Pytanie na Śniadanie

SEKRETY UDANEGO SOSU CZ.3

Polędwica z dorsza ze spaghetti warzywnym i sosem tatarskim na majonezie Pudliszki
Składniki na 6 osób:
  • 750 g polędwicy z dorsza
  • 3 duże marchewki
  • 2 zielone cukinie
  • 2 żółte cukinie
  • sól, pieprz
  • 200 g zimnego masła
  • 1 mały słoiczek majonezu Pudliszki
  • 1 mały słoiczek kaparów
  • 1 mały słoiczek korniszonów
  • 1 mały pęczek natki
  • 1 mały pęczek szczypiorku
  • olej do smażenia
Polędwicę umyj, wysusz, lekko skrop olejem do smażenia. Marchew i obie cukinie umyj i potnij specjalnym urządzeniem do spaghetti tak aby wyszły długie nitki. Wstaw osoloną wodę i zblanszuj w niej krótko warzywa. W międzyczasie poszatkuj kapary i natkę pietruszki, potnij korniszony i szczypiorek i wymieszaj z majonezem. Dopraw pieprzem i solą (jeśli trzeba). Posól rybę i usmaż ją. Na maśle uduś warzywa, posól je i popieprz. Wykładaj warzywne spaghetti, dodaj rybę, dekoruj sosem tatarskim i szczypiorkiem

Koktajl krewetkowy z sosem tysiąca wysp na majonezie Pudliszki
Składniki na 6 osób:
  • 500 g małych obranych i ugotowanych krewetek
  • 1 słoiczek majonezu Pudliszki
  • 100 ml ketchupu Pudliszki
  • sól, pieprz cayenne
  • 20 ml koniaku
  • 1 główka sałaty lodowej
  • 1 długi ogórek
  • 12 małych pomidorków koktajlowych
  • 1 mały pęczek szczypiorku
  • 2 cytryny
  • 3 tosty
Majonez wymieszaj z ketchupem, dodaj koniak, lekko posól i dobrze dopraw pieprzem cayenne. Wrzuć do sosu odciśnięte z wody krewetki. Poszarp sałatę lodowa i nałóż do wysokich szklanek, umyj ogórka i pokrój go w pół-plastry. Przekrój pomidorki na pół. Ułóż krewetki z sosem, dodaj ogórka, pomidorki a całość dekoruj cytryną, pieprzem cayenne i szczypiorkiem. Serwuj z tostami z masłem lub bez

Jajka „en meurette”, czyli w sosie z czerwonego wina i majonezie szafranowym na majonezie Pudliszki
Składniki na 6 osób:
  • 6 jajek
  • 6 tostów
  • 3 duże szalotki
  • 1 kostka masła
  • 100 g boczku w kostkę
  • 100 ml czerwonego wina
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • 1 małe opakowanie szafranu
  • 1 cytryna
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mały słoiczek majonezu Pudliszki
Nasącz nitki szafranu w soku z połowy cytryny, dodaj do nich skórkę z cytryny i zmiażdżony ząbek czosnku. Całość dopraw solą i pieprzem. Połącz z majonezem i drobno pociętą szalotką i stwórz gładki majonez szafranowy. Podsmaż delikatnie boczek tak aby wytopić z niego tłuszcz i gdy jest chrupiący dodaj pocięte drobno dwie szalotki i całość dopraw solą i pieprzem. Mocno podgrzej i dodaj mąkę. Usmaż mąkę i dodaj wino. Szybko odparuj, zredukuj i zaciągnij masłem. Jajka ugotuj w osolonej i lekko octowej wodzie metodą poche, czyli w koszulkach. Odstaw na bok. Tosty wytnij okrągłym ringiem i stostuj na maśle. Na tostach wykładaj jajka, polej je obficie sosem winnym i posyp natką. Całość dekoruj szafranowym majonezem.

Więcej na ten temat