Pytanie na Śniadanie

Amerykańska kuchnia Kuby Steuermarka cz.2

Żeberka BBQ
Składniki na 4 osoby: 
Składniki na suchą marynatę: 
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne, 
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki, 
  • 2 łyżeczki kminu rzymskiego, 
  • 2 łyżeczki suszonego czosnku, 
  • 2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu, 
  • 2 łyżeczki soli; 
glazura na żeberka: 
  • 100g masła, 
  • 100g cukru, 
  • 8 łyżek octu z białego wina, 
  • 4 łyżki sosu Worcestershire, 
  • sok z 2 cytryn, 
  • 8 łyżek ketchupu, 
  • 4 łyżki musztardy, 
  • 8 łyżek miodu
mięso:
  • 2 kg żeberek wieprzowych; 
  • olej do smażenia; 
Przepis: 
Suche przyprawy na marynatę wymieszaj, umyj i osusz żeberka i lekko nasmaruj olejem. Obsyp żeberka przyprawami, zamknij szczelnie w torbie i zostaw przez noc w lodówce. Stop masło, dodaj cukier i ocet i całość wymieszaj aby się rozpuścił cukier. Dodaj resztę składników i wymieszaj. Rozgrzej piekarnik na 170 stopni, ułóż żeberka na tacy i wstaw do piekarnika. Piecz około 1 godzinę smarując bejca co 20 minut. Wyjmij, pokrój i serwuj z resztą glazury.

Pikantne Skrzydełka
Składniki na 4 osoby: 
Marynata mokra: 
  • 1 szklanka maślanki, 
  • 2 łyżki soli; 
Do panierowania: 
  • 1 łyżka płatków chilli, 
  • 2 szklanki mąki; 
  • Olej do smażenia – 2 litry; 
Pikantny sos po smażeniu: 
  • 1 świeża papryczka jalapeño, 
  • 1 świeża papryczka Scotch Bonnet, 
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku, 
  • ½ łyżeczki białego pieprzu, 
  • 1 łyżeczka soli, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 2 łyżki octu z białego wina, 
  • 1 łyżeczka brązowego cukru, 
  • 100 ml gorącej wody, 
  • 1 opakowanie selera naciowego
Przepis: 
Skrzydełka umyj, usuń wszystkie piórka i sparz w solonym wrzątku przez 2 minuty. Wyjmij, osusz, ostudź i zanurz w mieszance maślanki i soli. Trzymaj je przez 1 godzinę a następnie otocz w suchej mieszance z mąki i płatków chili. Rozgrzej olej do 180 stopni i frytuj krótko przez około 5 – 7 minut. Gdy skrzydełka są we fryturze zrób pikantny sos mieszając w blenderze: papryczki chili, czosnek, ocet, wodę, cukier i suche przyprawy. Gdy skrzydełka są gotowe wrzuć je gorące do sosu i daj im ostygnąć. Gotowe. Serwuj z tą samą marynatą i pałeczkami selera naciowego
Kukurydze grillowane z masłem
Składniki na 4 osoby: 
  • 8 średniej wielkości kolb kukurydzy, 
  • 8 grubych patyków do szaszłyków, 
  • folia aluminiowa, 
  • sól, 
  • roztopione masło
Przepis: 
Kukurydze ugotuj w osolonej wodzie przez około 15 minut. Wyciągnij i zostaw do przestygnięcia. Wbij w nie patyki, zawiń w folie aluminiową, nasmaruj masłem i posyp solą. Grilluj przez kolejne 5 minut, odkryj folię i dopiecz na grillu przez kilka kolejnych minut. Gotowe

Duszona czerwona fasola
Składniki na 4 osoby: 
  • 500 g suszonej czerwonej fasoli, 
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne, 
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego, 
  • 1 łyżeczka soli, 
  • 2 litry wody, 
  • 100g masła
Przepis: 
Umyj fasolę i zacznij gotować od zimnej wody na małym ogniu. Gdy odparuje połowa wody dodaj sól, kmin i pieprz cayenne. Gotuj dalej. Cały proces powinien zająć około 2 godziny. Gdy fasola jest już miękka i gęsta dodaj masło, wymieszaj. Gotowe
Sałatka Coleslaw
Składniki na 4 osoby: 
  • 1 mała główka białej kapusty, 
  • 2 duże marchewki, 
  • 2 małe białe cebule, 
  • 1 litr wody, 
  • 100 ml octu z białego wina, 
  • 2 liście laurowe, 
  • 4 ziarna ziela angielskiego, 
  • 2 łyżki cukru brązowego, 
  • 200 ml dobrej jakości majonezu, s
  • ól, czarny mielony pieprz
Przepis: 
Wodę połącz z octem, dodaj cukier, liście laurowe i ziele angielskie. Zagotuj marynatę. Poszatkuj drobno kapustę i zalej ją wrzącą marynatą. Całość wymieszaj i trzymaj tak aż do ostygnięcia wody. Odsącz kapustę, wyrzuć liści laurowe i ziele angielskie. Kapustę dopraw solą i delikatnie czystym octem według uznania. Zetrzyj marchewkę na małym oczku tarki, pokrój w cienkie piórka cebule. Wymieszaj oba warzywa z kapustą, odstaw na kilka godzin do lodówki. Zlej wodę, dopraw pieprzem i całość połącz majonezem. Gotowe

Sałatka ziemniaczana
Składniki na 4 osoby: 
  • 1 kg drobnych ziemniaków z czerwoną skórką, 
  • 2 łyżki octu z białego wina, 
  • ½ łyżeczki soli, 
  • ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu, 
  • 3 jajka, 
  • 1 kawałek selera naciowego, 
  • 50g pociętych drobno ogórków ze słodkiej octowej zalewy, 
  • 1 pęczek dymki, 
  • 1 pęczek natki pietruszki, 
  • 100g dobrej jakości majonezu, 
  • 2 łyżki musztardy Dijon
Przepis: 
Obierz ziemniaki, opłucz i ugotuj całe od wrzącej, osolonej wody. Gotuj około 12 minut. Na 5 minut przed końcem gotowania wrzuć do wody jajka i ugotuj je na twardo. Ziemniaki i jajka zahartuj krótko zimną wodą, ziemniaki pokrój w grubą kostkę gdy są jeszcze ciepłe. Jajka obierz i pokrój w kostkę. Połącz ziemniaki z jajkami, dodaj pociętego w kostkę selera oraz ogórki ze słodkiej i octowej zalewy. Dodaj poszatkowaną dymkę, natkę pietruszki. Wszystko wymieszaj, dodaj ocet, sól i pieprz. Całość połącz z musztardą i majonezem. Wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny przed podaniem. Gotowe

Więcej na ten temat