Pytanie na Śniadanie

Mistrzowska jajecznica Tomka Królikowskiego

Perfekcyjna jajecznica – bez kurek
Składniki
  • 20g masła
  • 3 jaja
  • 1 łyżka crème fraîche
  • Świeży szczypiorek
  • Sól, pieprz do smaku
  • Opcjonalnie podać na chrupiącej grzance
Sposób przygotowania
Na zimną patelnie dodać zimne masło i wybić jaja.
Ustawić na średniej mocy kuchenki i kręcić najlepiej spatulą, aby całość się połączyła i dokładnie się gotowała. Technika polega na wolnym doprowadzeniu do odpowiedniej temperatury i zdjęcie z grzania. Podobnie jak z risotto czyli cały czas mieszając podgrzewać i studzić – PO kilku minutach zacznie gęstnieć i to moment aby dodać śmietanką. Jajecznica się lekko ostudzi i przestanie się mocno gotować. Śmietanka nada połysku i smaku.Doprawić i dodać siekany szczypior

Więcej na ten temat