Zraz niedzielny wołowy nadziewany
Składniki dla 4 osób
- 600 g udźca wołowego
- 300 g wędzonego boczku w plasterkach
- 4 cebule
- Oliwa do smażenia
- 4 ogórki kiszone
- 4 łyżki musztardy
- 5 grzybów suszonych
- 1 łyżka mąki pszennej lub mieszanki bezglutenowej
- 1 główka młodej kapusty
- 3 ząbki czosnku
- Ocet winny do smaku
- Cukier do smaku
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 100g koperku
- Ok 1 kg młodych ziemniaków
- 2 łyżki tartego chrzanu
Sposób przygotowania
Mięso z udźca pokroić w cienkie plastry, a następnie rozbić pomiędzy dwoma płatami folii spożywczej tak, aby brzegi były bardzo cienkie (prawie przezroczyste). Cebule pokroić w piórka i podsmażyć na oliwie z boczkiem
Na każdym kawałku posolonego i posypanego pieprzem mięsa rozsmarować łyżeczkę musztardy i kawałek ogórka kiszonego, podsmażone cebule z boczkiem. Mięso zwinąć w rulon i spiąć wykałaczkami.
Każdy zraz obtoczyć w mące i podsmażyć na patelni partiami tak, aby się lekko przyrumieniło. W naczyniu ułożyć mięso ciasno, dolać około 200 ml wody, dodać kilka drobno pokruszonych suszonych grzybów, odrobinę ciemnego sosu sojowego i dusić pod przykryciem przez ok godzinę w 180 C (najlepiej pieczcie z parą).
Kapusta – pokroić dość grubo. W rondlu rozgrzać lekko oliwę dodać posiekany czosnek i od razu kapustę. Należy często mieszać, aby kapusta „siadła”. Po chwili, gdy zmięknie, doprawić solą, cukrem i pieprzem oraz zakwasić octem winnym. Dusić ok 15 minut. Finalnie doprawić do smaku, dodać siekany koperek
Ziemniaki – ugotować w lekko osolonym wrzątki i kiedy zmiękną odcedzić, utłuc z oliwą, chrzanem i finalnie doprawić do smaku