Pytanie na Śniadanie

Mleczne przekąski nie tylko dla dzieci cz.4

Sfinansowano z Funduszu Promocji Mleka

Kanapki z masłem, serem i młodymi warzywami
  • Masło
  • Serek twarogowy
  • Mini mozarella
  • Pomidory koktajlowe
  • Bazylia
  • Chleb żytni na zakwasie
  • Chleb razowy
  • Szparagi
  • Rzodkiewki
  • Szczypior
  • Cebula czerwona
  • Limonka
  • Kolendra
  • Jajka
  • Awokado
  • Groszek cukrowy
  • Pędy groszku
  • Kwiaty jadalne
  • Ogórki
  • Marchewka młoda
  • Kiełki
  • Buraki
  • Karczochy
  • Oliwki
  • Brzoskwinia
  • Pistacje
  • Figi
Chleb kroimy na kromki, smarujemy masłem i przekładamy różnymi dodatkami składającymi się z młodych warzyw.

Placki z zsiadłego mleka
  • 2 szk. mleka zsiadłego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 jajka
  • Około 2 szk. maki pszennej
  • Powidła
  • olej do smażenia
Do miski przekładamy mleko zsiadłe. Wbijamy jajka. Dodajemy proszek do pieczenia oraz sól. Wsypujemy mąkę pszenną. Wyrabiamy ciasto musi być gęste, jak jest rzadkie dodajemy mąki. Z ciasta robimy kulkę, rozpłaszczamy ją. Na środek nakładamy łyżeczkę powideł. Zawijamy i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron.

Jajecznica na mleku
  • 5-8 łyżek mleka krowiego 3,2 %
  • 5 jaj z chowu ekologicznego
  • Szczypior
  • Sól
  • Pieprz
Są dwa sposoby:
Pierwszy zaleca wymieszać jajka w misce z mlekiem i smażyć na patelni.
Drugi, należy wlać mleko na patelnię, wbić jajka i delikatnie mieszać, tak aby nie były w jednorodnym kolorze a białko oddzielało się od żółtka.
Więcej na ten temat