Sernik czekoladowy
- 2 ½ szklanki pokruszonych ciemnych ciastek
- 6 łyżek niesolonego masła, stopionego
- Do nadzienia sernika:
- 24 uncje serka śmietankowego, zmiękczonego
- 2 szklanki Kremu czekoladowego
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 szklanka ciężkiej bitej śmietany
Do glazury:
- 1 szklanka Kremu czekoladowego
- ½ szklanki śmietany kremówki
Do przybrania:
- Orzechy laskowe, prażone i grubo posiekane,
Drobno zmiażdż ciasteczka w robocie kuchennym, dodaj stopione masło i miksuj. Wciśnij mieszankę na spód przygotowanej 9-calowej tortownicy. Umieść w zamrażarce na czas przygotowania kremu. W średniej misce wymieszaj ser śmietankowy i cukier, aż będzie gładki i kremowy, odłóż na bok. W osobnej misce ubij śmietankę, dodaj ekstrakt waniliowy i kontynuuj mieszanie, aż utworzą się sztywne szczyty. Dodaj mieszankę serów śmietanowych do ubitej śmietany i mieszaj z małą prędkością, aby połączyć. Dodaj krem czekoladowy i mieszaj ze średnią prędkością. Rozłóż sernik na spodzie z ciasteczek. Przechowywać w lodówce. W małym rondlu zagotuj śmietankę na średnim i niskim ogniu. Wlej ciepłą śmietanę na krem Czekoladowy w średniej misce i wymieszaj, aby połączyć Poczekaj, aż glazura ostygnie, a następnie rozprowadź glazurę na serniku.
Klasyczny sernik z polewą śmietanową
- 1 1/2 szklanki rozkruszonych ciastek
- 1/3 szklanki roztopionego masła
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka przyprawy
NADZIENIE:
- 1 kg sera twarogowego w wiaderku
- 2 jajka, lekko ubite
- 2/3 szklanki cukru
- 1 łaska wanilii
Polewa:
- 1 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżeczki wanilii
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Przygotuj 9 ″ tortownicę. Wymieszaj składniki spodu. Wayp na dno tortownicy. Wymieszaj ser twarogowy aż będzie miękki i kremowy. Dodaj jajka, cukier i wanilię. Mieszaj aż będzie kremowy. Wlać na spod. Piec przez 25 minut. Po zakończeniu pieczenia sernika wyjmij z piekarnika i zwiększ piekarnik do 230 stopni. Wymieszaj śmietanę, cukier i wanilię. Zalej sernik i piecz przez 7 minut w temperaturze 230 stopni. Poczekaj, aż sernik całkowicie ostygnie, a następnie przykryj i schłodź przez noc w lodówce.