Rozgrzewający gulasz z fasolą
Piękny Jaś
2 szklanki ugotowanej fasoli Wrzawskiej
0,2 kg kiełbasa Lisiecka
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
szczypta suszonej papryki
pomidory 2-3 szt.
Olej rzepakowy
Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę, wrzuć pokrojone w plasterki kiełbasy lisieckiej i podsmaż. Dodaj posiekaną cebulę, zeszklij. Dodaj posiekany czosnek i suszoną paprykę i podsmażaj jeszcze chwilę. Dodaj pomidory i duś na małym ogniu przez ok 10 minut. Dodaj ugotowaną fasolę i duś jeszcze chwilkę do połączenia smaków.
Podawaj z ulubioną kaszą.
Suski Sechlońskie zapiekane w budyniu
Składniki:
Suska Sechlońska 10 szt.
Miód z Borów Dolnośląskich 2 łyżki
Żurawina suszona 2 łyżki
Mleko 250 ml
Jajo 1 szt.
Mąka pszenna około 2 łyżki
Mąka ziemniaczana
Cukier puder 2 łyżki
Orzech włoski (posiekany 2 łyżki)
Śliwki oraz żurawinę zalać wrzątkiem aby zmiękły na około 5-10 minut.
Mleko, jajo, cukier puder oraz mąkę dokładnie zmiksować około 3 minut. Dodać posiekane orzechy włoskie i całość dokładnie wymieszać. Powstałą masę wlać do kokilek. Włożyć do środka namoczone śliwki oraz żurawinę. Zapiekać w nagrzanym piekarniku w 1800C przez około 25-30 minut aż będzie złoty kolor. Podawać z miodem.