<div class=”przepis”>
Makaron z rabarbarem i truskawkami
- 300 g makaronu (tu: rocchetti), może być też dowolny bezglutenowy, np. ryżowe tagliatelle
- 500-600 g truskawek
- 3 łodygi rabarbaru
- 3 łyżki syropu z agawy
- 2 łyżeczki dobrego miodu
- garść listków świeżej mięty
- ocet balsamiczny
- oliwa extra vergine
Rabarbar obierz nożem ze skórki, posiekaj w dość drobną kostkę i przełóż do dużej miski.
Pokrój truskawki na niewielkie kawałki i dodaj do rabarbaru.
Wstaw miskę do lodówki na 2-3 j
Ugotuj makaron wg przepisu na opakowaniu W tym czasie wyciągnij miskę z lodówki, wlej do niej spory chlust octu balsamicznego oraz chlust oliwy i dodaj porwane na mniejsze kawałki listki mięty. Całość wymieszaj.
Odcedź makaron, przelej zimną wodą, by go nieco ostudzić i dodaj do miski z owocami. Wymieszaj i podawaj.
</div>