Polędwica z dorsza ze spaghetti warzywnym i sosem tatarskim na majonezie Pudliszki
Składniki na 6 osób:
- 750 g polędwicy z dorsza
- 3 duże marchewki
- 2 zielone cukinie
- 2 żółte cukinie
- sól, pieprz
- 200 g zimnego masła
- 1 mały słoiczek majonezu Pudliszki
- 1 mały słoiczek kaparów
- 1 mały słoiczek korniszonów
- 1 mały pęczek natki
- 1 mały pęczek szczypiorku
- olej do smażenia
Polędwicę umyj, wysusz, lekko skrop olejem do smażenia. Marchew i obie cukinie umyj i potnij specjalnym urządzeniem do spaghetti tak aby wyszły długie nitki. Wstaw osoloną wodę i zblanszuj w niej krótko warzywa. W międzyczasie poszatkuj kapary i natkę pietruszki, potnij korniszony i szczypiorek i wymieszaj z majonezem. Dopraw pieprzem i solą (jeśli trzeba). Posól rybę i usmaż ją. Na maśle uduś warzywa, posól je i popieprz. Wykładaj warzywne spaghetti, dodaj rybę, dekoruj sosem tatarskim i szczypiorkiem
Koktajl krewetkowy z sosem tysiąca wysp na majonezie Pudliszki
Składniki na 6 osób:
- 500 g małych obranych i ugotowanych krewetek
- 1 słoiczek majonezu Pudliszki
- 100 ml ketchupu Pudliszki
- sól, pieprz cayenne
- 20 ml koniaku
- 1 główka sałaty lodowej
- 1 długi ogórek
- 12 małych pomidorków koktajlowych
- 1 mały pęczek szczypiorku
- 2 cytryny
- 3 tosty
Majonez wymieszaj z ketchupem, dodaj koniak, lekko posól i dobrze dopraw pieprzem cayenne. Wrzuć do sosu odciśnięte z wody krewetki. Poszarp sałatę lodowa i nałóż do wysokich szklanek, umyj ogórka i pokrój go w pół-plastry. Przekrój pomidorki na pół. Ułóż krewetki z sosem, dodaj ogórka, pomidorki a całość dekoruj cytryną, pieprzem cayenne i szczypiorkiem. Serwuj z tostami z masłem lub bez
Jajka „en meurette”, czyli w sosie z czerwonego wina i majonezie szafranowym na majonezie Pudliszki
Składniki na 6 osób:
- 6 jajek
- 6 tostów
- 3 duże szalotki
- 1 kostka masła
- 100 g boczku w kostkę
- 100 ml czerwonego wina
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- 1 mały pęczek natki pietruszki
- sól, pieprz
- 1 małe opakowanie szafranu
- 1 cytryna
- 1 ząbek czosnku
- 1 mały słoiczek majonezu Pudliszki
Nasącz nitki szafranu w soku z połowy cytryny, dodaj do nich skórkę z cytryny i zmiażdżony ząbek czosnku. Całość dopraw solą i pieprzem. Połącz z majonezem i drobno pociętą szalotką i stwórz gładki majonez szafranowy. Podsmaż delikatnie boczek tak aby wytopić z niego tłuszcz i gdy jest chrupiący dodaj pocięte drobno dwie szalotki i całość dopraw solą i pieprzem. Mocno podgrzej i dodaj mąkę. Usmaż mąkę i dodaj wino. Szybko odparuj, zredukuj i zaciągnij masłem. Jajka ugotuj w osolonej i lekko octowej wodzie metodą poche, czyli w koszulkach. Odstaw na bok. Tosty wytnij okrągłym ringiem i stostuj na maśle. Na tostach wykładaj jajka, polej je obficie sosem winnym i posyp natką. Całość dekoruj szafranowym majonezem.