TANIA I WYKWINTNA KUCHNIA JOLI KLESER - cz.2

Pomysły na obiady lub kolacje niebanalne - wcale nie muszą być drogie!

GRZANKA Z KOZIM SEREM I ŚLIWKAMI
  • bagietka 
  • roladka koziego sera 100 g
  • 10 śliwek węgierek bez pestek
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 czerwona cebula pokrojona w piórka
  • 2 łyżki octu balsamico
  • 1 gałązka rozmarynu
  • oliwa z oliwek do smażenia
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni.Połóż kromki bagietki posmarowane oliwą do pieca i piecz, aż zbrązowieją i będą lekko chrupiące. Rozłóż na tosty plastry koziego sera. Delikatnie skrop tosty miodem. Umieść cebulę z oliwą na rozgrzanej patelni i smaż przez 1 minutę, a następnie dodaj pokrojone w ósemki śliwki. Następnie dodaj ocet balsamiczny i rozmaryn, smaż kilka minut. Tak przygotowane śliwki nakładaj na tosty.

Frittata z łososiem i kozim serem
  • 6 jajek
  • 150 gr koziego sera/lub innego białego
  • 100 gr łososia wędzonego
  • garść świeżego parmezanu
  • 70gr drobno posikanego jarmużu
  • 1 pora posiekana w półplasterki
  • 1 ząbek czosnku drobno posiekany
  • 1 pęczek koperku drobno posiekanego
  • sól, czarny pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek do smażenia
Na patelni podsmaż pora oraz czosnek. Następnie dodaj jarmuż. Dopraw szczyptą soli i czarnego pieprzu. Łososia porwij na mniejsze kawałki. Jajka rozbij i lekko wymieszaj. Następnie dodaj łososia na patelnię. Wlej jajka i lekko zagarniaj do środka jak zwykłą jajecznicę. Na górę posyp koperkiem i porozkładaj kawałki koziego sera i posyp tartym parmezanem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st na 5-8 min.

Feta  w pomidorach z grzankami
  • feta ser 200 gr
  • puszka krojonych pomidorów z chilli lub czosnku
  • 2 ząbki drobno krojonego czosnku
  • sól, czarny pieprz do smaku
  • oregano suszone szczypta
  • świeża bazylia do posypania
  • oliwa z oliwek do smażenia
Rozgrzej patelnię i wlej trochę oliwy. Przesmaż na niej czosnek a następnie dodaj puszkę pomidorów. dopraw do smaku solą, czarnym pieprzem oraz oregano. Na środek połóż fetę. wszystko polej odrobiną oliwy i zapiekaj w piecu przez 20 min. Na koniec posyp bazylią.Podawaj z grzankami.

Pieczone ziemniaki na sposób grecki
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 duża cukinia
  • sól, czarny pieprz
  • suszone oregano szczypta
  • rozmaryn
  • 4 ząbki czosnku
  • pęczek pietruszki drobno posiekanej
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • drobno posiekane pomidory z puszki 
  • 2 mniejsze czerwone cebule, cienko pokrojone w krążki 
  • oliwki 150 gr
Umieść pokrojone ziemniaki i cukinię w dużej misce. Dopraw solą, pieprzem, oregano i rozmarynem. Dodaj świeżą pietruszkę, czosnek i hojną oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia. Na patelnię wlej oliwę i 1/2 pokrojonych w kostkę pomidorów i rozsmaruj, aby przykryła spód patelni.Ułóż ziemniaki, cukinię i pokrojoną cebulę na patelni w rzędach (po prostu zmieniając kształt patelni i naprzemiennie).Jeśli w misce miksującej pozostała jeszcze mieszanka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia i czosnku, polej ją warzywami, a następnie posyp pozostałymi pokrojonymi w kostkę pomidorami z puszki.Przykryj patelnię folią i piecz w piekarniku o temperaturze 190 st przez 45 minut. Wyjmij krótko patelnię, aby ostrożnie usunąć folię, a następnie włóż z powrotem do piekarnika, bez przykrycia, i piecz przez kolejne 15 minut lub do momentu, aż warzywa będą miękkie i zwęglone, a większość płynu wyparuje.Wyjmij z piekarnika. Podawaj na ciepło lub w temperaturze pokojowej z dodatkiem obfitej miski oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia.