Pytanie na Śniadanie

Młode ziemniaki w roli głównej cz.5

 <div class=”przepis”>
Młode ziemniaki pieczone w 3 smakach - tymianek z czosnkiem, pieczone z cytryną i masłem szczypiorkowym, pikantne bravas 
Tymianek i czosnek:
  • Ok. 4 kg młodych ziemniaków – ok 1,3 kg na każdy rodzaj
  • Mały pęczek tymianku
  • 1 główka czosnku
  • Sól, pieprz do smaku
Ziemniaki ugotować krótko ok 10 minut w lekko osolonej wodzie. Wyjąc z wody, lekko rozgnieść i połączyć z wyskubanym tymiankiem i kawałkami całego czosnku. Całość skropić oliwą, oprószyć solą i pieprzem oraz upiec w 200C ok 25 minut.
</div>
<div class=”przepis”>
Cytryna i masło szczypiorkowe:
  • 1 sparzona cytryna
  • 100 g masła
  • 50 g szczypiorku
  • Sól, pieprz do smaku
Ziemniaki ugotować krótko ok 10 minut w lekko osolonej wodzie. Wyjąć z wody, lekko rozgnieść
Zetrzeć skórkę z cytryny. Masło podgrzać i zmiksować z posiekanym szczypiorkiem. Skórkę i masło połączyć z ziemniakami, ułożyć na blasze z pergaminem i upiec w 200 C ok 25 minut.
</div>
<div class=”przepis”>
Bravas
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  •  Mała puszka passaty pomidorowej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżka oliwy
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • Szczypta chilli
  • Szczypta cukru, soli do smaku
Ziemniaki ugotować krótko ok 10 minut w lekko osolonej wodzie. Wyjąć z wody, lekko rozgnieść
Cebulę i czosnek obrać, posiekać i zeszklić z odrobiną oliwy. Dodać paprykę, chilli, sól, cukier i pomidory. Zagotować. Połączyć z rozgniecionymi ziemniakami.
Całość ułożyć na blasze z pergaminem i upiec w 200 C ok 25 minut.
</div>

<div class=”przepis”>
Młode ziemniaki zapiekane serem, pomidorami, kaparami i szynką prosciutto
  • 1,5 kg młodych ziemniaków
  • 150 g sera typu bursztyn
  • 200 g pomidorów
  • 200 ml śmietany 30%
  • 200 ml mleka 3,2%
  • 150 g prosciutto
  • 50 g kaparów
  • 2 ząbki czosnku
  • Szczypta gałki muszkatołowej
  • świeży tymianek do smaku
  • sól, pieprz
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.
Ser utrzeć na tarce. Ziemniaki wyszorować i pokroić na cieniutkie plasterki. Wkładamy je do zimnej wody, by pozbyć się nadmiaru skrobi, a następnie odcedzamy i osuszamy.
W rondelku podgrzać mleko i śmietankę. Dodać rozgnieciony czosnek, kilka gałązek tymianku oraz dużą szczyptę startej gałki. Doprowadzić do wrzenia i połączyć z większą częścią tartego sera-część sera zachować do posypania gotowej zapiekanki.
Na dno naczynia do zapiekania wylać odrobinę sosu serowego, ułożyć ziemniaki w jednej warstwie, dodać posiekane pomidory, kapary, polać resztą sosu, ułożyć kawałki prosciutto i posypać wyskubanym tymiankiem i kaparami. Przykryć resztą sera. Całość upiec w 180 C ok 40 minut
doprawiamy solą oraz pieprzem i posypujemy połową sera. Układamy kolejną warstwę ziemniaków, doprawiamy i zalewamy mieszanką śmietany i mleka. Posypujemy wierzch tartym serem, szczyptą startej gałki i pieprzem. Przykrywamy naczynie folią aluminiową i pieczemy przez 45 minut. Po upływie tego czasu zdejmujemy folię i pieczemy kolejne 20 minut, aż wierzch zapiekanki zrobi się rumiany.
</div>

