Pytanie na Śniadanie

PAPRYKOWA BEZMIĘSNA KUCHNIA JOLI KLESER cz. 3

PASTA DO PIECZYWA Z PIECZONEJ PAPRYKI
  • 6 czerwonych papryk
  • 2 bataty
  • 50 g orzeszków ziemnych
  • sól
  • czarny pieprz
Umyte papryki przekrój na pół, wyjmij gniazda nasienne i ułóż na blaszce do pieczenia. Posmaruj oliwą i posyp solą. Bataty przekrój na pół i dodaj do papryki. wstaw do pieca nagrzanego do 200 st. Piecz ok 30-45 min. Bataty muszą być miękkie a papryka lekko "przypalona". Upieczoną paprykę przełóż do miski i przykryj szczelnie folią spożywczą i odstaw na 15-30 min. Jak papryka przestygnie zdejmij skórę.Z batatów wydrąż środek.W blenderze zmiksuj orzeszki aż powstanie masło. Dodaj do niego bataty i paprykę, dopraw szczypta soli i pieprzu. wszystko pulsacyjnie zmiksuj aż uzyskasz konsystencję pasty do pieczywa. Podawaj z ulubionym pieczywem.

AJVAR- PASTA NA ZIMOWE WIECZORY
  • 1 kg pieczonych lub opalanych papryk
  • 1 bakłażan opalony nad ogniem lub upieczony w piecu
  • 2 duże cebule 
  • kilka ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę 
  • sól
  • pieprz
  • czerwony ocet
Wszystko razem zmiksować lub przecisnąć przez maszynkę do mielenia mięsa. Przed przełożeniem do słoików najlepiej przesmażyć na patelni w celu pozbycia się nadmiaru wody. Pasteryzować ok. 30 minut.

FASZEROWANA PAPRYKA
  • 5 czerwonych papryk
  • mozzarella - 2 kulki starte na tarce
  • 100 gr parmezanu lub grana padano starte na tarce
  • 3 czerstwe bułki zmiksowane na grubo
  • 50 g migdałów grubo mielonych
  • pęczek pietruszki lub kolendry
  • 2-3 jajka
Papryki opal nad palnikiem lub użyj palnika ręcznego. Zdejmij czarną skórę. Wszystkie sery wymieszaj z migdałami, połową bułki tartej i pietruszką. Dopraw odrobina soli i czarnego pieprzu. Przygotowanym farszem nadziej papryki, obtocz je w jajku i bułce tartej. Smaż na patelni ze wszystkich stron na rumiany kolor.

Sałatka paprykowa z kozim serem i pietruszką
  • 4 czerwone papryki
  • Ser feta lub halloumi
  • Posiekana kolendra lub pietruszka
  • Oliwa
  • Ocet balsamiczny
Papryki przekrój na pół, usuń gniazda, natrzyj oliwą, piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, aż skórka będzie prawie czarna. Przełóż do miski, przykryj folią, po 10 minutach zdejmij folię i obierz papryki ze skórki. Pokrój je w paski. Fetę pokrusz lub halloumi pokrój w paski i ugrilluj na patelni grillowej. Paprykę posyp serem i wybranym ziołem, skrop octem balsamicznym i oliwą.
Więcej na ten temat