Sałatka z truskawkami, szpinakiem, fetą i orzechami
świeży szpinak baby
ser feta 150 g
truskawki 200 g
ocet balsamiczny
oliwa
sól, czarny pieprz
czerwony pieprz
ogórek zielony
bazylia świeża
Umyty szpinak rozłóż na szerokim i płaskim talerzu. Truskawki pokrój w ćwiartki i rozrzuć na szpinaku. Ogórka pokrój w plastry- najlepiej obieraczką. Fetę pokrusz w palcach i rozsyp razem z ogórkiem na sałatce.
W słoiku przygotuj dresing: ocet balsamiczny 1/3 objętości, 2/3 objętości oliwa, sól i pieprz do smaku oraz kilka zmiksowanych truskawek. Polej dresingiem sałatę i posyp czerwonym pieprzem i bazylią
Szybkie ciasto z truskawkami
200 g masła
200 g cukru trzcinowego
4 jajka
200 g mąki
proszek do pieczenia 15 g
truskawki 200 g
jogurt grecki 200 ml
W mikserze utrzyj masło z cukrem na jasną masę, dodaj jajka, mąkę i proszek do pieczenia. Truskawki pokrój w mniejsze kawałki. Połowę wrzuć na patelnie i podgrzewaj z cukrem aż puszczą sok. Podłużną keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto i od góry wrzuć kilka truskawek. piecz w piecu 180 st 45 min. Podawaj z zimnym jogurtem i ciepłym sosem truskawkowym.
Chrupiące rollsy z truskawkami i serem w środku
10 tortilli pszennych
500 g truskawek
500 g sera białego
cynamon
brązowy cukier 300 g
olej słonecznikowy do smażenia
Ser wymieszaj z cukrem i dodaj część pokrojonych truskawek. To nadzieniem wyłóż na tortille i zawijaj jak buritto. Smaż w rozgrzanym oleju z każdej strony aż będą rumiane. Jeszcze na ciepło obtocz w cynamonie oraz cukrze. Podawaj w towarzystwie truskawek
Sakiewki z ciasta kruchego z truskawkami
truskawki 500 g
cukier trzcinowy 100 g
ciasto kruche 2 opakowania
2 jajka
Ciasto kruche pokrój na prostokąty. Truskawki pokrój na plasterki i nadziewaj każdy kawałek ciasta. Dobrze zlep rogi aby podczas pieczenia nic nie wypłynęło. Posmaruj od góry jajkiem i piecz w temp 180 st ok 20 min.