Zupa serowa
100g sera gouda
50 dag sera długo dojrzewającego
100g sera gorgonzola
duży por
cebula
1l wywaru warzywnego
olej do smażenia
sól i pieprz do smaku
szczypiorek lub inna zielenina do dekoracji
W patelni na maśle klarowanym szklimy pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojony w talarki por.
Podduszone warzywa podlewamy niewielką ilością wywaru i całość dusimy 15 minut.
Parmezan ścieramy na tarce, część odkładamy do dekoracji. Gorgonzolę rozdrabniamy. Serek topiony przekładamy do miseczki, dodajemy niewielką ilość gorącego wywaru, mieszamy do rozpuszczenia. Tak przygotowane sery dodajemy do rondla z zupą i mieszamy.
Doprawiamy zupę solą i świeżo mielonym pieprzem. Dekorujemy szczypiorkiem i parmezanem.
Pasta z awokado i twarogu
2-3 dojrzałe awokado
1-2 ząbki czosnku
4 łyżeczki jogurtu naturalnego
1 łyżka masła klarowanego
200g sera twarogowego
sól, pieprz do smaku
szczypiorek do dekoracji
Awokado rozkrajamy i wydłubujemy miąższ.
Dodajemy ser twarogowy, przeciśnięty ząbek czosnku, masło klarowane, jogurt oraz przyprawy. Całość miksujemy na gładką masę. Gotową pastę podajemy ze świeżym pieczywem
Jajka po turecku w jogurcie naturalnym
2-4 jajka
5 łyżek jogurtu naturalnego gęstego
2-4 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżka octu
1 ząbek czosnku
sól
4-5 łyżek masła
1 łyżka masła klarowanego
1 łyżeczka płatków chili
2-3 łyżki świeżego koperku
grzanki z pszennego chleba lub bagietki do podania
Jogurt wymieszaj z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, dodaj do jogurtu dwie szczypty soli i wymieszaj. W oryginalnym przepisie Nigela poddrzewa nieco jogurt w kąpieli wodnej, ale według mnie nie jest to konieczne, możecie natomiast wyjąć jogurt wcześniej z lodówki aby nie był bardzo zimny.
Czynności z punktów 3 i 4 robi się właściwie jednocześnie, aby wszystko było ciepłe.
W garnku zagotuj wodę. W tym czasie przygotuj małe sitko (takie którego używasz na przykład do posypywania dań cukrem pudrem) oraz miseczkę. Połóż sitko na miseczce i wbij do sitka pierwsze z jajek. Pozwól odcieknąć nieco białku (rzadka część białka wyleci do miseczki), a resztę jajka przełóż delikatnie do miseczki lub filiżanki. Postępuj tak z każdym jajem. Następnie dodaj do każdego jaja po łyżeczce soku z cytryny. Do gotującej się wody wlej ocet, zmniejsz płomień w palniku pod garnkiem tak aby nie tworzyły się bąble i dodaj delikatnie po 1 jajku. Gotuj przez 2-3 minuty.
Masło włóż na małą patelnię lub do rondelka i rozpuszczaj na małym ogniu. Jak masło będzie już rozpuszczone i zacznie się lekko palić, wsyp płatki chili i dodaj oliwę. Wymieszaj i zdejmij z palnika.
Do miseczek włóż przygotowany jogurt z czosnkiem, na to połóż po jednym lub dwa jajka, wszystko polej masłem z chili i posyp świeżym koperkiem. Podawaj z świeżo przygotowanymi grzankami, którymi będziesz zganiać jogurt i dodatki.