Falafele z suszonego Bobu z sezamem, pitą i jogurtem
- 250 g suchego łuskanego bobu
- 3 ząbki czosnku
- średni por
- 50 g dymki
- 2-3 łyżki sezamu
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżka mąki z cieciorki
- Ok.30 g świeżej kolendry
- Ok.30 g natki pietruszki
- 1 łyżka kuminu mielonego
- Szczypta pieprzu cayenne
- 500 ml jogurtu gęstego
- 2 łyżki tahini
- Sok z 1 cytryny
- Sól, pieprz do smaku
- Ok.30 g świeżej mięty
- Olej
Sposób przygotowania
Odcedzić namoczony bób i połączyć z posiekanym porem, ziołami przyprawami. Całość zmiksować – nie musi być gładko.
Masę podzielić na kuleczki wielkości piłeczki do golfa. Każdą lekko rozpłaszczyć, posypać lekko sezamem I znowu lekko przydusić. Odłożyć do lodówki na 10 minut.
W rondlu rozgrzać ok 500ml oleju. Falafel smażyć partiami w rozgrzanym oleju do ok 180 C ok 4 minuty albo na złoto.
Sos jogurtowy
Zimny jogurt połączyć z siekana miętą, sokiem z cytryny, tahini oraz sola i pieprzem
Falafel podawać z sosem jogurtowym oraz ulubionym chlebkiem.
Meksykańska Sopa de Hopas - zupa z bobem serwowana z kwaśna śmietaną i bobem pieczonym w chili
- ok. szklanka suchego bobu- fava beans
- Ok. szklanka ugotowanego zielonego bobu
- 2 pęczki dymki
- 2 średnie cebule
- 3 ząbki czosnku
- papryczka jalapeno
- 3-4 duże pomidory
- Świeża kolendra
- chili
- pomidory
- Oliwa
- Kwaśna śmietana
Sposób przygotowania
Fasolę namoczyć w 1l zimnej wody dzień wcześniej. Następnego dnia całość doprowadzić do wrzenia i wolno gotować ok 40 minut
W osobnym rondlu rozgrzać oliwę dodać siekaną cebulę, potem czosnek i siekaną dymkę oraz siekane jalapeno. Kiedy się zeszklą dodać siekane świeże pomidory.
Miękką fasolę połączyć z warzywami i całość wolno gotować ok 15 minut. Całość doprawić do smaku. Można zmiksować ale zupa wygląda wspaniale kiedy fasola się naturalnie rozpadnie
W naczyniu połączyć ugotowany i obrany bób, skropić oliwą, i doprawić do smaku. Upiec w piekarniku w 200 C ok 20 minut.
Gotową zupę podać z kwaśna śmietaną, pieczonym bobem i kolendrą