<div class=”przepis”>
Sałatka z ziemniaków, bobu i własnego majonezu
- 250 g bobu
- 1 kg młodych ziemniaków
- czerwona cebula
- 1 pęczek dymki
- Mały pęczek mięty
- Mały pęczek bazylii
- Mały pęczek natki
MAJONEZ DOMOWY – SKŁADNIKI:
- żółtko jajka
- łyżka musztardy
- Ok. 500 ml oleju
- ok. 2 łyżki octu lub soku z ½ cytryny
- Sól, cukier, pieprz do smaku
Ziemniaki wyszorować i ugotować we wrzątku ok 15 minut – w zależności od wielkości ziemniaków – al. dente. Podzielić na mniejsze kawałki.
Bób ugotować w gotującej wodzie ok 3-4 minuty. Cebulę czerwoną i dymkę posiekać drobno.
Świeże zioła posiekać – nie bardzo drobno!
Idealnie, kiedy sałatka jest przygotowana, kiedy jeszcze ziemniaki są ciepłe. W naczyniu łączymy ziemniaki, gorący bób, świeże zioła, cebule i majonez.
MAJONEZ DOMOWY – PRZEPIS:
Majonez – sparzone jajo rozbić i oddzielić żółtko od białka.
Do wysokiego naczynia wpada żółtko. Dodać sól, cukier, ocet, musztardę i zacząć miksować blenderem lub mikserem powoli dolewając cienkim strumieniem olej.
Gotowy majonez schłodzić.
</div>