Pytanie na Śniadanie

Łosoś w roli głównej cz.2

Parcel z łososia wędzonego z awokado i pieczoną papryką
Składniki na 4 porcje
  • 8-10 plastrów łososia wędzonego 
  • 4 ugotowane jaja na twardo
  • 2 dojrzałe awokado
  • 4 małe papryki pieczone – mogą być gotowe z zalewy
  • Ok 50g siekanych świeżych ziół w tym koperek, natka, szczypiorek
  • 1 limonka
  • Sól, pieprz do smaku
  • 100g rukoli
  • Dobra oliwa z oliwek
  • Sposób przygotowania
Na kawałku folii spożywczej (kwadrat ok 20cm) ułożyć – w zależności od wielkości- 2-3 plastry łososia wędzonego. Całość umieścić w naczyniu typu ramekin lub podobnym (może być mała miseczka).
Awokado obrać i rozgnieść widelcem, dodać sok z limonki, pokrojone w kosteczkę ugotowane jaja, pokrojoną pieczoną paprykę, siekane zioła, sól i pieprz. Doprawić do smaku.
Każde naczynie równo wypełnić masą – pozostawić odrobinę wolnego miejsca tak, aby można było nim „zamknąć” parcel. 
Schłodzić w lodówce ok 1,5 godziny. Schłodzony wyjąć z folii prosto na talerz. Podać z rukolą, skropić oliwą, sokiem z cytryny i świeżo zmielonym pieprzem. Można udekorować dodatkowo świeżymi ziołami.
Łosoś pieczony z nowalijkami
Składniki dla 4 osób
  • 4 porcje łososia po 150g
  • 50ml oliwy z oliwek
  • Mały pęczek – ok 30g świeżego koperku
  • 2 pęczki szparagów
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 100g młodego szpinaku
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cukinia
  • sok i skórka z 1 cytryny
  • 50ml oliwy extra virgine
  • 50ml oleju rzepakowego
  • Sól, pieprz, cukier do smaku
  • Olej do smażenia
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzać do 200 C.
Koperek lekko posiekać i utłuc w moździerzu lub małym blenderze, połączyć z 50ml oliwy. 
Blaszkę do pieczenia ułożyć papier pergaminowy i na nim rybę. Przygotowaną oliwą posmarować porcje łososia, oprószyć solą i świeżo mielonym pieprzem. Włożyć do nagrzanego piekarnika na ok 9 minut.
Warzywa – oderwać korzenie szparagów, podzielić rzodkiewkę na połówki, cukinie pokroić w ćwiartki, czosnek rozgnieść i posiekać.
Na rozgrzaną patelnię z odrobina oliwy dodać najpierw szparagi, rzodkiewkę i cukinię i kiedy się zarumienia siekany czosnek i szpinak. Całość obrócić na patelni i doprawić do smaku.
Dressing – w małym słoiku połączyć oliwę z olejem, sokiem i skórką z cytryny, odrobiną cukru, soli i pieprzu. Wytrząsnąć ok 30 sekund i polać gotową rybę.
Gotowego łososia ułożyć na warzywach i polać przygotowaną emulsją.
Grillowany Łosoś w stylu karaibskim/ salsa z mango/ kokosowy ryż z czerwoną fasolą
Składniki dla 4 osób
  • 4 porcje grillowe łososia 
  • 1 mango
  • 30g świeżej kolendry
  • 1 mała chilli
  • Sok z 1 limonki
  • 1 mała czerwona cebula
  • 200g ryżu basmati
  • 1 mała puszka mleka kokosowego
  • 1 puszka czerwonej lub czarnej fasoli
Sposób przygotowania
Łososia skropić olejem, owinąć Mowijką i ułożyć na rozgrzanym grillu. Potrzebuje ok 3 minut z każdej strony więc należy go obracać podczas grillowania. 
Ryż – dokładnie wypłukany zalać wodą w stosunku 1:1 i dodać puszkę mleka kokosowego i wolno ugotować ok 25 minut. Fasolę odcedzić i kiedy ryż będzie gotowy połączyć w całość. 
Salsa – mango pokroić w drobną kostkę, dodać siekaną cebulę, odrobinę siekanej chilli, sok i skórkę z limonki i kolendrę. Całość wymieszać w małej misce i ewentualnie doprawić do smaku - ma być wyraźny.
Więcej na ten temat