Lazania cukiniowa z długo dojrzewającym serem
- 4 duże cukinie cienko krojone wzdłuż l
- Masło klarowane
- 1 mała słodka żółta cebula, drobno pokrojona w kostkę
- 2 świeże ząbki czosnku, posiekane
- 8 świeżych grzybów dobrze posiekanych
- 1 łyżeczka suchej włoskiej przyprawy
- Słoik wysokiej jakości sosu marinara
- sól morska i świeży mielony pieprz do smaku
- 2 kulki sera mozzarella
- 1 jajko
- 1 szklankę świeżo startego sera długodojrzewającego
- garść lub świeżej pietruszki, drobno posiekanej
- 1/2 szklanki posiekanego sera mozzarella
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i wyłóż blachę do pieczenia pergaminem. Ułóż paski cukinii na dużej desce do krojenia, posyp lekko solą morską i pieprzem i bardzo delikatnie posmaruj masłem klarowanym. Piecz paski w rozgrzanym piekarniku przez 10-12 minut lub do momentu, aż będą lekko miękkie i łatwe do zrolowania. Pozwól im ostygnąć, aż będą gotowe do użycia. W międzyczasie dodaj masło do patelni na średnim ogniu. Dodaj mielony czosnek i podsmażaj przez 1 minutę, aż będzie pachnący. Dodaj cebulę, grzyby, włoskie przyprawy i gotuj przez 4-5 minut. Mieszaj w 3/4 sosu marinara i gotuj na wolnym ogniu sos grzybowy przez około 4 minuty, aż do niewielkiego zmniejszenia. W średniej misce dodaj tarta mozzarella, tarty twardy ser, jajko i szczyptę soli morskiej + pieprz i świeżo posiekaną natkę pietruszki. Dobrze wymieszaj, aby połączyć wszystko. Użyj naczynia żaroodpornego 9 × 13 lub i posmaruj pozostałym sosem marinara na dnie. Aby złożyć rolki cukinii, ułóż jeden plasterek cukinii na desce do krojenia. Rozłóż około 2 łyżki mieszanki serowej na wierzchu, a następnie łyżkę mieszanki sosu grzybowego.
Po wypełnieniu ostrożnie zwiń każdą cukinię i umieść w przygotowanym naczyniu do pieczenia. Powtórz z pozostałymi plasterkami.
Polej pozostałym sosem grzybowym marinara na wierzch. Posyp posiekaną mozzarellą i piecz przez około 15-20 minut w rozgrzanym piekarniku lub do momentu, aż będzie gorący.