Pytanie na Śniadanie

Truskawkowa kuchnia Joli Kleser cz. 4

Sałatka z truskawkami, szpinakiem, fetą i orzechami 

świeży szpinak baby 
ser feta 150 g
 truskawki 200 g 
ocet balsamiczny 
oliwa sól, czarny pieprz czerwony pieprz 
ogórek zielony
 bazylia świeża 

 Umyty szpinak rozłóż na szerokim i płaskim talerzu. Truskawki pokrój w ćwiartki i rozrzuć na szpinaku. Ogórka pokrój w plastry- najlepiej obieraczką. Fetę pokrusz w palcach i rozsyp razem z ogórkiem na sałatce. 

W słoiku przygotuj dresing: ocet balsamiczny 1/3 objętości, 2/3 objętości oliwa, sól i pieprz do smaku oraz kilka zmiksowanych truskawek. Polej dresingiem sałatę i posyp czerwonym pieprzem i bazylią 

 Szybkie ciasto z truskawkam
200 g masła 
200 g cukru trzcinowego 
4 jajka 
200 g mąki 
proszek do pieczenia 15 g 
truskawki 200 g 
jogurt grecki 200 ml 

 W mikserze utrzyj masło z cukrem na jasną masę, dodaj jajka, mąkę i proszek do pieczenia. Truskawki pokrój w mniejsze kawałki. Połowę wrzuć na patelnie i podgrzewaj z cukrem aż puszczą sok. Podłużną keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto i od góry wrzuć kilka truskawek. piecz w piecu 180 st 45 min. Podawaj z zimnym jogurtem i ciepłym sosem truskawkowym. 

 Chrupiące rollsy z truskawkami i serem w środku 

10 tortilli pszennych 
500 g truskawek 
500 g sera białego 
cynamon 
brązowy cukier 300 g 
olej słonecznikowy do smażenia 

 Ser wymieszaj z cukrem i dodaj część pokrojonych truskawek. To nadzieniem wyłóż na tortille i zawijaj jak buritto. Smaż w rozgrzanym oleju z każdej strony aż będą rumiane. Jeszcze na ciepło obtocz w cynamonie oraz cukrze. Podawaj w towarzystwie truskawek 

Sakiewki z ciasta kruchego z truskawkami 
truskawki 500 g 
cukier trzcinowy 100 g 
ciasto kruche 2 opakowania 
2 jajka 

 Ciasto kruche pokrój na prostokąty. Truskawki pokrój na plasterki i nadziewaj każdy kawałek ciasta. Dobrze zlep rogi aby podczas pieczenia nic nie wypłynęło. Posmaruj od góry jajkiem i piecz w temp 180 st ok 20 min.
Więcej na ten temat