Pytanie na Śniadanie

Grillowa kuchnia Kuby Steuermarka cz.5

Bakłażany z grilla z oliwą, natką pietruszki i granatem
Składniki na 4 osoby:
  • 2 średnie bakłażany, 
  • oliwa z oliwek, 
  • 1 ząbek czosnku, 
  • 1 cytryna – skórka i sok, 
  • sól morska, 
  • 1 mały pęczek natki pietruszki, 
  • 1 owoc granatu
Przepis: Bakłażany potnij w cienkie plastry, nasmaruj oliwą i posól. Grilluj aż będą złociste. Ściągnij, przełóż do miski i nakryj żeby zmiękły. W międzyczasie posiekaj czosnek, dodaj do niego skórkę i sok z cytryny oraz pociętą natkę z pietruszki. Posól i wymieszaj z oliwą. Obierz granat i wyodrębnij z niego pestki. Wykładaj plastry na talerz, dekoruj oliwą z natką, cytryną i czosnkiem. Posyp pestkami z granatu. Gotowe
Stek z antrykotu z grillowanymi pomidorami i puree z ziemniaka
Składniki na 4 osoby: 
  • 2 średnie wołowe antrykoty około 300g każdy, 
  • sól, pieprz, 
  • oliwa z oliwek, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 2 gałązki rozmarynu, 
  • 4 gałązki pomidorków koktajlowych, 
  • 800g ziemniaków grillowych, 
  • 100g masła, 
  • 100ml śmietanki kremówki
Przepis: Umyj, obierz i ugotuj ziemniaki. Odcedź, przeciśnij przez praskę i ukręć razem z ciepłym masłem i śmietanką. Dopraw solą. Wołowinę wyjmij godzinę przed grillowaniem z lodówki, skrop oliwą, posól i popieprz tuż przed grillowaniem. Jeśli grillujesz na patelni rozgrzej ją maksymalnie i smaż na niej z obu stron steki, jeśli na grillu rób to w podobny sposób. Ważne aby pod koniec smażenia móc „wykąpać” steki w maśle z rozmarynem i czosnkiem. Pod koniec smażenia grilluj pomidorki z solą. Podawaj steki pokrojone w grube plastry z puree ziemniaczanym i pomidorkami. Gotowe
Sałatka z grillowanym serem Haloumi i piklami w miodzie
Składniki na 4 osoby: 
  • 400g sera Haloumi pociętego w grube plastry, 
  • oliwa z oliwek, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 1 pęczek świeżego oregano, 
  • sok z jednej cytryny, 
  • sól, 
  • 1 mały słoiczek patisonów, 
  • 2 łyżki miodu akacjowego, 
  • 2 duże czerwone cykorie
Przepis: Patisony przekrój na pół, dopraw delikatnie solą i wymieszaj z miodem. Dodaj pocięte oregano. Haloumi natrzyj oliwą, dodaj pocięty w plasterki czosnek i sok z cytryny. Grilluj na gorącym grillu. Obok sera grilluj przepołowione cykorie. Ułóż cykorie, ser i pikle. Całość skrop miodem z oregano i sokiem z cytryny
Więcej na ten temat