Pieczony młody kurczak z nowalijkami Klasyczny schabowy jak u Mamy z ziemniakami i mizerią Pierogi - ruskie i na słodko
Pieczony młody kurczak z nowalijkami
Składniki dla 4 osób
1 młody kurczak
1 pęczek rzodkiewki
1 kg młodych ziemniaków
1 cebula
Pęczek młodej marchewki
1 pęczek czosnku
Kilka gałązek tymianku
Kilka gałązek rozmarynu
1
łyżeczka mielonej słodkiej papryki
2 cytryny
30g natki pietruszki
30g mięty
Pęczek botwinki z ładnymi korzeniami
Sól, pieprz do smaku
Ok 100ml oliwy z oliwek
2 łyżki masła klarowanego do smażenia
Sposób przygotowania
Kurczaka oprószyć solą, pieprzem i papryką z odrobiną oliwy. Dokładnie wymasować i odłożyć, aby naciągnął ok 30 minut. Do wnętrza wcisnąć wyszorowaną i sparzoną cytrynę, rozmaryn i tymianek (odrobinę ziół zostawić do warzyw) Kurczaka włożyć do nagrzanego piekarnik a do 220C na 20 minut a następnie obniżyć temperaturę do 160 na ok 30 minut.
Warzywa umyć i przygotować do pieczenia. Rzodkiewki zostawić w całości, czosnek podzielić na ząbki, ale nie koniecznie obierać, marchewki małe pozostawić w całości bez obierania (duże podzielić na pół) Ziemniaki i botwinkę podzielić na pół. Cebule obrać i podzielić w grubsze piórka. Warzywa zezłocić na patelni z rozgrzanym masłem klarowanym. Doprawi lekko solą i pieprzem oraz dodać pozostałe zioła. Mają tylko się lekko się zarumienić. Całość włożyć do piekarnika 160 C na ok 30 minut.
Po upieczeniu kurczaka i warzywa skropić sokiem z cytryny i oprószyć świeżymi ziołami.
Klasyczny schabowy jak u Mamy z ziemniakami i mizerią
Składniki dla 4 osób
600 g schabu środkowego
Ok 500 ml mleka
4 rozgniecione ząbki czosnku
3 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
1,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki pieprzu czarnego
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka bułki tartej
smalec do smażenia
1,5kg młodych ziemniaków
3 ogórki zielone
50g świeżego koperku
150g kwaśnej śmietany
1 łyżeczka białego octu winnego
Sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Ziemniaki opłukać i włożyć do gotującej i lekko osolonej wody. Doprowadzić do wrzenia i zmniejszy moc tak aby lekko pyrkały ok 20 minut. Koperek posiekać.
Mięso podzielić, rozbić na preferowaną grubość i zamarynować w mleku z zielem angielskim, liściem laurowym, solą i pieprzem najlepiej na minimum godzinę.
Gotowe wyją
z zalewy, osuszy
, panierować w mące, jaju i bułce. Smażyć na rozgrzanym smalcu na złoto ok 3-4 minuty z każdej strony.
Mizeria – ogórki obrać, pokroić na cienkie plasterki, zasypać 1 łyżeczką soli i odstawić na 15 minut. Puści sok, który należy odlać.
Osobno połączyć śmietanę z octem i doprawić do smaku. Odsączone ogórki można połączyć ze śmietaną lub podawać osobno
Pierogi
Ciasto na 40 pierogów
1 kg mąki pszennej 500 + mąka do posypywania stolnicy
1 łyżeczka soli
120 ml oleju
około 400 ml bardzo gorącej wody (zagotowanej i odstawionej na 2-5 minut)
Sposób przygotowania
Mąkę połączyć z solą, olejem i ciągle mieszając z mikserze z hakiem lub ręcznie na stolnicy dodawać po trochu bardzo gorąca wodę. Wyrobić gładkie i odstawić na 15 minut, aby odpoczęło.
Farsz do pierogów ruskich:
300 g ugotowanych ziemniaków
300 g sera białego
2 duże cebule
Olej do smażenia
sól i czarny pieprz
Sposób przygotowania
Ziemniaki obrać, ugotować i przecisnąć przez prasę.
Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na złoto.
W misce łączę rozdrobnione ziemniaki z cebulą, serem białym, solą oraz pieprzem i wrabiać zwięzły farsz. Ulepić pierogi i gotowa ok 5 -7 minut lub od momentu wypłynięcia ok 1-2 minut. Podawać ze zrumienioną cebulką
Farsz do pierogów na słodko
200g chudego twarogu
2 łyżki cukru pudru
250-300g sezonowych owoców (mogą być świeże lub mrożone)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
cukier lub śmietana do podania
Sposób przygotowania
Twaróg wymieszać z cukrem. W osobnym naczyniu połączyć owoce z mąką ziemniaczaną. Jeśli mamy borówki to nie kroimy, jeśli większe owoce to należy podzielić na małe kawałki bezpośrednio przed rozpoczęciem pracy.
Na rozwałkowane ciasto wyciskać odrobine twarogu a następnie owoce. Pierogi kleić i gotowa kilka minut do momentu aż wypłyną i 1 minutę extra. Podawać z kwaśna śmietaną i opcjonalnie cukrem.