Pytanie na Śniadanie

Stek z tuńczyka z salsą z truskawek i kolendry

Greek mezze (Grecki grill) 

Składniki dla 4 osób 
700g mielonej wieprzowiny 
 1 łyzka suchego oregano
 1 łyzka siekanej mięty 
 1 łyżka sumac
 1 łyżeczka kardamonu
 1 łyżeczka mielonego cynamonu
 1 łyżeczka słodkiej papryki 
 3 rozgniecione ząbki czosnku 
 1 mała cebula
 1 kajzerka namoczona w wodzie i odciśnięta 
 4 ogórki gruntowe
 2 czerwone cebule 
 4 cytryny 
 Ok ½ szklanki oliwy z oliwek
 Ok 50ml octu balsamicznego
 50g natki pietruszki
 100ml octu winnego 
 Ok 50g cukru
 1 cukinia 
 4 kolorowe papryki
 1 bakłażan 
Sól, pieprz do smaku 
 Patyki do szaszłyka Tzatziki
 1 ogórek zielony 
 200ml jogurtu greckiego
 1 ząbek czosnku kilka listków mięty

 Sposób przygotowania 
 W naczyniu połączyć mięso mielone z przyprawami i rozgniecionym czosnkiem, siekaną cebulą, siekaną natką, namoczoną bułką tartą i odrobiną oliwy z oliwek, odrobiną soku z cytryny - porządnie zmiksować lub wymasować na gładką masę. Uformować klopsy a następnie rozciągnąć je patykach do szaszłyka. I schłodzić. Przed grillowaniem posmarować dokładnie oliwą z oliwek - ładnie się przypieką i zyskają wspaniały aromat. Grillować ok 8-10 minut obracając w zależności od wielkości kebabu Pikle – zagotować ocet z 250ml wody i cukrem - zalać pokrojone ogórki gruntowe i cebulę czerwoną – odstawić do wystygnięcia. Warzywa – należy pokroić w kawałki podobnej wielkości i grillować kilka minut. Kiedy lekko zmiękną wykończyć oliwą z oliwek połączona z octem balsamicznym. Doprawić solą i pieprzem. Cytrynę pokroić w ćwiartki i grillować tak aby lekko zmiękła – podać z mięsem Tzatziki – ogórki zetrzeć na grubych oczkach i połączyć z odrobiną soli. Kiedy puści wodę odcedzić i połączyć z siekanym czosnkiem, miętą i jogurtem – doprawić finalnie do smaku.
Beef steak alla tagliata – Tagliata to włoska 

 Składniki dla 4 osób
 800g steka baweta lub ulubionego 
 Ok 100ml oliwy z oliwek 
 2 łyżki kaparów 
 300g szalotki 
 150g natki 
 50g bazylii 
 Kilka gałązek rozmarynu 
 1 główka czosnku 
 100ml octu balsamicznego 
 2 łyzki cukru 
 150g rukoli 
 50g płatków parmezanu 
 150g pomidorów koktajlowych
 Sól, pieprz do smaku 

 Steka natrzeć oliwą z oliwek i ugrillować tylko aby zamknąć dokładnie powierzchnię mięsa – ok 2 minuty . Ułatwi to podzielenie na plastry. Pokroić mięso na ok 3-5 mm grubości plasterki i ułożyć na innej patelni lub w naczyniu do zapiekania Bezpośrednio przed podaniem skropić oliwą z oliwek i zapiec lub podgrzać na patelni aby lekko skwierczało przez ok 2-4 minut. Szalotkę obrać i podzielić na pół, ugrillować i kiedy zmięknie połączyć z syropem balsamicznym i wolno mrugać ok 15 minut aż dobrze się połączą Salsa – w mikserze lub moździerzu utłuc kapary z siekanymi ziołami i oliwą z oliwek – doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie cukrem Czosnek upiec w całości zawinięty we folii ok 30 minut w 170C. Podać z mięsem Syrop – w rondlu zagotować ocet balsamiczny z cukrem i połączyć z grillowanymi szalotkami W osobnym naczyniu ułożyć pomidory, rukolę i płatki parmezanu. Podać do mięsa dodatkowo skropić oliwą z oliwek dla podniesienia walorów smakowych.
Polish style parsnip gnocchi - Polskie kopytka 

Składniki dla 4 osób 
 500g jarmużu
 50g szczypiorku 
 1,5kg korzenia pietruszki 
 Ok 2-2,5 szkl maki pszennej w zależności od stopnia wilgotności pietruszki 
 2-3 jaja 
 Ok ½ szkl maki ziemniaczane
j Sól, cukier, pieprz do smaku 
 Opcjonalnie boczek surowy wędzony

 Sposób przygotowania Pietruszkę obierać, ugotować, lekko wystudzić i przecisnąć przez praskę. Masę połączyć z mąką pszenną, mąką ziemniaczaną, jajkami (opcjonalnie) i wyrobić krótko delikatne ciasto. Uformować wałeczki z ciasta i podzielić na kluski około 3 cm szerokości. Jeśli ciasto się lepi podsypujemy je dodatkowo mąka pszenną lub mąką ziemniaczaną Gotować ok 1-2 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię Emulsja – Ok 150ml bulionu lub wody od gotowania klusek podgrzać i wlewając cienkim strumieniem oliwę z oliwek miksować tak aby powstała gładka emulsja. Wykończyć siekanymi ziołami i doprawić do smaku. Chipsy z jarmużu – jarmuż umyć, osuszyć i poszarpać same liście – oddzielone od grubych łodyg. Poszarpany jarmuż połączyć z odrobina oliwy z oliwek, sola i pieprzem, ułożyć na blaszce z pergaminem i upiec w piekarniku z termo obiegiem w ok 100 C ok 30 minut. Po upieczeniu będą chrupiące. Skropić finalnie octem balsamicznym Boczek – plastry boczku ułożyć na blaszce z pergaminem, przykryć dodatkowo papierem i docisnąć inną blaszką. Upiec w piekarniku w 180 C ok 20 minut – będą idealnie proste. Kiedy ostygną powstaną chrupiące płatki boczku, które można połamać lub serwować w całości.
Więcej na ten temat