Pytanie na Śniadanie

Pieczeń schabowa w cieście z pieczoną śliwką

Sandwich z szarpaną wieprzowiną, piklowana kapusta alla kimchi i cheddarem 
4 duże białe cebule 
4 liście laurowe 
1 łyżka musztardy Dijon 
1 łyżka wędzonej papryki 
1 łyżeczka chilli 
250 g ketchup 
100 ml czerwonego octu winnego 
100 ml Worcestershire 
sos 4 łyżki brązowego cukru 
2 łyżki mielonego imbiru 
1 łyżka mielonego czosnku 
Kilka goździków 
1 łyżka cynamonu 1 
l soku jabłkowego 
1 łyżka soli 200g cheddara 

 Sposób przygotowania Zamarynować mięso z solą, pieprzem, papryką wędzoną, liściem laurowym, ½ czosnku i ½ imbiru. Najlepiej na noc. Obsmażyć mięso na złoto. Połączyć resztę składników – ketchup, chili, Worcestershire, ocet, cukier, goździk, cynamon, czosnek i imbir. Połączyć z obsmażonym mięsem, dodać sok jabłkowy. Przełożyć do naczynia, przykryć folia i piec w 140 C ok 3-4 godziny. Mięso się powinno rozpaść. P

Pikantna sałatka w stylu kimchi 
1/2 główki kapusty pekińskiej 
4 łyżki soli morskiej 
2 limonki 
2 małe chilli 
4 ząbki czosnku 
50ml sosu rybnego 
½ jabłka 
½ marchewki 
50 g szczypioru (dymka) 
30 g kolendry 

 Kapustę namoczyć w wodzie. Między listki mokrej kapusty wsypać morska sól i odstawić do zasolenia na minimum 1 dobę. Następnie kapustę wypłukać i poszatkować. Marchew i jabłka obrać a następnie posiekać lub zetrzeć. Połączyć z kapustą. Chilli, czosnek, kolendrę i dymkę posiekać i dodać do kapusty. Całość połączyć i doprawić do smaku. 

Pasztet wieprzowy, sos śmietanowo - chrzanowy lub tatarski z borowików 

500 g Polskiej łopatki wieprzowej 
250 g podgardla wieprzowego 
400 g wątroby cielęcej 
100 g masła 
1 ładny pęczek włoszczyzny
 pieprz, sól, liście laurowe, ziele angielskie, gałka muszkatołowa 
1 czerstwa bułka namoczona w mleku 
4 łyżki bułki tartej 
3 jajka 

 Mięso gotujemy 2-2,5 godziny na wolnym ogniu razem z włoszczyzną z dodatkiem soli, pieprzu i liści laurowych. Gdy mięso jest już całkowicie miękkie (lekko się rozpada), odstawiamy i studzimy. Pokrojoną na kawałki wątrobę dusimy w niewielkiej ilości parzymy przez 15 minut. Namoczoną bułkę, mięso, wątrobę mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa. Masę następnie mieszamy z jajkami i doprawiamy przyprawami. Formę do pieczenia smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wypełniamy je masą na pasztet w 3/4 wysokości. Na wierzchu możemy ułożyć jeszcze paski słoniny lub kawałki masła. Zakrywamy folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy ok 90 minut. Pod koniec pieczenia możemy zdjąć folię, żeby wierzch pasztetu bardziej się przypiekł. Zostawiamy na wystudzenia, a następnie podajemy z sosem tatarskim. Sos 200 ml majonezu 1 cebula 150 g marynowanych pieczarek lub innych grzybów 150 g korniszonów Sól, pieprz do smaku Składniki siekamy w podobnej wielkości drobna kostkę. Całość łączymy z majonezem i doprawiamy solą i pieprzem
Więcej na ten temat