Żeberka BBQ
Składniki na 4 osoby:
Składniki na suchą marynatę:
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne,
- 2 łyżeczki słodkiej papryki,
- 2 łyżeczki kminu rzymskiego,
- 2 łyżeczki suszonego czosnku,
- 2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu,
- 2 łyżeczki soli;
glazura na żeberka:
- 100g masła,
- 100g cukru,
- 8 łyżek octu z białego wina,
- 4 łyżki sosu Worcestershire,
- sok z 2 cytryn,
- 8 łyżek ketchupu,
- 4 łyżki musztardy,
- 8 łyżek miodu
mięso:
- 2 kg żeberek wieprzowych;
- olej do smażenia;
Przepis:
Suche przyprawy na marynatę wymieszaj, umyj i osusz żeberka i lekko nasmaruj olejem. Obsyp żeberka przyprawami, zamknij szczelnie w torbie i zostaw przez noc w lodówce. Stop masło, dodaj cukier i ocet i całość wymieszaj aby się rozpuścił cukier. Dodaj resztę składników i wymieszaj. Rozgrzej piekarnik na 170 stopni, ułóż żeberka na tacy i wstaw do piekarnika. Piecz około 1 godzinę smarując bejca co 20 minut. Wyjmij, pokrój i serwuj z resztą glazury.
Pikantne Skrzydełka
Składniki na 4 osoby:
Marynata mokra:
- 1 szklanka maślanki,
- 2 łyżki soli;
Do panierowania:
- 1 łyżka płatków chilli,
- 2 szklanki mąki;
- Olej do smażenia – 2 litry;
Pikantny sos po smażeniu:
- 1 świeża papryczka jalapeño,
- 1 świeża papryczka Scotch Bonnet,
- 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku,
- ½ łyżeczki białego pieprzu,
- 1 łyżeczka soli,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki octu z białego wina,
- 1 łyżeczka brązowego cukru,
- 100 ml gorącej wody,
- 1 opakowanie selera naciowego
Przepis:
Skrzydełka umyj, usuń wszystkie piórka i sparz w solonym wrzątku przez 2 minuty. Wyjmij, osusz, ostudź i zanurz w mieszance maślanki i soli. Trzymaj je przez 1 godzinę a następnie otocz w suchej mieszance z mąki i płatków chili. Rozgrzej olej do 180 stopni i frytuj krótko przez około 5 – 7 minut. Gdy skrzydełka są we fryturze zrób pikantny sos mieszając w blenderze: papryczki chili, czosnek, ocet, wodę, cukier i suche przyprawy. Gdy skrzydełka są gotowe wrzuć je gorące do sosu i daj im ostygnąć. Gotowe. Serwuj z tą samą marynatą i pałeczkami selera naciowego