PRZYGODA Z BUDYNIEM
Mus malinowy:
- 200 g świeżych lub mrożonych malin
- cukier puder (do smaku)
- Maliny mieszamy z cukrem pudrem i miksujemy.
Masa czekoladowa: - 200 ml śmietanki UHT 30%
- 100 g czekolady mlecznej
Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i po lekkim ostudzeniu dokładnie mieszamy ze śmietanką.
Masa budyniowa:
- 1 litr mleka
- 10 dag cukru
- 10 dag mąki pszennej
- 1 budyń śmietankowy (lub waniliowy) – porcja na ½ litra mleka
- 3 żółtka
- 1 łyżka masła
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać szklankę mleka, mąkę i budyń i dokładnie wymieszać. Resztę mleka zagotować z masłem. Dobrze rozmieszaną masę wlewać do gotującego się mleka, ciągle mieszając. Chwilę gotować jak budyń. Rozlać do pucharków i przykryć zmiksowanymi malinami z cukrem pudrem, a następnie masą czekoladową. Deser schładzamy w lodówce ok. 30 minut. Przed podaniem dekorujemy malinami i czekoladowymi kulkami zbożowymi.
KOLOROWA MLECZNA PIANKA
- biszkopty okrągłe
- banany
- 3 galaretki (agrestowa, cytrynowa, wiśniowa lub truskawkowa)
- 500 g mleka skondensowanego niesłodzonego
- polewa czekoladowa
Każdą galaretkę rozpuścić w ¾ szklanki wody. Mleko skondensowane podzielić na 3 równe części z krótko zmiksować z galaretkami. Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami i układać kolejne warstwy mleka z galaretkami. Schłodzić w lodówce. Przed podaniem na wierzchu ułożyć krążki bananów i wykonać esy-floresy z polewy czekoladowej Alternatywy: · biszkopty można zastąpić pokruszonymi herbatnikami (mogą być czekoladowe) wymieszanymi ze stopionym masłem· mleko można zastąpić jogurtem naturalnym· Deser można również przygotować w podłużnej foremce silikonowej lub w pucharkach
Deser z serków homogenizowanych
- 2 op. waniliowych serków homogenizowanych po około 150g
- 1/3 szklanki mleka
- 1 op. agar - agar
- 4 nektarynki
Serki homogenizowane miksujemy z mlekiem. Powoli dodajemy agar - agar, dokładnie miksujemy. Masę przelewamy do pucharków. Zostawimy na około 1h do zastygnięcia. W międzyczasie nektarynki obieramy i kroimy w półplastry, układamy na masę serową, wstawiamy do lodówki do stężenia na około godzinę.