Pytanie na Śniadanie

Pizze, pity i podpłomyki z ulubionymi rybami cz.1

Pizza z patelni z patelni z makrelą, warzywami i jajem pieczonym na pizzy - alla florencka
Składniki dla 4 osób
  • 500g mąki samo-rosnącej lub mąki pszennej połączonej z 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250ml ciepłej wody
  • Szczypta soli
  • 2 puszki ulubionej ryby z puszki
  • Ok 500g młodego szpinaku
  • 1 czerwona cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 250ml przetartych pomidorów
  • 4 jaja
  • 1 kulka mozzarelli
  • Świeże zioła do dekoracji
Sposób przygotowania
Przecier doprawić do smaku ziołami, solą i pieprzem.
Szpinak podsmażyć na patelni z siekaną cebulą i czosnkiem,
Ciasto - w misce połączyć przesianą, mąkę samo-rosnąca lub połączoną z proszkiem do pieczenia, z woda i zarobić gładkie ciasto. Nie musi wyrastać. Podzielić na 2 części i rozciągnąć je na stolnicy tak, aby pasowało wielkością do patelni. W patelni rozgrzać odrobinę oliwy z oliwek, ułożyć na niej ciasto, posmarować lekko sosem pomidorowym, ułożyć podsmażony szpinak, kawałki mozzarelli oraz ryby. Na powierzchnie wybić jajo. Całość smażyć na średniej mocy do momentu aż powstanie skórka na dnie. Powstanie skórki to znak, aby pizza powędrowała do rozgrzanego piekarnika do 200C na ok 7 minut.
Lavash z rybą z puszki z grilla z marynowaną kapustą i własnym aioli
Składniki dla 4 osób
  • 8 placków lavash
  • 2 puszki ulubionej ryby w zalewie lub sosie
  • 1 mała czerwona kapusta
  • 50ml oliwy z oliwek
  • 2 jabłka
  • 1 małe chili
  • 1 czerwona cebula
  • 2-3 łyżki cukru
  • 50g natki pietruszki
  • 2-3 łyżki czerwonego octu winnego
Aioli
  • ok 150ml oleju rzepakowego
  • 1 jajo
  • 50 ml oliwy extra virgine
  • 1-2 ząbek czosnku – wg uznania
  • 2-3 łyżki octu winnego
  • Sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Kapustę poszatkować i połączyć z cukrem i solą, aby lekko zmiękła a następnie z oliwą, tartymi jabłkami, siekaną chili i cebulą, natką pietruszki.
Aioli – do wysokiego naczynia wlać oleje, wbić całe jajo, obrany ząbek czosnku i ocet Pulsacyjnie i bardzo powoli zacząć blendować zawartość zaczynając od dna tak aby żółtko zaczęło się łączyć z resztą. Kiedy zgęstnieje przyspieszyć miksowanie i doprawić finalnie
Placki lavash skropić oliwa i podgrzać na mocno rozgrzanym grillu. Każdy posmarować aioli, dodać kapustę i połamana rybę oraz skropić dodatkowo odrobina aioli. Zwinąć z wyczuciem tak aby placek się nie rozerwał. Zwinięte ugrillować i podać z dipem.
Chlebek pita z patelni/ na nim sałatka z arbuza, fety i grillowanej makreli, emulsja z mięty
Składniki dla 4 osób
Chlebek Pita 
  • 3 1/4 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżka drożdży suchych lub 12 g świeżych
  • 1 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli, płaska
Sposób przygotowania
Drożdże rozpuścić w 1/4 ciepłej wody i zostawić na 5 min. – tzw. rozczyn
Mąkę przesiać do dużej miski. Dodajemy sól, rozczyn z drożdży oraz pozostałą ciepłą wodę. Zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie, jednolite i elastyczne. Dzielimy na 6-8 części. Każdą część formujemy w kuleczkę i rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na grubość około 5 mm. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do napuszenia na około 40 min. Po tym czasie wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 220 C i pieczemy około 10 min do lekkiego zarumienienia. Po wyjęciu zostawiamy do wystudzenia i dopiero wtedy przekrawamy.

Wykończenie kanapki
  • ¼ arbuza
  • 200g sera feta
  • 2 puszki makreli w zalewie naturalnej
  • Sok z 1 cytryny
  • Mały pęczek mięty ok 30g
  • 100ml oliwy z oliwek
  • Sól, cukier pieprz do smaku
  • Świeże zioła do dekoracji
  • Miód lub cukier opcjonalnie
Sposób przygotowania
Arbuz pokroić w niewielką kostkę, ser połamać.
Salsa- zmiksować oliwę z sokiem z cytryny, opcjonalnie miodem i pieprzem. Wykończyć dodając siekaną miętę. Powstałą emulsje połączyć z arbuzem i miętą. Ułożyć na jeszcze ciepłym chlebie.
Rybę podgrzać na grillu i ułożyć na kanapce. Skropić dodatkowo pozostałym dressingiem lub sokiem z cytryny.
Więcej na ten temat