Greek mezze (Grecki grill)
Składniki dla 4 osób
700g mielonej wieprzowiny
1 łyzka suchego oregano
1 łyzka siekanej mięty
1 łyżka sumac
1 łyżeczka kardamonu
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 łyżeczka słodkiej papryki
3 rozgniecione ząbki czosnku
1 mała cebula
1 kajzerka namoczona w wodzie i odciśnięta
4 ogórki gruntowe
2 czerwone cebule
4 cytryny
Ok ½ szklanki oliwy z oliwek
Ok 50ml octu balsamicznego
50g natki pietruszki
100ml octu winnego
Ok 50g cukru
1 cukinia
4 kolorowe papryki
1 bakłażan
Sól, pieprz do smaku
Patyki do szaszłyka
Tzatziki
1 ogórek zielony
200ml jogurtu greckiego
1 ząbek czosnku
kilka listków mięty
Sposób przygotowania
W naczyniu połączyć mięso mielone z przyprawami i rozgniecionym czosnkiem, siekaną cebulą, siekaną natką, namoczoną bułką tartą i odrobiną oliwy z oliwek, odrobiną soku z cytryny - porządnie zmiksować lub wymasować na gładką masę. Uformować klopsy a następnie rozciągnąć je patykach do szaszłyka. I schłodzić. Przed grillowaniem posmarować dokładnie oliwą z oliwek - ładnie się przypieką i zyskają wspaniały aromat. Grillować ok 8-10 minut obracając w zależności od wielkości kebabu
Pikle – zagotować ocet z 250ml wody i cukrem - zalać pokrojone ogórki gruntowe i cebulę czerwoną – odstawić do wystygnięcia.
Warzywa – należy pokroić w kawałki podobnej wielkości i grillować kilka minut. Kiedy lekko zmiękną wykończyć oliwą z oliwek połączona z octem balsamicznym. Doprawić solą i pieprzem.
Cytrynę pokroić w ćwiartki i grillować tak aby lekko zmiękła – podać z mięsem
Tzatziki – ogórki zetrzeć na grubych oczkach i połączyć z odrobiną soli. Kiedy puści wodę odcedzić i połączyć z siekanym czosnkiem, miętą i jogurtem – doprawić finalnie do smaku.