Policzki wołowe
Składniki:
- 1 kg policzków wołowych
- 2 łodygi selera naciowego
- marchewka 2 szt.
- cebula 2 szt.
- liść laurowy
- sól, czarny pieprz
- ziele angielskie 3 szt.
- ostra papryka w proszku 1/2 łyżeczki
- czerwone wino 250 ml
Warzywa posiekać na drobną kostkę. Policzki oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Na dobrze rozgrzanym garnku podsmażyć partiami mięso, dodać warzywa i przyprawy. Wszystko zalać winem i wodą tak aby przykryło mięso. Dusić w piekarniku 180 stopni ok. 2,5 godziny.
Duszone żeberka w sosie pomarańczowo-estragonowym
Składniki:
- żeberka 1 kg
- sok z 3 pomarańczy
- estargon świeży
- sól, czarny pieprz
Żeberka oprószyć solą i pieprzem i obsmażyć na oliwie. Podlać sokiem z pomarańczy, dorzucić estragon i dusić w piekarniku ok. 2 godzin w temperaturze 170 stopni.
Polędwiczka z ragou grzybowym
Składniki:
- polędwiczka wieprzowa 1 szt.
- sól, czarny pieprz
- oliwa z oliwek
- grzyby leśne 1 kg
- cebula 2 szt.
- czosnek 4 szt.
- tymianek świeży
- 100 ml kwaśnej śmietany
- 250 ml wina białego
Polędwiczkę dopraw solą i pieprzem, obsmaż na patelni z każdej strony i wstaw do piekarnika na 180 stopni ok.25 minut. Na patelni podsmaż partiami grzyby, dopraw je solą, pieprzem, sokiem z cytryny i tymiankiem. Dorzuć cebulę i czosnek. Podlej winem i duś kilka minut. Na koniec zaciągnij śmietaną i podawaj z polędwiczkami.