ZDROWE MLECZNE PRZYSMAKI OD CELINY STATKIEWICZ cz.3

Materiał sfinansowano z Funduszu Promocji Mleka

PRZYGODA Z BUDYNIEM 
Mus malinowy: 
  • 200 g świeżych lub mrożonych malin 
  • cukier puder (do smaku) 
  • Maliny mieszamy z cukrem pudrem i miksujemy. 
Masa czekoladowa: 
  • 200 ml śmietanki UHT 30% 
  • 100 g czekolady mlecznej 
Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i po lekkim ostudzeniu dokładnie mieszamy ze śmietanką. 

Masa budyniowa: 
  • 1 litr mleka 
  • 10 dag cukru 
  • 10 dag mąki pszennej 
  • 1 budyń śmietankowy (lub waniliowy) – porcja na ½ litra mleka 
  • 3 żółtka 
  • 1 łyżka masła 
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać szklankę mleka, mąkę i budyń i dokładnie wymieszać. Resztę mleka zagotować z masłem. Dobrze rozmieszaną masę wlewać do gotującego się mleka, ciągle mieszając. Chwilę gotować jak budyń. Rozlać do pucharków i przykryć zmiksowanymi malinami z cukrem pudrem, a następnie masą czekoladową. Deser schładzamy w lodówce ok. 30 minut. Przed podaniem dekorujemy malinami i czekoladowymi kulkami zbożowymi. 

KOLOROWA MLECZNA PIANKA 
  • biszkopty okrągłe 
  • banany 
  • 3 galaretki (agrestowa, cytrynowa, wiśniowa lub truskawkowa)
  • 500 g mleka skondensowanego niesłodzonego 
  • polewa czekoladowa 
Każdą galaretkę rozpuścić w ¾ szklanki wody. Mleko skondensowane podzielić na 3 równe części z krótko zmiksować z galaretkami. Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami i układać kolejne warstwy mleka z galaretkami. Schłodzić w lodówce. Przed podaniem na wierzchu ułożyć krążki bananów i wykonać esy-floresy z polewy czekoladowej Alternatywy: · biszkopty można zastąpić pokruszonymi herbatnikami (mogą być czekoladowe) wymieszanymi ze stopionym masłem· mleko można zastąpić jogurtem naturalnym· Deser można również przygotować w podłużnej foremce silikonowej lub w pucharkach 

Deser z serków homogenizowanych 
  • 2 op. waniliowych serków homogenizowanych po około 150g 
  • 1/3 szklanki mleka 
  • 1 op. agar - agar 
  • 4 nektarynki 
Serki homogenizowane miksujemy z mlekiem. Powoli dodajemy agar - agar, dokładnie miksujemy. Masę przelewamy do pucharków. Zostawimy na około 1h do zastygnięcia. W międzyczasie nektarynki obieramy i kroimy w półplastry, układamy na masę serową, wstawiamy do lodówki do stężenia na około godzinę.