Sandwich z szarpaną wieprzowiną, piklowana kapusta alla kimchi i cheddarem 4 duże białe cebule
4 liście laurowe
1 łyżka musztardy Dijon
1 łyżka wędzonej papryki
1 łyżeczka chilli
250 g ketchup
100 ml czerwonego octu winnego
100 ml Worcestershire
sos
4 łyżki brązowego cukru
2 łyżki mielonego imbiru
1 łyżka mielonego czosnku
Kilka goździków
1 łyżka cynamonu
1
l soku jabłkowego
1 łyżka soli
200g cheddara
Sposób przygotowania
Zamarynować mięso z solą, pieprzem, papryką wędzoną, liściem laurowym, ½ czosnku i ½ imbiru. Najlepiej na noc. Obsmażyć mięso na złoto. Połączyć resztę składników – ketchup, chili, Worcestershire, ocet, cukier, goździk, cynamon, czosnek i imbir. Połączyć z obsmażonym mięsem, dodać sok jabłkowy. Przełożyć do naczynia, przykryć folia i piec w 140 C ok 3-4
godziny. Mięso się powinno rozpaść.
P
Pikantna sałatka w stylu kimchi
1/2 główki kapusty pekińskiej
4 łyżki soli morskiej
2 limonki
2 małe chilli
4 ząbki czosnku
50ml sosu rybnego
½ jabłka
½ marchewki
50 g szczypioru (dymka)
30 g kolendry
Kapustę namoczyć w wodzie. Między listki mokrej kapusty wsypać morska sól i odstawić do zasolenia na minimum 1 dobę. Następnie kapustę wypłukać i poszatkować. Marchew i jabłka obrać a następnie posiekać lub zetrzeć. Połączyć z kapustą. Chilli, czosnek, kolendrę i dymkę posiekać i dodać do kapusty. Całość połączyć i doprawić do smaku.
Pasztet wieprzowy, sos śmietanowo - chrzanowy lub tatarski z borowików
500 g Polskiej łopatki wieprzowej
250 g podgardla wieprzowego
400 g wątroby cielęcej
100 g masła
1 ładny pęczek włoszczyzny
pieprz, sól, liście laurowe, ziele angielskie, gałka muszkatołowa
1 czerstwa bułka namoczona w mleku
4 łyżki bułki tartej
3 jajka
Mięso gotujemy 2-2,5 godziny na wolnym ogniu razem z włoszczyzną z dodatkiem soli, pieprzu i liści laurowych. Gdy mięso jest już całkowicie miękkie (lekko się rozpada), odstawiamy i studzimy. Pokrojoną na kawałki wątrobę dusimy w niewielkiej ilości parzymy przez 15 minut. Namoczoną bułkę, mięso, wątrobę mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa. Masę następnie mieszamy z jajkami i doprawiamy przyprawami. Formę do pieczenia smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wypełniamy je masą na pasztet w 3/4 wysokości. Na wierzchu możemy ułożyć jeszcze paski słoniny lub kawałki masła. Zakrywamy folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy ok 90 minut. Pod koniec pieczenia możemy zdjąć folię, żeby wierzch pasztetu bardziej się przypiekł. Zostawiamy na wystudzenia, a następnie podajemy z sosem tatarskim.
Sos
200 ml majonezu
1 cebula
150 g marynowanych pieczarek lub innych grzybów
150 g korniszonów
Sól, pieprz do smaku
Składniki siekamy w podobnej wielkości drobna kostkę. Całość łączymy z majonezem i doprawiamy solą i pieprzem