Chaczapuri
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 200 ml szklanki ciepłej wody
- 200 ml jogurtu
- 1 opakowanie drożdży instant
- 50 ml oleju
- 1 łyżeczka soli
Nadzienie:
- ricotta - 150 g
- halloumi – 150 g
- feta - 100 g
- tymianek - 1 łyżeczka, suszony
- sól, świeżo mielony pieprz - do smaku
- oliwa - ok. 4 łyżki
Drożdże połączyć z mąką, olejem, jogurtem, solą i ciepłą wodą. Zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Miskę z ciastem przykryj folią spożywczą i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, podzielić je na 8 równych części. Z każdej placuszek w kształcie „łódki” lub okrągły- z nieco podwyższonymi brzegami. Ułóż na blaszce do pieczenia, pozostawiając między plackami co najmniej kilkucentymetrowe odstępy.
Nadzienie: Ser połamać lub zetrzeć tak aby powstała masa, doprawić solą, pieprzem, tymiankiem. Masą wypełnij środki z ciasta. Wierzch posypać tymiankiem i pieprzem. Przykryj folią lub lnianą ściereczką i odstawić na kolejnych 30 minut, by ciasto wyrosło. Po tym czasie skropić obficie oliwą.
Chaczapuri upiec w piekarniku nagrzanym do 220 oC na ok 15 minut. Ciasto upieczone częściowo wyjąć z piekarnika, wbić 1 jajo na wierzch i wstawić ponownie na kolejne 5 minut.
Szwedzkie czwartkowe placki ze śmietaną, ikrą, sałatą i świeżym koperkiem
- 50 g tartego sera żółtego
- 2 jaja
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżki śmietany
- 2-3 łyżki maki pszennej
- 2-3 łyżki mielony ugotowanych ziemniaków
- 1 czerwona cebula
- Ikra lub mlecz z ryby
- Mały pęczek koperku
- 1 cytryna
- 4 łyżki kwaśniej śmietany
- Kilka listków zielonej sałaty
- Szczypta soli i pieprzu
Oddzielić białka od żółtek i ubić białko na sztywno. W naczyniu połączyć żółtka, mleko, kwaśną śmietanę, mąkę i mielone ziemniaki. Pod koniec dodać ubitą pianę. Ciasto wylewać na patelnie z masłem i smażyć na złoto z obu stron.Serwować z siekaną cebulką, ikrą lub mleczem, kwaśną śmietaną i siekanym koperkiem.
Yorkshire pudding - takie placki które wyrastają w piekarniku nadziewane często kiełbaską, pomidorem grillowanym z tzw gravy- ciemny sos
- 4 jaja
- 200 ml mleka
- 200 g maki pszennej
- Szczypta soli
- Dowolne kiełbaski
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- Kilka gałązek tymianku
- 500 ml bulionu
- Ok.300 ml oleju do smażenia
- 4 średnie pomidory
- Kilka listków jarmużu
Ciasto – jaja ubić, dodać mleko i przesianą mąkę. Całość wlać najlepiej do dzbanka – łatwiej się będzie rozlewać. Do foremki muffinowej nalać olej na wysokość ok 1 cm i rozgrzać w piekarniku nagrzanym do 190 C ok 15 min. Do gorącego oleju nalać ciasto i piec ok 20-25 minut.
Nadzienie: kiełbaski upiec w piekarniku na złoto, Pomidory podzielić na połówki, skropić oliwą, dodać listki tymianku, sól, pieprz, odrobinę tartego czosnku i upiec pod grillem na złoto ok 20 minut. Umyty jarmuż podsmażyć na patelni z olejem 2-3 minuty, doprawić sola i pieprzem do smaku
Południowo indyjskie Uttapam - ryżowe placki z pomidorem i jogurtem ziołowym
- 1 szklanka nieugotowanego brązowego ryżu
- ½ szklanki nieugotowanej soczewicy czerwonej lub żółtej
- 1 łyżeczka cukru
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka chana masala
Nadzienie
- 1 pokrojona w piórka cebula czerwona
- 2–3 pomidory pokrojone w kostkę
- 1 posiekana papryczka chili
- posiekane liście kolendry
- 200 ml jogurtu greckiego
- olej do smażenia
Ryż i soczewicę dokładnie myjemy. Przekładamy razem do dużej miski, zalewamy wodą i odstawiamy na kilka godzin Całość odsączyć i zmiksować na gładko. Dolewamy trochę wody, aby otrzymać konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego. Dodajemy cukier, sól oraz sodę i mieszamy. Odstawić na 15 minut.
Patelnię rozgrzać z małą ilością oleju rzepakowego, wylać placki ok 10 cm średnicy. Na wierzchu ułożyć siekaną cebulę, pomidora i chilli. Kiedy pojawią się pęcherzyki powietrza przewracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze chwilę. Dekorujemy świeżą kolendrą
Jogurt połączyć z siekaną kolendrą, doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem.