Pieczona Jagnięcina z panierka z chleba żytniego, sera i tymianku/ Dip pietruszkowy z czosnkiem/ Pieczone młode warzywa
Składniki dla 4 osób
1 kg jagnięcego udźca
Kilka gałązek rozmarynu
4 ząbki czosnku
Otarta skórka z 2 cytryn
3 kromki czerstwego chleba żytniego
100g twardego sera
Kilka gałązek tymianku
100ml Oliwy z Oliwek
Łyżka musztardy
50g natki 2
20g mięty
1 mała chilli
500g młodych warzyw – marchew, buraczki, pietruszka, fasolka, ziemniaki, kalarepa
Odrobina Oliwy z Oliwek Reser
Sposób przygotowania Panierka – czerstwy chleb zetrzeć na grubych oczkach tarki, połączyć z drobno tartym serem, posiekanymi listkami tymianku, solą i pieprzem. Całość dobrze wymieszać. Dip – W moździerzu utłuc siekaną natkę i miętę, odrobinę chilli. Utłuczone połączyć z oliwą z oliwek i doprawić do smak. Udziec jagnięcy podzielić wzdłuż włókien na pół, zamarynować z solą, pieprzem, odrobiną oliwy z oliwek siekanym czosnkiem i rozmarynem oraz tarta i sokiem z cytryn. Dobrze jest związać sznurkiem masarskim, aby utrzymało kształt. Mięso dokładnie obsmażyć na patelni na złoto, umieścić na blasze do pieca i upiec z termo sondą, aby otrzymać 65C wewnątrz. Kiedy temperatura osiągnie 65 C mięso posmarować cienka warstwa musztardy i obsypać panierką. Zapiec ok 5 minut w 200 C Warzywa – młode warzyw oczyścić, skropić oliwą z oliwek, solą i pieprzem z dodatkiem dostępnych ziół. Upiec w 180 C ok 25 minut i przed podaniem skropić oliwą z oliwek Reserva
Oliwny mus czekoladowy z bita śmietaną i jagodami
Składniki dla 4 osób
150g ciemnej czekolady
100ml Oliwy z oliwek Reserva
4 duże jaja zerówki
1/4 łyżeczki płatków soli plus dodatkowo szczypta 60g cukru
250ml śmietanki 30%
60g cukru
250g jagód lub borówek
Sposób przygotowania Rozpuścić połamaną czekoladę w kąpieli wodnej – tak aby powierzchnia miski nie dotykała wody. Połączyć z oliwą z oliwek Reserva i odstawić. Ubić białka ze szczypta soli na sztywno tak aby była sztywna. Ubić żółtka z cukrem i ¼ łyżeczki płatków soli na sztywno i aby podwoiła objętość. Stopniowo połączyć ubite żółtka z czekoladą i oliwą z oliwek Reserva. Całość połączyć z ubitą pianą z białek. Całość przelać do naczyń i schłodzić ok 40 minut Ubić śmietankę na sztywno z cukrem Podać mus z bitą śmietaną i owocami.
Pomidory nadziewane soczewica z warzywami
Składniki dla 4 osób
4 dorodne pomidory
200g suchej soczewicy
Pęczek młodych warzyw
Ok 100g oliwek
1 cebula
4 ząbki czosnku
Kilka gałązek oliwy
Mały pęczek bazylii
2 łyżki miodu
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki balsamino
Sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania Pomidory sparzyć i wydrążyć. Miąższ wykorzystać do duszenia warzyw. Warzywa obrać, pokroić w drobna kostkę, podsmażyć z posiekaną cebulą i czosnkiem i dusić ok 5 minut. Soczewicę ugotować w lekko osolonej wodzie i kiedy po ok 15 minutach będzie al-dente odcedzić i połączyć z warzywami i na końcu z siekanymi oliwkami i oliwą z oliwek. Całość połączyć z siekaną bazylią oraz doprawić do smaku. Sparzone pomidory wypełnić doprawionym nadzieniem i zapiec w 220 C ok 4-5 minut. Dressing – W misce połączyć balsamico z oliwą z oliwek Reserva oraz miodem – skropić gotowe pomidory