Pytanie na Śniadanie

Ser w roli głównej – Tosty francuskie

Pizza grzybowo-serowa ze świeżym ziołami
  • 1 kula ciasta do pizzy
  • 1 1/2 szklanki pokrojonych grzybów mieszanych (takich jak młoda portabella, shiitake i ostryga)
  • 1 łyżka drobno posiekanego świeżego tymianku oraz dodatkowe 
  • 1 łyżka drobno posiekanego świeżego oregano
  • 1/4 łyżeczki plus 1 szczypta 
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 łyżka świeżego soku z cytryny
  • 300 g sera Gouda 
  • 3/4 szklanki posiekanego sera Mozzarella
  • 1 do 2 łyżek drobno posiekanego szczypiorku
Zrób ciasto na pizzę. Pozostaw 45 min do wyrośnięcia. Przygotuj polewy: Na patelni lub patelni rozgrzej 1 łyżkę masła klarowanego. Dodaj grzyby, posiekane zioła i 1/4 łyżeczki soli i gotuj przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Gdy grzyby są miękkie , zmniejsz ogień do niskiego poziomu, dodaj sok z cytryny. Zdejmij z ognia. Rozciągnij ciasto w okrąg; Następnie delikatnie umieść ciasto na blaszce do pizzy. Posmaruj skórkę cienką roztopionego masła klarowanego. Następnie posmaruj serem mozzarella równomierną warstwą, a następnie ugotowane grzyby i starty ser gouda. Udekoruj posiekanym szczypiorkiem i dodatkowymi gałązkami tymianku. Posyp 1 szczyptą soli. Piec pizzę, aż ser i skorupa będą ładnie zrumienione, około 5 do 7 minut w piekarniku. Pokrój na kawałki i podawaj natychmiast.

Serowy twist- przekąska 
  • 1 arkusz ciasta francuskiego
  • 1/3 szklanki sera cheddar startego
  • ¼ szklanki sera Edam startego
  • 2 łyżeczki czosnku, zmiażdżone
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 duże ubite jajko
  • ½ łyżeczki soli
Rozgrzej piekarnik do 220° C. W misce wymieszaj rozdrobniony ser, tarty, czosnek i oregano. Za pomocą pędzelka do ciasta posmaruj ubitym jajkiem ciasto francuskie. Połóż mieszankę serową na połowie arkusza ciasta francuskiego. Złoż ciasto na pół i posmaruj ubitym jajkiem. Połóż resztę mieszanki serowej na połowie. Pokrój ciasto na paski o szerokości 1 cm. Lekko przekręć paski i umieść na tacy piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Powtarzaj, aż zrobisz wszystkie paski. Za pomocą pędzelka do ciasta delikatnie posmaruj skręty jajkiem. Włóż do nagrzanego piekarnika i piec przez około 15 minut lub do złotego koloru.

Zupa serowa
  • 10 dag gorgonzoli lub innego sera z niebieską pleśnią
  • 20 dag sera cheddar
  • 20 dag sera gouda
  • 0,5 l wywaru warzywnego (niesolonego)
  • mała cebula
  • Masło klarowane 
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • groszek ptysiowy lub grzanki do podania
Cebulkę drobno kroimy, szklimy na niewielkiej ilości klarowanego masła. W tym czasie ścieramy na tarce ser pleśniowy, goudę i cheddar. Podlewamy cebulkę gorącym wywarem, dodajemy starte sery, podgrzewamy na małej mocy płyty, ciągle mieszając, aż zupa nabierze jednolitej gładkiej konsystencji. Zupę podajemy gorącą, posypaną świeżym tymiankiem, z dodatkiem groszku ptysiowego lub grzankami 
Materiał sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka
Więcej na ten temat