Pytanie na Śniadanie

Mus czekoladowy cz. 2

Pieczona Jagnięcina z panierka z chleba żytniego, sera i tymianku/ Dip pietruszkowy z czosnkiem/ Pieczone młode warzywa

Składniki dla 4 osób 
1 kg jagnięcego udźca 
Kilka gałązek rozmarynu 
4 ząbki czosnku 
Otarta skórka z 2 cytryn 
3 kromki czerstwego chleba żytniego 
100g twardego sera 
Kilka gałązek tymianku 
100ml Oliwy z Oliwek 
Łyżka musztardy 
50g natki 2
20g mięty 
1 mała chilli 
500g młodych warzyw – marchew, buraczki, pietruszka, fasolka, ziemniaki, kalarepa 
Odrobina Oliwy  z Oliwek Reser

Sposób przygotowania Panierka – czerstwy chleb zetrzeć na grubych oczkach tarki, połączyć z drobno tartym serem, posiekanymi listkami tymianku, solą i pieprzem. Całość dobrze wymieszać. Dip – W moździerzu utłuc siekaną natkę i miętę, odrobinę chilli. Utłuczone połączyć z oliwą z oliwek i doprawić do smak. Udziec jagnięcy podzielić wzdłuż włókien na pół, zamarynować z solą, pieprzem, odrobiną oliwy z oliwek siekanym czosnkiem i rozmarynem oraz tarta i sokiem z cytryn. Dobrze jest związać sznurkiem masarskim, aby utrzymało kształt. Mięso dokładnie obsmażyć na patelni na złoto, umieścić na blasze do pieca i upiec z termo sondą, aby otrzymać 65C wewnątrz. Kiedy temperatura osiągnie 65 C mięso posmarować cienka warstwa musztardy i obsypać panierką. Zapiec ok 5 minut w 200 C Warzywa – młode warzyw oczyścić, skropić oliwą z oliwek, solą i pieprzem z dodatkiem dostępnych ziół. Upiec w 180 C ok 25 minut i przed podaniem skropić oliwą z oliwek Reserva

Oliwny mus czekoladowy z bita śmietaną i jagodami

Składniki dla 4 osób 
150g ciemnej czekolady 
100ml Oliwy z oliwek Reserva 
4 duże jaja zerówki 
1/4 łyżeczki płatków soli plus dodatkowo szczypta 60g cukru
 250ml śmietanki 30%
 60g cukru
 250g jagód lub borówek 

Sposób przygotowania Rozpuścić połamaną czekoladę w kąpieli wodnej – tak aby powierzchnia miski nie dotykała wody. Połączyć z oliwą z oliwek Reserva i odstawić. Ubić białka ze szczypta soli na sztywno tak aby była sztywna. Ubić żółtka z cukrem i ¼ łyżeczki płatków soli na sztywno i aby podwoiła objętość. Stopniowo połączyć ubite żółtka z czekoladą i oliwą z oliwek Reserva. Całość połączyć z ubitą pianą z białek. Całość przelać do naczyń i schłodzić ok 40 minut Ubić śmietankę na sztywno z cukrem Podać mus z bitą śmietaną i owocami.

Pomidory nadziewane soczewica z warzywami 

Składniki dla 4 osób
 4 dorodne pomidory 
200g suchej soczewicy 
Pęczek młodych warzyw 
Ok 100g oliwek 
1 cebula
 4 ząbki czosnku 
Kilka gałązek oliwy 
Mały pęczek bazylii 
2 łyżki miodu 
4 łyżki oliwy z oliwek 
2 łyżki balsamino 
Sól, pieprz do smaku

 Sposób przygotowania Pomidory sparzyć i wydrążyć. Miąższ wykorzystać do duszenia warzyw. Warzywa obrać, pokroić w drobna kostkę, podsmażyć z posiekaną cebulą i czosnkiem i dusić ok 5 minut. Soczewicę ugotować w lekko osolonej wodzie i kiedy po ok 15 minutach będzie al-dente odcedzić i połączyć z warzywami i na końcu z siekanymi oliwkami i oliwą z oliwek. Całość połączyć z siekaną bazylią oraz doprawić do smaku. Sparzone pomidory wypełnić doprawionym nadzieniem i zapiec w 220 C ok 4-5 minut. Dressing – W misce połączyć balsamico z oliwą z oliwek Reserva oraz miodem – skropić gotowe pomidory

Więcej na ten temat