Pytanie na Śniadanie

Hot dogi według Czarka Powały cz.1

Hot dog śniadaniowy
  • 2 jaja
  • 2 plastry boczku
  • 1 parówka wieprzowa
  • Szczypiorek
  • Majeranek suszony
  • Masło
  • Fasola pieczona w pomidorach
  • Sól
  • pieprz
Na maśle smażymy jajecznicę i doprawiamy solą i pieprzem. Plastry boczku smażymy na brązowo. Fasole w pomidorach miksujemy na jednolitą masę. Doprawiamy solą, pieprzem i suszonym majerankiem. Parówkę zagrzewamy w ciepłej wodzie. Nie wrzącej. Bułkę przekrajamy na pół i podgrzewamy w piecu temp. 170-180 stC do zarumienienia. Ciepłe bułki smarujemy sosem z fasoli, wykładamy parówkę, jajecznicę oraz boczek. Posypujemy świeżo posiekanym szczypiorem.
New York Hot Dog
  • 1 bułka hot dog
  • 1 parówka
  • 2 plastry bekonu
  • ½ cebuli
  • Mąka pszenna
  • Olej
  • Musztarda
  • Ketchup
  • Suszone chilli
  • Słodka papryka
Cebulę kroimy w plastry lub pióra oprószamy w mące połączonej z chilli i solą. Smażymy w głębokim tłuszczu na złoty kolor a następnie osuszamy na papierze. Parówkę smażymy na rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu lub na patelni grillowej. Plastry boczku układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piecu „na chrupiąco” przez 8-15 min temp 190stC. Upieczony boczek drobno siekamy. Bułkę podgrzewamy w piekarniku ok 3-4 min 190 stC. Bułkę nacinamy w wzdłuż i wkładamy do niej parówkę. Do wysuszonej cebuli dodajemy rozdrobniony bekon i posypujemy parówkę na sam koniec polewamy ketchupem i musztardą.
Hot Dog WEGE
  • 1 parówka wegańska
  • 1 bułka hot-dog
  • 1 dojrzałe avocado
  • 1 marynowany ogórek konserwowy w curry
  • ½ czerwonej papryki
  • ½ Czerwonej cebuli
  • 1 limonka
  • Sól
  • Pieprz
  • czarny sezam
  • kiełki groszku
  • 5 ml oliwa
Bułkę przekrojoną wzdłuż wraz z parówką opiekamy w piekarniku 3min 170-180st. Awokado obieramy dodajemy do niego posiekaną w kostkę czerwoną cebulę, doprawiamy solą, pieprzem oraz sokiem z limonki i całość rozcieramy widelcem lub blendujemy. Po podgrzaniu do bułki układamy ogórka pokrojonego wzdłuż, paprykę pokrojoną w paski, posypujemy czarnym sezamem, dekorujemy kiełkami groszku i polewamy oliwą.
Hot Dog a’la Mexicana
  • 1 parówka
  • 1 bułka hot-dog
  • ½ Pomidora
  • 20 g Kukurydzy
  • ½  Czerwonej cebuli
  • 20 g Fasoli pinto
  • 1 limonka
  • Jalapeno
  • Kolendra
  • Oliwa z oliwek
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka wędzona papryka
  • Sól
  • Pieprz
Bułkę przekrojoną wzdłuż wraz z parówką opiekamy w piekarniku 3min 170-180 stC. Pomidora kroimy w plastry, czerwoną cebulę w piórka. Kukurydzę, fasolę, posiekaną kolendrę, doprawiamy papryką wędzoną solą ,pieprzem oraz sokiem z limonki i dodajemy dwiema łyżkami oliwy. Wszystko mieszamy. Majonez łączymy z wędzoną papryką i jalapeno. Blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Bułkę smarujemy majonezem w środek układamy ciepłą parówkę i sałatkę a na wierzch. Całość skrapiamy na koniec niewielką ilością soku z limonki.
Hot Dog Niemiecki Wurst
  • 1 biała kiełbasa
  • 1 kajzerka
  • 50 g kiszonej kapusty
  • 1 jabłko
  • 50 g wędzonego boczku
  • 1 ogórek kiszony
  • musztarda
Boczek kroimy w kostkę i przesmażymy na rozgrzanej patelni. Posiekaną kapustę i dodajemy do boczku i smażyć ok. 2-3 minuty. Obrane jabłko kroimy w kostkę i dodać do kapusty. Smażymy 1-2 minuty. Kiełbasę grillujemy po 3 minuty z każdej strony na patelni grillowej. Naciąć bułki wzdłuż, dodać kapustę z boczkiem i jabłkiem, dodać kiełbasę, a następnie plasterki kiszonego ogórka na koniec polewamy musztardą.
Więcej na ten temat