DANIA Z SERÓW DŁUGO DOJRZEWAJĄCYCH cz.2

Lazania cukiniowa z długo dojrzewającym serem
  • 4 duże cukinie cienko krojone wzdłuż l
  • Masło klarowane 
  • 1 mała słodka żółta cebula, drobno pokrojona w kostkę
  • 2 świeże ząbki czosnku, posiekane
  • 8 świeżych grzybów dobrze posiekanych
  • 1 łyżeczka suchej włoskiej przyprawy
  • Słoik wysokiej jakości sosu marinara
  • sól morska i świeży mielony pieprz do smaku
  • 2 kulki sera mozzarella
  • 1 jajko 
  • 1 szklankę świeżo startego sera długodojrzewającego
  • garść lub świeżej pietruszki, drobno posiekanej
  • 1/2 szklanki posiekanego sera mozzarella
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i wyłóż blachę do pieczenia pergaminem. Ułóż paski cukinii na dużej desce do krojenia, posyp lekko solą morską i pieprzem i bardzo delikatnie posmaruj masłem klarowanym. Piecz paski w rozgrzanym piekarniku przez 10-12 minut lub do momentu, aż będą lekko miękkie i łatwe do zrolowania. Pozwól im ostygnąć, aż będą gotowe do użycia. W międzyczasie dodaj masło do patelni na średnim ogniu. Dodaj mielony czosnek i podsmażaj przez 1 minutę, aż będzie pachnący. Dodaj cebulę, grzyby, włoskie przyprawy i gotuj przez 4-5 minut. Mieszaj w 3/4 sosu marinara i gotuj na wolnym ogniu sos grzybowy przez około 4 minuty, aż do niewielkiego zmniejszenia. W średniej misce dodaj tarta mozzarella, tarty twardy ser, jajko i szczyptę soli morskiej + pieprz i świeżo posiekaną natkę pietruszki. Dobrze wymieszaj, aby połączyć wszystko. Użyj naczynia żaroodpornego 9 × 13 lub i posmaruj pozostałym sosem marinara na dnie. Aby złożyć rolki cukinii, ułóż jeden plasterek cukinii na desce do krojenia. Rozłóż około 2 łyżki mieszanki serowej na wierzchu, a następnie łyżkę mieszanki sosu grzybowego.
Po wypełnieniu ostrożnie zwiń każdą cukinię i umieść w przygotowanym naczyniu do pieczenia. Powtórz z pozostałymi plasterkami.
Polej pozostałym sosem grzybowym marinara na wierzch. Posyp posiekaną mozzarellą i piecz przez około 15-20 minut w rozgrzanym piekarniku lub do momentu, aż będzie gorący.

Serowo-czosnkowe spaghetti z dyni
  • średnia dynia spaghetti 
  • Mielony czosnek 
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • 5 garści świeżego posiekanego szpinaku
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 1 ser śmietankowy 
  • 1 szklanka świeżo startego twardego sera 
  • sól i pieprz do smaku
  • tarta lub krojona mozzarella do smaku
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Przekrój dynie wzdłuż i usuń nasiona. Umieść na naczyniu do pieczenia / l wyciętym arkuszu stroną do dołu. Piecz przez około 40 minut lub do miękkości aby łatwo przekłuć widelcem. 
W średnim garnku lub patelni rozpuść masło do średnio-wysokiej temperatury i podsmażać czosnek, aż będzie pachnący. Następnie dodaj szpinak i mieszaj, aż zmięknie. Dodaj śmietanę, ser śmietankowy i ser długo dojrzewający i dobrze wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku i zdejmij z ognia. Po zakończeniu pieczenia dyni, pozwól jej ostygnąć. Polej sosem każdą połowę dyni wymiesza, a na życzenie dodaj odrobinę mozzarelli i dodatkowego sera twardego, jeśli chcesz.  Piecz w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut.

Placki serowe
  • 20 dag mąki
  • 25 dag sera żółtego
  • Cebula
  • 1 jajko
  • Szczypior
  • 125 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • tłuszcz do smażenia
Do miski wsyp mąkę, dodaj starty żółty ser, sól, ciepłą wodę i wymieszałam (aż do powstania jednolitej masy).
Na patelni rozgrzej tłuszcz .Łyżką nakładaj na patelnie placuszki. Smaż je po kilka minut z każdej strony (aż do widocznego zarumienienia).