Pytanie na Śniadanie

Lekka warzywna kuchnia śródziemnomorska cz.4

Calzone z serem Apetina w kostkach
Składniki: 
  • Mąka typ 00 – 1kg
  • Drożdże suszone – 2 opakowania
  • Szpinak świeży 1kg
  • Sól
  • Świeżo mielony pieprz
  • Oliwa z oliwek
  • Główka czosnku
  • Szalotka 5szt.
  • Cytryna 2 szt.
Przygotowanie
Przygotuj ciasto na pizzę: wymieszaj mąkę, drożdże, sól, oliwę oraz wodę. Ugniataj kilka minut i odstaw do fermentacji. Szalotkę i czosnek drobno posiekaj, podsmaż na oliwie doprawiając solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dorzuć umyty szpinak i duś kilka minut aż starci objętość i odparuje z niego woda. Gdy szpinak przestygnie dodaj ser i dobrze wszystko wymieszaj. Ciasto na pizzę rozwałkuj i przesmaruj jajkiem, nałóż farsz i zamknij jak pierogi. Posmaruj jajkiem i piecz w piekarniku nagrzanym do 230 st. około 35 min.

Grillowane paczuszki z warzywami z serem Apetina w kostkach
Składniki: 
  • Koper włoski 2 szt.
  • Pomarańcza
  • Pomidory bawole serca 5 szt.
  • Główka czosnku
  • Pietruszka świeża pęczek,
  • Oliwki Kalamaty
  • Oliwa z oliwek
  • Sól Świeżo mielony pieprz
  • Cytryna
Przygotowanie
Pomidory pokrój w grube plastry a koper włoski w cieniutkie plasterki i zamarynuj go w soku z pomarańczy. Czosnek i pietruszkę drobno posiekaj. Na jednym arkuszu papieru do pieczenia układaj kilka plastrów pomidorów, fenkuł i ser. Wszystko dopraw solą i pieprzem i posyp czosnkiem, ziołami i zestem z cytryny. Zamknij szczelnie i wstaw do pieca nagrzanego do 180 stopni na ok 20 min.

Sałatka z quinoa, ogórkiem, rzodkiewką z serem Apetina w kostkach z ziołami, bazylią i oregano
Składniki:
  • Quinoa 500g
  • Ogórki gruntowe 5 szt.
  • Rzodkiewka 2 pęczki
  • Świeża mięta
  • Oliwa z oliwek
  • Sól
  • Świeżo mielony pieprz
  • Ocet winny sherry
Przygotowanie
Quinoe ugotuj według instrukcji. Ogórki pokrój w długie paski a rzodkiewkę na cieniutkie plasterki. Przygotuj dressing: 1 łyżka octu winnego, szczypta soli i czarnego pieprzu, 1 ząbek czosnku, 3 łyżki oliwy. Wszystko dobrze wymieszaj. Do dużej miski przełóż ugotowaną quinoe, dodaj ogórki, rzodkiewkę, ser i polej obwicie dressingiem, Przyozdób posiekaną miętą.
Więcej na ten temat