Zupa lniana z pierożkami z kaszą gryczaną i ziemniakami (Śiemieniotka Śląsk)
- Nasiona konopi x 100g
- Cebula x 1szt
- Olej x 1 łyżka
- Czosnek x 1 ząbek
- Bulion warzywny x 1,5l
- Kasza gryczana palona x 1\2 szklanki
- Ziemniaki ugotowane x 200g
- Olej lniany x 1 łyżka
- Mąka pszenna x 3 szklanki
- Gorąca woda x 1 szklanka
- Sól\pieprz do smaku
Nasiona konopi (siemię lniane) gotujemy w garnku, gdy woda zgęstnieje do konsystencji kisielu odcedzamy i jeśli siemię jest zbyt gęste przelewamy wrzątkiem. W drugim garnku przesmażamy posiekaną cebulę i czosnek, dodajemy siemię i zalewamy bulionem warzywnym i mlekiem, gotujemy na wolnym ogniu doprawiając solą, pieprzem i cukrem. Zupę zagęszczamy tradycyjną zasmażką z masła, mąki pszennej i odrobimy wody. Do talerza wykładamy ugotowaną kaszę gryczaną i ziemniaki i zalewamy gotową zupą, na wierz kilka kropli oleju lnianego.
Zupa grzybowa z suszonymi śliwkami i pierożkami z kapustą i jabłkiem
- Grzyby suszone x 100g
- Bulion warzywny x 2l
- Ziemniaki x 3szt
- Marchew x 2szt
- Seler x 1szt
- Cebula biała x 2szt
- Śliwki suszone x 100g
- Kapusta kiszona x 300g
- Jabłko suszone x 100g
- Śmietana 18% x 100ml
- Tymianek x 1 pęczek
- Czosnek x 2 ząbki
- Mąka pszenna x 200g
- Wrzątek x 100ml
- Olej x 1 łyżka
- Sól
- Pieprz
Grzyby namaczamy w zimnej wodzie najlepiej przez całą noc, następnie w tej samej wodzie gotujemy je do miękkości. W garnku przesmażamy posiekaną cebulę i czosnek, następnie drobno starte marchew, seler i pociętą w paski śliwkę i wcześniej namoczone i pokrojone grzyby po chwili zalewamy bulionem warzywnym i częścią wody z gotowania grzybów, gotujemy przez ok 20min. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i zaprawiamy kwaśną śmietanką. Z mąki, wody, soli oraz oleju robimy ciasto na pierogi które faszerujemy kapustą, wcześniej ugotowaną z suszonymi jabłkami. Zupę podajemy z małymi pierożkami w środku.