Pytanie na Śniadanie

Rabarbar na słodko i wytrawnie cz.1

<div class=”przepis”>
Ciasto z rabarbarem pod beżową pianką 
CIASTO:
  • mąka pszenna – 2 szkl
  • żółtko – 5 szt
  • masło – 200 g
  • cukier – 3 łyżki
  • proszek do pieczenia –  łyżka
NADZIENIE:
  • rabarbar – 4-5 lasek
  • BEZOWA PIANKA:
  • białko – 5 szt
  • cukier – 1 szkl
  • sól – 1 szczypta
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Mąkę przesiewamy, dodajemy żółtka, posiekane masło, cukier i proszek do pieczenia – zagniatamy ciasto.
Wylepiamy blachę wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuwamy.
Posypujemy pokrojonym w kosteczkę, oczyszczonym rabarbarem.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec stopniowo wsypujemy cukier – ubijamy bezę.
Wykładamy na rabarbar, zapiekamy ok. 50 minut w 170C (gdyby beza za szybko się rumieniła – przykrywamy ).
</div>
<div class=”przepis”>
Makaron z rabarbarem i truskawkami 
  • 300 g makaronu (tu: rocchetti), może być też dowolny bezglutenowy, np. ryżowe tagliatelle
  • 500-600 g truskawek
  • 3 łodygi rabarbaru
  • 3 łyżki syropu z agawy
  • 2 łyżeczki dobrego miodu
  • garść listków świeżej mięty
  • ocet balsamiczny
  • oliwa extra vergine
Rabarbar obierz nożem ze skórki, posiekaj w dość drobną kostkę i przełóż do dużej miski.
Pokrój truskawki na niewielkie kawałki i dodaj do rabarbaru.
Wstaw miskę do lodówki na 2-3 j
Ugotuj makaron wg przepisu na opakowaniu W tym czasie wyciągnij miskę z lodówki, wlej do niej spory chlust octu balsamicznego oraz chlust oliwy i dodaj porwane na mniejsze kawałki listki mięty. Całość wymieszaj.
Odcedź makaron, przelej zimną wodą, by go nieco ostudzić i dodaj do miski z owocami. Wymieszaj i podawaj.
</div>
<div class=”przepis”>
Rabarbar duszony w porto z indykiem 
  • 2 łodygi rabarbaru
  • chlust porto 
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżeczki creme fraiche (lub więcej)
  • trochę wody (opcjonalnie)
  • Pistacje 
  • Pierś z indyka 
  • Sos sojowy 
Łodygi rabarbaru obierz ze skórki i pokrój na kawałki pożądanej długości (tu: mniej więcej długości palca wskazującego).
Przełóż rabarbar do garnka, wlej porto i dodaj miód, po czym duś całość, aż rabarbar zacznie mięknąć. W razie potrzeby dodaj trochę wody.
Dodaj śmietanę, wymieszaj i duś, aż kawałki zmiękną, ale się nie rozpadną.
Przełóż rabarbar na talerz i ułóż na niej upieczoną pierś z indyka w sosie sojowym i miodzie.
</div>

Więcej na ten temat