Pytanie na Śniadanie

Śniadanie - Huevos a la Flamenca

Śniadanie - Huevos a la Flamenca

Huevos a la Flamenca czyli sadzone jajka po andaluzyjsku z chorizo, ziemniakami, cebulą i pomidorami
  • 150 g surowej kiełbaski chorizo
  • 2 duże ugotowane i ostudzone ziemniaki
  • 1 biała cebula
  • 1 mała puszka pomidorów pelati
  • 1 papryczka chili
  • Sól
  • 1 pęczek natki
  • 4 jajka
Przepis:
Kiełbasę pokrój w plasterki i smaż na małym ogniu wytapiając z niej czerwony tłuszcz, dodaj pociętą drobno cebulę i chili. Całość przesmaż krótko. Ułóż ziemniaki, posól a na wierzch wylej pomidory. Duś na małym ogniu jakieś 5 minut. Wbij jajka, przykryj pokrywką i zaparz je przez kolejne 5 minut. Odkryj pokrywkę, wrzuć pociętą natkę pietruszki. Podawaj gorące starając się wyjąć jajka w całości. Gotowe

Więcej na ten temat