<div class=”przepis”>
Sałatka z ziemniaków, bobu i własnego majonezu
  • 250 g bobu
  • 1 kg młodych ziemniaków
  • czerwona cebula
  • 1 pęczek dymki
  • Mały pęczek mięty
  • Mały pęczek bazylii
  • Mały pęczek natki
MAJONEZ DOMOWY – SKŁADNIKI:
  • żółtko jajka
  • łyżka musztardy
  • Ok. 500 ml oleju
  • ok. 2 łyżki octu lub soku z ½ cytryny
  • Sól, cukier, pieprz do smaku
Ziemniaki wyszorować i ugotować we wrzątku ok 15 minut – w zależności od wielkości ziemniaków – al. dente. Podzielić na mniejsze kawałki.
Bób ugotować w gotującej wodzie ok 3-4 minuty. Cebulę czerwoną i dymkę posiekać drobno.
Świeże zioła posiekać – nie bardzo drobno!
Idealnie, kiedy sałatka jest przygotowana, kiedy jeszcze ziemniaki są ciepłe. W naczyniu łączymy ziemniaki, gorący bób, świeże zioła, cebule i majonez.
MAJONEZ DOMOWY – PRZEPIS:
Majonez – sparzone jajo rozbić i oddzielić żółtko od białka. 
Do wysokiego naczynia wpada żółtko. Dodać sól, cukier, ocet, musztardę i zacząć miksować blenderem lub mikserem powoli dolewając cienkim strumieniem olej. 
Gotowy majonez schłodzić.
</div>
<div class=”przepis”>
Samosa z młodymi ziemniakami i warzywami z raitą - jogurtem smakowym
CIASTO
  • 225 g mąki pszennej lub z ciecierzycy
  • 1,5 łyżeczki soli
  • łyżka oleju arachidowego 
  • ok. 6 łyżek ciepłej wody
NADZIENIE
  • 2 łyżki oleju 
  • średnia cebule
  • 1 cm imbiru
  • łyżka kurkumy
  • 3 siekane ząbki czosnku
  • 400 g ugotowanych młodych ziemniaków 
  • 1 łyżeczka posiekanego czosnku
  • ok. 150 g zielonego groszku
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego kminu
  • 1/2 łyżeczki łagodnego mielonego chili
  • szczypta cukru
  • sól
  • mielony czarny pieprz
  • kilka gałązek kolendry
RAITA
  • ogórek zielony
  • 200 ml gęstego jogurtu
  • Ok. 30 g siekanych ziół – mięta, kolendra
  • Szczypta, chilli, czarnuszki, kuminu, gorczycy
Ciasto
W misce wymieszać mąkę z solą, a następnie dodać łyżkę oleju i wodę. Zagnieść ciasto. Jeśli jest za suche, dodać nieco więcej wody. Wyrabiać ciasto na lekko oprószonej mąką stolnicy, do uzyskania gładkiej konsystencji. Zawinąć ciasto w folię do żywności i odstawić na pół godziny.
PRZYGOTOWANIE FARSZU
Ziemniaki wyszorować i ugotować.
Rozgrzać odrobinę oleju w szerokim rondlu, na średnim ogniu. Wrzucić posiekaną cebulę, posiekany czosnek, kurkumę i imbir oraz przyprawy - całość zeszklić i dodać groszek. Zasmażone połączyć z ugotowanymi ziemniakami, dodać posiekaną kolendrę, sól i pieprz. Wystudzić.
FORMOWANIE SAMOS:
Podzielić ciasto na kilka równych części. Z każdej uformować kulkę, a następnie rozwałkować na kółko o średnicy 15 cm. Każde kółko przeciąć na pół. Zwilżyć przecięty brzeg jednego z półkoli, uformować stożek i zlepić zwilżone brzegi. Wypełnić stożek nadzieniem (nie do samego górnego brzegu), zwilżyć pozostały brzeg i zlepić szczelnie samosę. Uformowane smażyć w rozgrzanym oleju rzepakowym rafinowanym w 180 C ok 3-5 minut na złoto. Odsączyć na papierze pergaminowym i serwować z dipem jogurtowym (raitą).
</div>

Więcej na ten temat