączyć z wanilią i dalej z gęstym jogurtem. Krem dodatkowo schłodzić przed wyciśnięciem na babeczki. Dekorować malinami.
Więcej na ten temat