Pytanie na Śniadanie

KUCHNIA PACHNĄCA CYNAMONEM cz.1

Pasta z pieczonego bakłażana z kminem i cynamonem
  • 2 bakłażany
  • 2 papryki
  • 1 łyżeczka pasty tahini
  • sok z połowy cytryny
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • sól, pieprz
Bakłażana opalamy na ogniu lub grillujemy w całości na patelni grillowej, a później wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C i pieczemy do miękkości. Paprykę nacieramy olejem i również pieczemy w 220 stopniach C do mocnego przypalenia, później foliujemy i po wystygnięciu obieramy. Upieczone bakłażany przekrawamy na pół, wydrążamy miąższ, przekładamy do miski. Pieczoną paprykę kroimy w drobną kostkę. Do bakłażana dodajemy pozostałe składniki i wszystko dokładnie mieszamy na jednolitą pastę. Podajemy na kanapkach lub jako dodatek do surowych warzyw. 

Korzenny gulasz wieprzowy z kaszą i surówką z kiszonego ogórka
  • 500 g łopatki wieprzowej
  • 300 g marchewki
  • 300 g selera
  • 300 g pietruszki
  • 3 cebule
  • olej do smażenia
  • 50 g koncentratu pomidorowego
  • 300 ml czerwonego wina
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 gwiazdki anyżu
  • kilka ziaren kolendry
Marchewki, seler, pietruszki i cebule obieramy, kroimy w kostkę i smażymy w dużym garnku na rozgrzanym oleju, aż warzywa mocno się zarumienią. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i wszystkie przyprawy i dalej podsmażamy. Mięso kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem, oprószamy dokładnie mąką i przesmażamy na patelni na rumiano. Po usmażeniu mięsa patelnie deglasujemy winem i razem z mięsem przekładamy do garnka z warzywami. Całość dusimy aż do miękkości mięsa. Jeśli sos jest zbyt gęsty, możemy dodać nieco wody.

Sałatka z ogórka
  • 300 g kiszonego ogórka
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 3 szalotki
  • sól, pieprz
Ogórki kroimy w półplasterki, a szalotkę w piórka. Przekładamy do miski, dodajemy olej i doprawiamy solą i pieprzem. Całość doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy, żeby smaki się przegryzły, a szalotka zmiękkła. Gulasz podajemy z ugotowaną kaszą pęczak i sałatką z ogórka, a całość posypujemy natką pietruszki.

Cynamonowe jabłka z ciasteczkami maślanymi i musem mascarpone z likierem
Mus mascarpone
  • 200 g mascarpone
  • 50 ml likieru kawowego
  • 60 g cukru
  • 400 ml śmietanki 36%
  • mięta
Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem. Mascarpone mieszamy z likierem, a następnie stopniowo mieszamy ze śmietanką.

Cynamonowe, karmelizowane jabłka
  • 4 jabłka
  • 2 łyżki miodu
  • 1 cytryna
  • 1 łyżeczka cynamonu
Jabłka, obieramy, kroimy na osiem części i karmelizujemy (podsmażamy) na patelni w miodzie. Do gotowych jabłek dodajemy sok z cytryny oraz cynamon i całość dokładnie mieszamy.

Ciasteczka
  • 200 g masła
  • 280 g mąki
  • 85 g cukru
  • szczypta soli
Masło ubijamy z cukrem i solą, następnie dodajemy mąkę i całość lekko mieszamy. Na blaszce
wyłożonej papierem do pieczenia formujemy ciastka i pieczemy w 200 stopniach przez ok. 12-15 minut do zarumienienia.
Więcej na ten temat