Pytanie na Śniadanie

Bób w roli głównej cz.4

Ravioli z bobem, miętą i prażonymi orzechami
  • 200 g mąki semoliny
  • 200 g mąki pszennej
  • 4 jaja
  • 400 g ugotowanego i obranego bobu
  • Ok.150 g ricotty lub innego miękkiego sera
  • 2 ząbki czosnku
  • Ok.30 g mięty
  • ½ szklanki bułki tartej
  • 1 suszona chili
  • Sól i pieprz do smaku
  • Mały pęczek bazylii
  • Garść orzeszków pini
  • Oliwa z oliwek
  • 10 g parmezanu
Sposób przygotowania
Ciasto - z mąki i jaj zarobić ciasto, ugnieść na gładko a następnie zawinąć we folię i odłożyć do lodówki na ok 30 minut, aby odpoczęło
Nadzienie - Bób ugotować 7 minut, schłodzić i obrać. Rozgnieść widelcem, połączyć z siekaną miętą, twarogiem, dopełnić bułką tartą tylko do momentu, kiedy będzie plastyczne i doprawić do smaku.
Ciasto rozwałkować na grubość nie większą niż 2 mm, formować ravioli i gotować ok 6 minut w lekko osolonym wrzątku.
Z części parmezanu, orzeszków, czosnku i bazylii utłuc pesto z dodatkiem oliwy i doprawić do smaku. Ugotowane podawać z pokruszonym chili, pesto i dodatkowo płatkami parmezanu

Falafele z suszonego Bobu z sezamem, pitą i jogurtem
  • 250 g suchego łuskanego bobu
  • 3 ząbki czosnku
  • średni por
  • 50 g dymki
  • 2-3 łyżki sezamu
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka mąki z cieciorki
  • Ok.30 g świeżej kolendry
  • Ok.30 g natki pietruszki
  • 1 łyżka kuminu mielonego
  • Szczypta pieprzu cayenne
  • 500 ml jogurtu gęstego
  • 2 łyżki tahini
  • Sok z 1 cytryny
  • Sól, pieprz do smaku
  • Ok.30 g świeżej mięty
  • Olej
Sposób przygotowania 
Odcedzić namoczony bób i połączyć z posiekanym porem, ziołami przyprawami. Całość zmiksować – nie musi być gładko.
Masę podzielić na kuleczki wielkości piłeczki do golfa. Każdą lekko rozpłaszczyć, posypać lekko sezamem I znowu lekko przydusić. Odłożyć do lodówki na 10 minut.
W rondlu rozgrzać ok 500ml oleju. Falafel smażyć partiami w rozgrzanym oleju do ok 180 C ok 4 minuty albo na złoto.
Sos jogurtowy
Zimny jogurt połączyć z siekana miętą, sokiem z cytryny, tahini oraz sola i pieprzem
Falafel podawać z sosem jogurtowym oraz ulubionym chlebkiem.

Meksykańska Sopa de Hopas - zupa z bobem serwowana z kwaśna śmietaną i bobem pieczonym w chili 
  • ok. szklanka suchego bobu- fava beans
  • Ok. szklanka ugotowanego zielonego bobu
  • 2 pęczki dymki
  • 2 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • papryczka jalapeno
  • 3-4 duże pomidory
  • Świeża kolendra
  • chili
  • pomidory
  • Oliwa
  • Kwaśna śmietana
Sposób przygotowania
Fasolę namoczyć w 1l zimnej wody dzień wcześniej. Następnego dnia całość doprowadzić do wrzenia i wolno gotować ok 40 minut
W osobnym rondlu rozgrzać oliwę dodać siekaną cebulę, potem czosnek i siekaną dymkę oraz siekane jalapeno. Kiedy się zeszklą dodać siekane świeże pomidory.
Miękką fasolę połączyć z warzywami i całość wolno gotować ok 15 minut. Całość doprawić do smaku. Można zmiksować ale zupa wygląda wspaniale kiedy fasola się naturalnie rozpadnie
W naczyniu połączyć ugotowany i obrany bób, skropić oliwą, i doprawić do smaku. Upiec w piekarniku w 200 C ok 20 minut.
Gotową zupę podać z kwaśna śmietaną, pieczonym bobem i kolendrą

Więcej na ten temat