Łosoś pieczony z nowalijkami
Składniki dla 4 osób
- 4 porcje łososia po 150g
- 50ml oliwy z oliwek
- Mały pęczek – ok 30g świeżego koperku
- 2 pęczki szparagów
- 1 pęczek rzodkiewki
- 100g młodego szpinaku
- 3 ząbki czosnku
- 1 cukinia
- sok i skórka z 1 cytryny
- 50ml oliwy extra virgine
- 50ml oleju rzepakowego
- Sól, pieprz, cukier do smaku
- Olej do smażenia
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzać do 200 C.
Koperek lekko posiekać i utłuc w moździerzu lub małym blenderze, połączyć z 50ml oliwy.
Blaszkę do pieczenia ułożyć papier pergaminowy i na nim rybę. Przygotowaną oliwą posmarować porcje łososia, oprószyć solą i świeżo mielonym pieprzem. Włożyć do nagrzanego piekarnika na ok 9 minut.
Warzywa – oderwać korzenie szparagów, podzielić rzodkiewkę na połówki, cukinie pokroić w ćwiartki, czosnek rozgnieść i posiekać.
Na rozgrzaną patelnię z odrobina oliwy dodać najpierw szparagi, rzodkiewkę i cukinię i kiedy się zarumienia siekany czosnek i szpinak. Całość obrócić na patelni i doprawić do smaku.
Dressing – w małym słoiku połączyć oliwę z olejem, sokiem i skórką z cytryny, odrobiną cukru, soli i pieprzu. Wytrząsnąć ok 30 sekund i polać gotową rybę.
Gotowego łososia ułożyć na warzywach i polać przygotowaną emulsją.