Gnocchi z podgrzybkami
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- Ok 300 g mąki durum
- Szalotka 1 szt drobno posiekana
- Czosnek 2-3 ząbki drobno posiekane
- Podgrzybki okrojone w plasterki 500 g
- Pietruszka do posypania
- Feta twarda ok 150 g
- Sól, czarny pieprz
Przestudzone ziemniaki wyłożyć na blat kuchenny, przesiać mąkę. Zgarniając składniki do środka, szybko połączyć je ze sobą w kulę, nie wyrabiając. Pokroić na kawałki, dłońmi rolować wałeczki o średnicy około 1,5 - 2 cm, podsypując odrobiną mąki w razie konieczności. Kroić w poprzek na 1 - 1, 5 cm kawałki. Gnocchi można pozostawić w takim kształcie lub zrobić na ich powierzchni wgłębienia widelcem - odciskając go wklęsłą stroną. We wgłębienia te będzie się zbierał sos jaki podamy do gnocchi. Gotować partiami w dużej ilości osolonej wody, wyławiać łyżką cedzakową jak tylko wypłyną na powierzchnię.
Sos na oliwie z niewielką ilością masła przesmażyć szalotkę i czosnek, doprawić solą i pieprzem. Dodać grzyby i przesmażyć do miękkości. Gdy gnocchi się ugotują wrzucić na patelnię, posypać pokruszoną fetą oraz pietruszką.
Kotlety ziemniaczane z nadzieniem grzybowym
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- Ok 100 g mąki durum
- Szalotka 1 szt drobno posiekana
- Czosnek 2-3 ząbki drobno posiekane
- Podgrzybki okrojone w plasterki 500 g
- Tymianek do posypania
- Mozzarella lub parmezan ok 150 g
- Sól, czarny pieprz
Ugotowane ziemniaki połączyć z mąką. Szalotkę z czosnkiem i grzybami przesmażyć na maśle. Doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem. Gdy grzyby przestygną dodać starty ser. Nabrać dużą łyżkę masy ziemniaczanej, spłaszczyć ją i na środek nałożyć farsz. Zlepić i smażyć na patelni do rumianego koloru.