Pytanie na Śniadanie

GRZYBOWA KUCHNIA JOLI KLESER cz.2

Grzanka z avocado i jajkiem w koszulce
  • Kromka chleba
  • Avocado
  • Sól, czarny pieprz
  • Płatki chilli lub czerwony pieprz
  • Sok z cytryny
  • Kolendra zielona lub pietruszka do posypania
  • Jajko
  • Plasterek szynki długo dojrzewającej
Jajko rozbij i wrzuć na wrzątek ( z odrobiną octu) i gotuj aż białko się zetnie. Kromkę chleba posmaruj rozgniecionym avocado. Dopraw solą, pieprzem, chilli i sokiem z cytryny. Plasterek szynki wrzuć do rozgrzanego piekarnika na 180st, po kilku minutach będzie chips. Ugotowane jajko przełóż na avocado a na samą górę daj chips z szynki.

Wellington z grzybami
  • Ciasto francuskie
  • Jajko
  • Musztarda do posmarowania ciasta
Farsz:
  • Szalotka 1 szt drobno posiekana
  • Czosnek 2-3 ząbki drobno posiekany
  • Podgrzybki 500 g pokrojone na plasterki
  • Kilka ogórków kiszonych pokrojonych w pasterki
  • Zest z cytryny
  • Koperek
  • Sól, czarny pieprz
Przesmaż na oliwie/ maśle szalotkę z czosnkiem. Następnie dodaj pokrojone podgrzybki. Dopraw solą i pieprzem oraz zestem z cytryny. Na koniec dodaj świeży koperek i ogórek kiszony. Ciasto francuskie pokrój na 6 prostokątów. Na 1/2 części ułóż farsz z grzybami, drugą cześć przykryj grzyby i dobrze sklej boki. Całość posmaruj rozbełtanym jajkiem. Piecz w 180 stopni ok 20 min aż ciasto będzie rumiane a od spodu chrupiące.
Gnocchi z podgrzybkami
  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • Ok 300 g mąki durum
  • Szalotka 1 szt drobno posiekana
  • Czosnek 2-3 ząbki drobno posiekane
  • Podgrzybki okrojone w  plasterki 500 g
  • Pietruszka do posypania
  • Feta twarda ok 150 g
  • Sól, czarny pieprz
Przestudzone ziemniaki wyłożyć na blat kuchenny, przesiać mąkę. Zgarniając składniki do środka, szybko połączyć je ze sobą w kulę, nie wyrabiając. Pokroić na kawałki, dłońmi rolować wałeczki o średnicy około 1,5 - 2 cm, podsypując odrobiną mąki w razie konieczności. Kroić w poprzek na 1 - 1, 5 cm kawałki. Gnocchi można pozostawić w takim kształcie lub zrobić na ich powierzchni wgłębienia widelcem - odciskając go wklęsłą stroną. We wgłębienia te będzie się zbierał sos jaki podamy do gnocchi. Gotować partiami w dużej ilości osolonej wody, wyławiać łyżką cedzakową jak tylko wypłyną na powierzchnię.
Sos na oliwie z niewielką ilością masła przesmażyć szalotkę i czosnek, doprawić solą i pieprzem. Dodać grzyby i przesmażyć do miękkości. Gdy gnocchi się ugotują wrzucić na patelnię, posypać pokruszoną fetą oraz pietruszką.

Kotlety ziemniaczane  z nadzieniem grzybowym
  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • Ok 100 g mąki durum
  • Szalotka 1 szt drobno posiekana
  • Czosnek 2-3 ząbki drobno posiekane
  • Podgrzybki okrojone w  plasterki 500 g
  • Tymianek do posypania
  • Mozzarella lub parmezan ok 150 g
  • Sól, czarny pieprz
Ugotowane ziemniaki połączyć z mąką. Szalotkę z czosnkiem i grzybami przesmażyć na maśle. Doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem. Gdy grzyby przestygną dodać starty ser. Nabrać dużą łyżkę masy ziemniaczanej, spłaszczyć ją i na środek nałożyć farsz. Zlepić i smażyć na patelni do rumianego koloru.

Więcej na ten temat