Pytanie na Śniadanie

Ciekawe i smaczne pomysły na rodzinny obiad cz.2

Policzki wołowe
Składniki:
  • 1 kg policzków wołowych
  • 2 łodygi selera naciowego
  • marchewka 2 szt.
  • cebula  2 szt.
  • liść laurowy
  • sól, czarny pieprz
  • ziele angielskie 3 szt.
  • ostra papryka w proszku 1/2 łyżeczki
  • czerwone wino 250 ml
Warzywa posiekać na drobną kostkę. Policzki oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Na dobrze rozgrzanym garnku podsmażyć partiami mięso, dodać warzywa i przyprawy. Wszystko zalać winem i wodą tak aby przykryło mięso. Dusić w piekarniku 180 stopni ok. 2,5 godziny.

Duszone żeberka w sosie pomarańczowo-estragonowym
Składniki:
  • żeberka 1 kg
  • sok z 3 pomarańczy 
  • estargon świeży
  • sól, czarny pieprz
Żeberka oprószyć solą i pieprzem i obsmażyć na oliwie. Podlać sokiem z pomarańczy, dorzucić estragon i dusić w piekarniku ok. 2 godzin w temperaturze 170 stopni.

Polędwiczka z ragou grzybowym
Składniki:
  • polędwiczka wieprzowa 1 szt.
  • sól, czarny pieprz
  • oliwa z oliwek
  • grzyby leśne 1 kg
  • cebula 2 szt.
  • czosnek 4 szt.
  • tymianek świeży
  • 100 ml kwaśnej śmietany
  • 250 ml wina białego 
Polędwiczkę dopraw solą i pieprzem, obsmaż na patelni z każdej strony i wstaw do piekarnika na 180 stopni ok.25 minut. Na patelni podsmaż partiami grzyby, dopraw je solą, pieprzem, sokiem z cytryny i tymiankiem. Dorzuć cebulę i czosnek. Podlej winem i duś kilka minut. Na koniec zaciągnij śmietaną i podawaj z polędwiczkami.
Więcej na ten temat