Pizza grzybowo-serowa ze świeżym ziołami
- 1 kula ciasta do pizzy
- 1 1/2 szklanki pokrojonych grzybów mieszanych (takich jak młoda portabella, shiitake i ostryga)
- 1 łyżka drobno posiekanego świeżego tymianku oraz dodatkowe
- 1 łyżka drobno posiekanego świeżego oregano
- 1/4 łyżeczki plus 1 szczypta
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 łyżka świeżego soku z cytryny
- 300 g sera Gouda
- 3/4 szklanki posiekanego sera Mozzarella
- 1 do 2 łyżek drobno posiekanego szczypiorku
Zrób ciasto na pizzę. Pozostaw 45 min do wyrośnięcia. Przygotuj polewy: Na patelni lub patelni rozgrzej 1 łyżkę masła klarowanego. Dodaj grzyby, posiekane zioła i 1/4 łyżeczki soli i gotuj przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Gdy grzyby są miękkie , zmniejsz ogień do niskiego poziomu, dodaj sok z cytryny. Zdejmij z ognia. Rozciągnij ciasto w okrąg; Następnie delikatnie umieść ciasto na blaszce do pizzy. Posmaruj skórkę cienką roztopionego masła klarowanego. Następnie posmaruj serem mozzarella równomierną warstwą, a następnie ugotowane grzyby i starty ser gouda. Udekoruj posiekanym szczypiorkiem i dodatkowymi gałązkami tymianku. Posyp 1 szczyptą soli. Piec pizzę, aż ser i skorupa będą ładnie zrumienione, około 5 do 7 minut w piekarniku. Pokrój na kawałki i podawaj natychmiast.
Serowy twist- przekąska
- 1 arkusz ciasta francuskiego
- 1/3 szklanki sera cheddar startego
- ¼ szklanki sera Edam startego
- 2 łyżeczki czosnku, zmiażdżone
- 1 łyżeczka oregano
- 1 duże ubite jajko
- ½ łyżeczki soli
Rozgrzej piekarnik do 220° C. W misce wymieszaj rozdrobniony ser, tarty, czosnek i oregano. Za pomocą pędzelka do ciasta posmaruj ubitym jajkiem ciasto francuskie. Połóż mieszankę serową na połowie arkusza ciasta francuskiego. Złoż ciasto na pół i posmaruj ubitym jajkiem. Połóż resztę mieszanki serowej na połowie. Pokrój ciasto na paski o szerokości 1 cm. Lekko przekręć paski i umieść na tacy piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Powtarzaj, aż zrobisz wszystkie paski. Za pomocą pędzelka do ciasta delikatnie posmaruj skręty jajkiem. Włóż do nagrzanego piekarnika i piec przez około 15 minut lub do złotego koloru.
Zupa serowa
- 10 dag gorgonzoli lub innego sera z niebieską pleśnią
- 20 dag sera cheddar
- 20 dag sera gouda
- 0,5 l wywaru warzywnego (niesolonego)
- mała cebula
- Masło klarowane
- kilka gałązek świeżego tymianku
- groszek ptysiowy lub grzanki do podania
Cebulkę drobno kroimy, szklimy na niewielkiej ilości klarowanego masła. W tym czasie ścieramy na tarce ser pleśniowy, goudę i cheddar. Podlewamy cebulkę gorącym wywarem, dodajemy starte sery, podgrzewamy na małej mocy płyty, ciągle mieszając, aż zupa nabierze jednolitej gładkiej konsystencji. Zupę podajemy gorącą, posypaną świeżym tymiankiem, z dodatkiem groszku ptysiowego lub grzankami