Pytanie na Śniadanie

KARP W ROLI GŁÓWNEJ CZ.1

Karp pieczony w soli 
  • Karp 
  • 1 kg soli morskiej gruboziarnistej 
  • 2 gałązki pietruszki 
  • 2 gałązki koperku 
  • 4 plasterki cytryny 
Rybę patroszymy, dokładnie płuczemy, zostawiamy z głową. Odcinamy płetwy. Do środka ryby wkładamy zioła i po plasterku cytryny. Żaroodporną formę wysypujemy solą tak, żeby jej warstwa była przynajmniej 3-4 cm grubości. Kładziemy rybę, układamy na jej boku plaster cytryny i posypujemy resztą soli, skrapiamy sól 1-2 łyżeczkami wody. Piekarnik nagrzewamy do 220 st C. Wstawiamy rybę i pieczemy 30-35 minut. Z upieczonej ryby zdejmujemy najpierw sól, następnie skórę i mięso oddzielamy od ości. Podajemy z ulubionymi dodatkami. 

Karp pieczony w pomarańczach 
  • 1 filet z karpia 
  • 2 pomarańcze 
  • 2 duże garście suszonej żurawiny 
  • 2 garście migdałów w płatkach 
  • oliwa extra vergine 
  • sól pieprz
Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni. Dokładnie oczyść i oskrob karpia z łusek. Dopraw solą i pieprzem. W naczyniu do zapiekania ułóż plastry pomarańczy. Posyp połową migdałów i żurawiny Ułóż rybę skórą do góry. Skrop oliwą i dodaj resztę Żurawiny i migdałów. Wstaw do piekarnika na około 15-20 minut. Upieczone plastry pomarańczy możesz wykorzystać do polania sokiem kawałków ryby. 

Zupa rybna
  • 800 g fileta z karpia 
  • 1,2 l rybnego lub warzywnego bulionu
  • 1 szt. żółte papryki 
  • 1 szt. czerwone papryki 
  • 1 szt. zielona papryka 
  • 3 szt. ziemniaki 
  • 2 szt. marchewki 
  • 3 szt. cebule 
  • 3 szt. ząbki czosnku 
  • 1 szt. puszka krojonych pomidorów 
  • 1 łyżeczka ostrej papryki 
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki 
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki 
  • 3 łyżka oliwy 
  • 1 szczypta sól pieprz 
  • 1 garść natka z pietruszki 
Rybę pokroić w mniejsze kawałki, oprószyć solą, pieprzem i odstawić na 20 minut. Marchew obrać i pokroić w półplasterki, ziemniaki i papryki w większą kostkę. Na rozgrzanej oliwie zeszklić drobno posiekaną cebulę z czosnkiem, dodać pokrojone warzywa i całość lekko podsmażyć. Następnie wsypać paprykę ostrą, wędzoną, słodką, dodać sól i pieprz, całość podlać bulionem i doprowadzić do wrzenia. Dodać pomidory z puszki i wszystko gotować kilka minut, następnie dodać pokrojoną rybę i gotować około 15 minut. W razie konieczności doprawić całość solą i pieprzem. Zupę rybną podawać z posiekaną natką z pietruszki.
Więcej na ten temat