Pytanie na Śniadanie

Kuchnia jak u mamy - farsz do pierogów

Pieczony młody kurczak z nowalijkami Klasyczny schabowy jak u Mamy z ziemniakami i mizerią Pierogi - ruskie i na słodko

Pieczony młody kurczak z nowalijkami 

Składniki dla 4 osób 
1 młody kurczak 
1 pęczek rzodkiewki 
1 kg młodych ziemniaków 
1 cebula 
Pęczek młodej marchewki 
1 pęczek czosnku 
Kilka gałązek tymianku
 Kilka gałązek rozmarynu 1
 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 
 2 cytryny 
30g natki pietruszki 
30g mięty 

Pęczek botwinki z ładnymi korzeniami Sól, pieprz do smaku Ok 100ml oliwy z oliwek 2 łyżki masła klarowanego do smażenia Sposób przygotowania Kurczaka oprószyć solą, pieprzem i papryką z odrobiną oliwy. Dokładnie wymasować i odłożyć, aby naciągnął ok 30 minut. Do wnętrza wcisnąć wyszorowaną i sparzoną cytrynę, rozmaryn i tymianek (odrobinę ziół zostawić do warzyw) Kurczaka włożyć do nagrzanego piekarnik a do 220C na 20 minut a następnie obniżyć temperaturę do 160 na ok 30 minut. Warzywa umyć i przygotować do pieczenia. Rzodkiewki zostawić w całości, czosnek podzielić na ząbki, ale nie koniecznie obierać, marchewki małe pozostawić w całości bez obierania (duże podzielić na pół) Ziemniaki i botwinkę podzielić na pół. Cebule obrać i podzielić w grubsze piórka. Warzywa zezłocić na patelni z rozgrzanym masłem klarowanym. Doprawi lekko solą i pieprzem oraz dodać pozostałe zioła. Mają tylko się lekko się zarumienić. Całość włożyć do piekarnika 160 C na ok 30 minut. Po upieczeniu kurczaka i warzywa skropić sokiem z cytryny i oprószyć świeżymi ziołami. 

 Klasyczny schabowy jak u Mamy z ziemniakami i mizerią 

 Składniki dla 4 osób 
600 g schabu środkowego 
Ok 500 ml mleka 
4 rozgniecione ząbki czosnku 
3 liście laurowe 
2 ziarna ziela angielskiego 
1,5 łyżeczki soli 
0,5 łyżeczki pieprzu czarnego 
1 szklanka mąki pszennej 
1 szklanka bułki tartej 
smalec do smażenia 
 1,5kg młodych ziemniaków 
3 ogórki zielone 
50g świeżego koperku 
150g kwaśnej śmietany 
1 łyżeczka białego octu winnego
 Sól, pieprz do smaku 

 Sposób przygotowania Ziemniaki opłukać i włożyć do gotującej i lekko osolonej wody. Doprowadzić do wrzenia i zmniejszy moc tak aby lekko pyrkały ok 20 minut. Koperek posiekać. Mięso podzielić, rozbić na preferowaną grubość i zamarynować w mleku z zielem angielskim, liściem laurowym, solą i pieprzem najlepiej na minimum godzinę. Gotowe wyją z zalewy, osuszy , panierować w mące, jaju i bułce. Smażyć na rozgrzanym smalcu na złoto ok 3-4 minuty z każdej strony. Mizeria – ogórki obrać, pokroić na cienkie plasterki, zasypać 1 łyżeczką soli i odstawić na 15 minut. Puści sok, który należy odlać. Osobno połączyć śmietanę z octem i doprawić do smaku. Odsączone ogórki można połączyć ze śmietaną lub podawać osobno
Pierogi 

Ciasto na 40 pierogów 
1 kg mąki pszennej 500 + mąka do posypywania stolnicy 
1 łyżeczka soli 
120 ml oleju 
około 400 ml bardzo gorącej wody (zagotowanej i odstawionej na 2-5 minut) 

 Sposób przygotowania Mąkę połączyć z solą, olejem i ciągle mieszając z mikserze z hakiem lub ręcznie na stolnicy dodawać po trochu bardzo gorąca wodę. Wyrobić gładkie i odstawić na 15 minut, aby odpoczęło. 

 Farsz do pierogów ruskich: 
300 g ugotowanych ziemniaków 
300 g sera białego 
2 duże cebule 
Olej do smażenia 
sól i czarny pieprz 

 Sposób przygotowania Ziemniaki obrać, ugotować i przecisnąć przez prasę. Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na złoto. W misce łączę rozdrobnione ziemniaki z cebulą, serem białym, solą oraz pieprzem i wrabiać zwięzły farsz. Ulepić pierogi i gotowa ok 5 -7 minut lub od momentu wypłynięcia ok 1-2 minut. Podawać ze zrumienioną cebulką  

Farsz do pierogów na słodko 
200g chudego twarogu 
2 łyżki cukru pudru 
250-300g sezonowych owoców (mogą być świeże lub mrożone) 
2 łyżki mąki ziemniaczanej 
cukier lub śmietana do podania 

 Sposób przygotowania Twaróg wymieszać z cukrem. W osobnym naczyniu połączyć owoce z mąką ziemniaczaną. Jeśli mamy borówki to nie kroimy, jeśli większe owoce to należy podzielić na małe kawałki bezpośrednio przed rozpoczęciem pracy. Na rozwałkowane ciasto wyciskać odrobine twarogu a następnie owoce. Pierogi kleić i gotowa kilka minut do momentu aż wypłyną i 1 minutę extra. Podawać z kwaśna śmietaną i opcjonalnie cukrem.
Więcej na ten temat