Pytanie na Śniadanie

PYSZNE SERNIKI NA ŚWIĘTA cz.3

Materiał sfinansowano z Funduszu Promocji Mleka
Sernik czekoladowy
  • 2 ½ szklanki pokruszonych ciemnych ciastek
  • 6 łyżek niesolonego masła, stopionego
  • Do nadzienia sernika:
  • 24 uncje serka śmietankowego, zmiękczonego
  • 2 szklanki Kremu czekoladowego
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 szklanka ciężkiej bitej śmietany
Do glazury:
  • 1 szklanka Kremu czekoladowego
  • ½ szklanki śmietany kremówki
Do przybrania:
  • Orzechy laskowe, prażone i grubo posiekane,
Drobno zmiażdż ciasteczka w robocie kuchennym, dodaj stopione masło i miksuj. Wciśnij mieszankę na spód przygotowanej 9-calowej tortownicy. Umieść w zamrażarce na czas przygotowania kremu. W średniej misce wymieszaj ser śmietankowy i cukier, aż będzie gładki i kremowy, odłóż na bok. W osobnej misce ubij śmietankę, dodaj ekstrakt waniliowy i kontynuuj mieszanie, aż utworzą się sztywne szczyty. Dodaj mieszankę serów śmietanowych do ubitej śmietany i mieszaj z małą prędkością, aby połączyć. Dodaj krem czekoladowy i mieszaj ze średnią prędkością. Rozłóż sernik na spodzie z ciasteczek. Przechowywać w lodówce. W małym rondlu zagotuj śmietankę na średnim i niskim ogniu. Wlej ciepłą śmietanę na krem Czekoladowy w średniej misce i wymieszaj, aby połączyć Poczekaj, aż glazura ostygnie, a następnie rozprowadź glazurę na serniku.

Klasyczny sernik z polewą śmietanową
  • 1 1/2 szklanki rozkruszonych ciastek
  • 1/3 szklanki roztopionego masła
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka przyprawy
NADZIENIE:
  • 1 kg sera twarogowego w wiaderku
  • 2 jajka, lekko ubite
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 łaska wanilii
Polewa:
  • 1 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki wanilii
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Przygotuj 9 ″ tortownicę. Wymieszaj składniki spodu. Wayp na dno tortownicy. Wymieszaj ser twarogowy aż będzie miękki i kremowy. Dodaj jajka, cukier i wanilię. Mieszaj aż będzie kremowy. Wlać na spod. Piec przez 25 minut. Po zakończeniu pieczenia sernika wyjmij z piekarnika i zwiększ piekarnik do 230 stopni. Wymieszaj śmietanę, cukier i wanilię. Zalej sernik i piecz przez 7 minut w temperaturze 230 stopni. Poczekaj, aż sernik całkowicie ostygnie, a następnie przykryj i schłodź przez noc w lodówce.
Sernik słony karmel
  • 1 kg gęstego twarogu sernikowego w wiaderku
  • 250 g mascarpone
  • 200 ml śmietanki 36%
  • 3 czubate łyżki gęstej, kwaśniej śmietany 18%
  • 6 dużych jajek
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • 2 łyżki mąki pszennej
Karmel:
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki wody
  • 1/2 szklanki śmietanki 36%
  • 70 g masła
  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli (użyłam drobnej himalajskiej)
Dodatkowo:
  • popcorn w karmelu
Wszystkie składniki masy serowej umieszczamy w misce i miksujemy na średniej prędkości obrotach tylko do chwili połączenia się składników (raczej nie dłużej niż 30 sekund). Spód tortownicy wykładamy podwójną warstwą papieru do pieczenia w taki sposób, by jego boki wystawały poza obręcz. Dzięki temu uzyskamy szczelność, której czasem brakuje wielokrotnie używanym tortownicom. Masę serową przelewamy do tortownicy i wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika. Pieczemy 15 minut, a po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy jeszcze 1,5 godziny. W trakcie pieczenia nie należy otwierać piekarnika. Po wyłączeniu piekarnika uchylamy drzwiczki i pozostawiamy w nim sernik na około pół godziny. Następnie studzimy go do temperatury pokojowej. W czasie, kiedy studzi się sernik przygotowujemy sos karmelowy. W garnku z grubym dnem łączymy wodę z cukrem i od czasu do czasu mieszając podgrzewamy do chwili, aż cukier całkowicie się rozpuści, a syrop zacznie wrzeć. Do gotującego się syropu dodajemy pokrojone w drobną kostkę masło i całość gotujemy do chwili, aż masa nabierze bursztynowego koloru. (W trakcie gotowania masę należy od czasu do czasu zamieszać, a od momentu jak zacznie gęstnieć i powoli nabierać kolory cały czas mieszać energicznie trzepaczką.) Do odpowiednio przygotowanej masy, cały czas energicznie mieszając, wlewamy kremówkę i dodajemy sól. Po około 10 sekundach sos zdejmujemy z palnika i przelewamy do szklanej miseczki. Sos karmelowy odstawiamy do wystygnięcia i lekkiego zgęstnienia. Sos karmelowy rozprowadzamy na schłodzonym serniku, a boki dekorujemy popcornem. Wstawiamy do lodówki na około godzinę, by mieć pewność, że sos nabierze właściwej konsystencji.
Więcej na ten temat