Pytanie na Śniadanie

Tatar wołowy z letnimi warzywami

"Łazanki" 
Składniki dla 4 osób
2 szklanki maki
 2 jaja
 Szczypta soli
 Ok 50ml oliwy z oliwek
 Ok 50ml wody
 300g kurek 
150g bekonu w plastrach
 ½ młodej kapusty 
Mały pęczek natki pietruszki 
1 cebula 
2 ząbki czosnku 
100g parmezanu lub innego twardego sera 
Sól, cukier, pieprz do smaku 

Sposób przygotowania W misce usypać mały kopiec z mąki, zrobić wgłębienie i wlać do niego roztrzepane jaja oraz oliwę z oliwek – opcjonalnie wodę. Całość połączyć przy pomocy widelca i dalej zagnieść ciasto na gładko. Rozwałkować na cienkie płaty i następnie w ulubione kształty. Ugotować w lekko osolonej wodzie ok 5 minut. – Idealnie jest rozwałkowany makaron lekko osuszyć. W rondlu zeszklić siekany czosnek i cebulę, dodać pokrojony bekon, kurki i posiekaną młoda kapustę. W tym czasie wrzucić makaron do wrzątku. Kapustę udusić maksymalnie 5 minut i połączyć z ugotowanym makaronem. Podać ze świeżo sikaną natką i tartym serem. Skropić oliwą z oliwek i podać. 

Pizza z patelni z patelni z pomidorami, ricottą, szpinakiem i kawałkami steka 

Składniki dla 4 osób: 
3 1/2 szklanki włoskiej mąki 00 
1 paczuszka drożdży instant
1 łyżka soli
 1 łyżka cukru 
1 szklanka cieplej wody (45 C) 
1/4 szklanki mleka 
2 łyżki oliwy z oliwek plus oliwa z oliwek do wykończenia 
1 stek ok 200g z antrykotu
 Ok 500g młodego szpinaku 
1 czerwona cebula
 3 ząbki czosnku 
250ml przetartych pomidorów 
4 jaja 
Ok 150g ricotta
 Świeże zioła do dekoracji 

Sposób przygotowania Do miski wsypać mąkę, cukier i sól. Wszystko wymieszać. Powoli wlać wodę o temperaturze 45 C. Następnie, cały czas mieszając, oliwę z oliwek. Wyrabiać ciasto, dopóki nie zacznie odchodzić od naczynia. Może to potrwać dość długo. Uformować gładką kulę z gotowego ciasta i pokryć odrobiną oliwy z oliwek i odstawić do wyrośnięcia na godzinę. W międzyczasie umyć naczynie i wysmarować oliwą z oliwek. Gotowe zagnieść, podzielić na 2-3 części. Na rozgrzanej patelni z oliwą z oliwek ułożyć cienki placek a na nim dodatki- doprawiony przecier pomidorowy, podsmażony szpinak z cebulą, kawałki ricotty i steka. Całość smażyć na średniej mocy do momentu aż powstanie skórka na dnie. Powstanie skórki to znak, aby pizza powędrowała do rozgrzanego piekarnika do 220C na ok 5 minut. Gotową skropić oliwą z oliwek i octem.
Tatar wołowy z letnimi warzywami confitowanym żółtkiem oraz chrupkiem tuille 

Składniki dla 4 osób 
250g fileta wołowego 
100ml octu winnego
 Kilka ziaren ziela angielskiego
 2-3 liście laurowe 
2 łyżki cukru
 1 marchew 
Kilka rzodkiewek 
Kilka korniszonów
 1 duża biała cebula 
sól, pieprz, do smaku 
Kilka gałązek świeżych ziół (melisa, natka pietruszki) 
4 jaja 
Ok 250ml oliwy
 1 mała bagietka 

Sposób przygotowania: Bagietkę podzielić na cienkie plasterki, skropić oliwą, solą i pieprzem. Upiec w 180 C ok 6 minut lub na złoto. Można tez ugrillować Fileta oczyścić, posiekać z odrobina oliwy, doprawić do smaku i schłodzić. Z octu cukru, 300ml wody, kilku ziaren ziela angielskiego, liścia laurowego ugotować marynatę i do ciepłej dodać pokrojone cienko warzywa. Pozostawić w chłodnym miejscu Żółtka oddzielić od białek i wolno ugotować w kąpieli olejowej z ziołami ok 5 minut w temp ok 45C Zimnego tatara serwować z warzywami i żółtkiem 

Letni tatar z warzyw 
 Składniki dla 4 osób
 1 czerwona papryka 
1 cukinia 
1 mały bakłażan
 1 łyzka przetartych pomidorów
 2 zabki czosnku 
1 czerwona cebula 
2-3 łyżki oliwy Gallo 
Mały pęczek siekanej natki Sól, cukier pieprz do smaku 

Sposób przygotowania Warzywa umyć i pokroić w bardzo drobną kostkę. Na rozgrzaną patelnie wrzucić najpierw cebulę, po chwili czosnek, paprykę, bakłażana i na końcu cukinię. Po chwili dodać sól, cukier, pieprz, oliwą. Całość doprawić do smaku, połączyć z siekaną natką i wystudzić. Serwować jak wyżej z żółtkiem i chrupiąca grzanką
Więcej na ten temat