Huevos a la Flamenca czyli sadzone jajka po andaluzyjsku z chorizo, ziemniakami, cebulą i pomidorami
- 150 g surowej kiełbaski chorizo
- 2 duże ugotowane i ostudzone ziemniaki
- 1 biała cebula
- 1 mała puszka pomidorów pelati
- 1 papryczka chili
- Sól
- 1 pęczek natki
- 4 jajka
Przepis:
Kiełbasę pokrój w plasterki i smaż na małym ogniu wytapiając z niej czerwony tłuszcz, dodaj pociętą drobno cebulę i chili. Całość przesmaż krótko. Ułóż ziemniaki, posól a na wierzch wylej pomidory. Duś na małym ogniu jakieś 5 minut. Wbij jajka, przykryj pokrywką i zaparz je przez kolejne 5 minut. Odkryj pokrywkę, wrzuć pociętą natkę pietruszki. Podawaj gorące starając się wyjąć jajka w całości. Gotowe