Pytanie na Śniadanie

Rozgrzewający gulasz z fasolą Piękny Jaś cz.2

Rozgrzewający gulasz z fasolą 

Piękny Jaś 2 szklanki ugotowanej fasoli Wrzawskiej 
 0,2 kg kiełbasa Lisiecka 
 1 cebula 
2-3 ząbki czosnku 
szczypta suszonej papryki 
pomidory 2-3 szt. 

 Olej rzepakowy Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę, wrzuć pokrojone w plasterki kiełbasy lisieckiej i podsmaż. Dodaj posiekaną cebulę, zeszklij. Dodaj posiekany czosnek i suszoną paprykę i podsmażaj jeszcze chwilę. Dodaj pomidory i duś na małym ogniu przez ok 10 minut. Dodaj ugotowaną fasolę i duś jeszcze chwilkę do połączenia smaków. Podawaj z ulubioną kaszą. 

 Suski Sechlońskie zapiekane w budyniu 

Składniki: 
Suska Sechlońska 10 szt. 
 Miód z Borów Dolnośląskich 2 łyżki 
 Żurawina suszona 2 łyżki 
 Mleko 250 ml 
Jajo 1 szt. 
Mąka pszenna około 2 łyżki 
Mąka ziemniaczana
 Cukier puder 2 łyżki 
Orzech włoski (posiekany 2 łyżki) 

Śliwki oraz żurawinę zalać wrzątkiem aby zmiękły na około 5-10 minut. Mleko, jajo, cukier puder oraz mąkę dokładnie zmiksować około 3 minut. Dodać posiekane orzechy włoskie i całość dokładnie wymieszać. Powstałą masę wlać do kokilek. Włożyć do środka namoczone śliwki oraz żurawinę. Zapiekać w nagrzanym piekarniku w 1800C przez około 25-30 minut aż będzie złoty kolor. Podawać z miodem.
Więcej na ten temat